Radiogolven bij verwijderen spataderen

Inleiding

Spataderen zitten niet alleen in je benen maar kunnen ook voorkomen in de balzak, de endeldarm of bij aambeien. Spataderen in je benen zijn het meest zichtbaar en veel mensen willen deze weg hebben. Sinds enige tijd is er de mogelijkheid om spataderen met radiogolven weg te halen. Lees meer over de behandelmethode met radiogolven.

Spataderen

Wat zijn spataderen nu eigenlijk? Een spatader is een aandoening die voorkomt in de aderen. Het is als het ware een ader die helemaal dik wordt. Het krijgen van spataderen kan erfelijk bepaald zijn. Over het algemeen krijgen mensen die veel staan er sneller last van. Dit komt omdat er door het lange staan of het stilstaan de druk (bloeddruk) in het been wordt verhoogd. Wat er als het ware gebeurd is het volgende. Het bloed in je lichaam gaat van je hart naar je benen en omgedraaid. Om het bloed nu van beneden naar boven te laten gaan, is het zo dat er een aantal schotjes in je been zitten om het bloed, als het eenmaal naar boven toe is gestroomd, niet weer terugzakt. Werken deze schotjes of klepjes niet meer goed, dan stroomt het bloed dus terug naar het been en wordt de bloeddruk in het been verhoogd.

Om spataderen te (laten) verwijderen zijn er in de afgelopen jaren veel behandelingen ontwikkeld. Spataderen zijn namelijk niet alleen niet mooi (ze kunnen heel zichtbaar zijn maar spataderen kunnen ook dieper gelegen onder de huid zijn), ze kunnen ook veel pijn doen en gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het verstandig om iets aan spataderen te laten doen. Zoals gezegd zijn er verschillende opties om de spataderen te laten verdwijnen. Men kan spataderen laten laseren, injecteren of wegspuiten. Naast al deze mogelijkheden is er sinds enige tijd ook nog een andere behandelmogelijkheid tegen spataderen. Dit is een behandelmethode waarin sprake is van hoge radiogolven.

Radiogolven bij spataderen

Zoals boven vermeld is er een nieuwe behandelmethode voor het verwijderen van spataderen. Met een dure benaming wordt deze behandeling Celon RFITT genoemd. RIFTT staat voor Radio Frequency Induced Thermo Therapy. Wat gebeurt er nu precies bij deze behandelmethode? De arts zal eerst kijken hoe het met de aders gesteld is en bekijken of je voor deze methode geschikt bent. Vervolgens wordt bij Celon RFITT het gehele gebied rondom de ader verdoofd. Nadat dit is gebeurd wordt er een sonde in de ader gebracht. Deze sonde gaat vervolgens hele hoge radiogolven verzenden. Door deze radiogolven wordt het bloedvat warm. Beetje bij beetje wordt de sonde langzaam weer uit de ader gehaald. Het gevolg van deze radiogolven is dat de ader dicht gaat zitten en daarna zal de ader verschrompelen.

Voordelen van radiogolven bij spataderen

De voordelen van de methode met radiogolven zijn groot. De behandeling duurt hooguit een half uur. Aangezien de sonde op één plaats naar binnen gaat, hoef je niet op meerdere plekken tegelijk geprikt te worden. Dit houdt in dat je ook geen last zult hebben van littekens. Daarnaast duurt de behandeling zo kort, dat je meteen daarna weer naar huis kunt. Je voelt de behandeling wel, maar het is niet pijnlijk hooguit gevoelig.

Conclusie

Het is van belang om veel te bewegen en niet te lang stil te staan, zo kun je ervoor zorgen dat je geen last krijgt van spataderen. Heb je toch spataderen en je hebt er last van, ga dan naar de huisarts. Deze zal je doorverwijzen en vervolgens zal er gekeken worden welke behandelmethode het beste bij je past om je spataderen te laten verwijderen.

Links

Wil je meer weten over een andere behandelmethode, namelijk het injecteren van spataderen lees dan Waarom spataderen injecteren