Salmonella

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging is een zeer onaangename ervaring. Je lichaam heeft iets schadelijks binnengekregen en reageert hier heftig op. Je wordt misselijk, gaat overgeven en krijgt last van diarree. Vaak krijg je ook hoge koorts. Salmonella is in veel gevallen de oorzaak van een voedselvergiftiging. Maar wat is Salmonella precies?

Wat is Salmonella?

Salmonella is een darmbacterie die bij vrijwel alle dieren voorkomt. Zowel tamme als wilde dieren zijn vaak dragers van deze bacterie. Door uitwerpselen van deze dieren wordt Salmonella in de omgeving verspreid. Er zijn vele verschillende soorten Salmonella. De bacteriesoort die bij mensen meestal voedselvergiftiging veroorzaakt, is de Salmonella typhi. Kleine hoeveelheden van deze bacterie zullen geen merkbaar effect hebben op het lichaam. Bij grotere hoeveelheden van Salmonella is het echter een ander verhaal.

Besmetting met Salmonella

Besmetting met Salmonella gebeurt meestal door de voeding. Producten zoals vlees, eieren en zuivel kunnen zeer kleine hoeveelheden van deze bacterie bevatten. Als deze producten langere tijd bij kamertemperatuur worden bewaard, kunnen de Salmonella bacteriën zich heel snel gaan vermenigvuldigen. Daarom moeten deze producten altijd koel worden bewaard. Als vlees, eieren en zuivel in salades of andere rauwe etenswaren worden verwerkt, moeten ook deze producten altijd koel worden bewaard. De extreme vermenigvuldiging van Salmonella in etenswaren is de meest voorkomende manier van besmetting. In sommige gevallen kan zeer intensief contact met dieren leiden tot besmetting met Salmonella.

Symptomen

De symptomen van een voedselvergiftiging met Salmonella kunnen al zes uur na het innemen van het voedsel ontstaan. De symptomen kunnen echter ook pas na twee dagen ontstaan. Salmonella veroorzaakt een darmontsteking waardoor je last krijgt van diarree, buikkrampen en hoge koorts. De diarree kan na enkele dagen zelfs bloed bevatten. Een voedselvergiftiging met Salmonella kan een week duren. De symptomen van een infectie met Salmonella zijn bij ouderen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem veel ernstiger. Voor deze bevolkingsgroepen kan een infectie met Salmonella dan ook erg gevaarlijk zijn.

Behandeling

Er is meestal geen behandeling nodig als er sprake is van een infectie met Salmonella. Een gezond lichaam kan de infectie heel goed zelf de baas. Het is echter wel heel belangrijk dat er voldoende wordt gedronken. Doordat een Salmonella infectie gepaard gaat met diarree, verliest het lichaam veel water. Voor een goed herstel en om complicaties te voorkomen, moet het vochtgehalte in het lichaam goed op peil worden gehouden. Mensen met een verzwakt afweersysteem of oudere mensen hebben vaak een antibioticakuur nodig een Salmonella infectie te verslaan.

Een infectie voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De meeste voedselvergiftigingen kunnen voorkomen worden door een goede hygiëne in de keuken. Was altijd goed je handen als je het eten gaat bereiden. Zorg ervoor dat rauwe producten zoals vlees niet in contact komen met andere etenswaren. Was na het bereiden van vlees alle voorwerpen en oppervlakten die met het rauwe vlees in aanraking zijn gekomen. Zorg dat voedsel met vlees, eieren en zuivelproducten altijd koel bewaard wordt. Was fruit en groenten altijd goed voor het gebruik. Een goede hygiëne in de keuken kan vervelende infecties zoals een Salmonella infectie voorkomen en is dus zeker de moeite waard.