Wat is MRSA of de ziekenhuisbacterie

MRSA

MRSA, ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. MRSA komt in steeds meer ziekenhuizen voor en begint een steeds groter probleem te vormen. Vooral bij oudere of verzwakte mensen kan MRSA flinke schade aan de gezondheid toebrengen. Maar wat is MRSA precies en waarom vormt het een probleem?

Wat is MRSA?

MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus aureus. De gewone Staphylococcus aureus is een bacterie die van nature op de huid van mens en dier voorkomt. In principe kan deze bacterie dan ook geen kwaad. Als je echter een wondje of iets dergelijks hebt, kan deze bacterie het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Meestal kan het lichaam een dergelijke infectie zelf op een effectieve manier genezen. Speciale cellen van het afweersysteem komen dan in actie en vernietigen de bacterie. Bij oudere mensen of bij verzwakte mensen is de afweer van het lichaam te laag om deze infectie zelf te verhelpen. Er is een medische behandeling in de vorm van het toedienen van antibiotica, zoals Methicilline, nodig om de bacterie uit het lichaam te weren. MRSA heeft echter resistentie ontwikkeld tegen Methicilline en veel andere vormen van antibiotica en zal dus niet reageren op de behandeling met dit antibioticum. Dit betekent dat een infectie met MRSA niet op de gangbare manier verholpen kan worden.

Waarom vormt MRSA precies een probleem?

MRSA is een bacterie die steeds vaker voorkomt. Heel veel mensen dragen deze bacterie bij zich in de natuurlijke huidflora. Doordat zoveel mensen drager zijn van deze bacterie is het bijna onmogelijk om de bacterie uit ziekenhuizen en andere zorginstellingen te weren. In dergelijke instellingen verblijven veel mensen met een lage weerstand en heeft MRSA dus veel kans om een infectie te veroorzaken. Overigens is dit ook de reden waarom MRSA ook wel de ziekenhuisbacterie wordt genoemd. Mensen met een lage weerstand kunnen veel schade ondervinden van MRSA. De bacterie komt het lichaam binnen en zal niet door het afweersysteem worden opgeruimd. Hierdoor is de bacterie in staat om zich naar andere organen te verspreiden en zo in het gehele lichaam problemen veroorzaken. Patiënten kunnen de infectie vaak niet zelfstandig te boven komen en behandeling van een infectie met MRSA is moeilijk. Bovendien kan MRSA de toch al verzwakte toestand van een patiënt nog verder verergeren. Om al deze redenen vormt MRSA een probleem voor de maatschappij.

Kan MRSA behandeld worden?

Er kan gelukkig wel wat worden gedaan om een infectie met MRSA te behandelen. Ten eerste wordt een patiënt met een vastgestelde MRSA infectie van de andere patiënten geïsoleerd. Zo kan voorkomen worden dat de infectie zich verspreidt. Ook kan de patiënt worden gewassen met antibacteriële middelen en ingesmeerd met desinfecterende zalf. In combinatie met goede voeding en voldoende rust kunnen deze behandelingen hele goede effecten hebben. Er bestaan wel enkele medicijnen die MRSA kunnen doden. Deze medicijnen zijn echter erg duur en hebben vervelende bijwerkingen. In principe worden deze medicijnen alleen gebruikt als er geen hoop is om de infectie op een andere manier op te lossen of als de patiënt zo verzwakt is dat er bij een infectie voor het leven van deze patiënt wordt gevreesd.

Conclusie

MRSA is een bacterie die bij oudere mensen en verzwakte mensen voor een vervelende infectie kan zorgen. MRSA is resistent tegen de meeste soorten antibiotica waardoor een infectie met MRSA moeilijk te behandelen is. Als er een MRSA infectie bij een patiënt wordt geconstanteerd, moeten er dan ook speciale maatregelen worden genomen. Gelukkig zijn er nog enkele geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden om een infectie met MRSA te bestrijden. Deze middelen zijn echter duur en hebben vervelende bijwerkingen waardoor ze alleen voor de zware infecties kunnen worden gebruikt.