Luizen zijn gek op kinderen

Luizen

Hoofdluizen zijn gek op kinderen. Is je kind ooit wel eens thuisgekomen met luizen en neten? Dan zal je ook wel weten dat het heel belangrijk is hier snel in te grijpen. Hoe grijp je nu snel in en welke behandeling passen we nu toe? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luizen en neten

Een luis is een parasiet die zich graag nestelt in het haar en dit zo dicht mogelijk bij de huid. Een luis heeft geen vleugels en kan dus niet vliegen maar ook niet springen. Vrouwtjes leggen elke dag eieren, we noemen deze neten en na enkele dagen kunnen de jonge luizen zich op hun beurt voortplanten. Die zijn maar een speldekop groot, voeden zich met het bloed van de persoon waar ze opzitten en veroorzaken daardoor heel kleine wondjes die op hun beurt gaan jeuken. Het liefst zitten de neten achter de oren, ze lijken op kleine schifers maar kleven vast in het haar. Men kan ze herkennen aan hun grijs- bruine kleur.

Waar woont de haarluis het liefst?

Luizen hebben geen voorkeur in welk haar ze gaan wonen, ook haar dat goed onderhouden wordt vinden ze fijn als woonplaats. Het is zelfs zo dat luizen net haar iets aantrekkelijker vinden, dit omdat ze dan makkelijker bij de hoofdhuid kunnen.

Het onmiddelijk ingrijpen

Om van de jeuk verlost te worden moet er nu heel snel ingegrepen worden, de reden daarvoor is omdat er krabwondjes kunnen ontstaan door te krabben. Die krabwondjes kunnen een infectie veroorzaken, maar de luizen kunnen ook anderen besmetten. Dus actie is hier de boodschap.

Behandeling

Heb je luizen vastgestelt bij je kind dan mag je ervan uit gaan dat ook de zusjes, broers en klasgenootjes besmet zijn. Ook als volwassene kan je luizen krijgen. Maar wat is nu de beste en veiligste methode om die luizen te vinden en te verwijderen?

We beginnen met de natte kam methode!

  • Het haar zeer nat maken en heel goed wassen.
  • Overvloedig conditioner aanbrengen op het haar.
  • Met een gewone kam het haar van achter naar voor kammen.
  • Vervolgens het haar met een speciale netenkam terug naar achter kammen.
  • Gebruik keukenpapier om de kam geregeld af te vegen en na gebruik leg je hem minstens 30 minuten in een ontsmettingsmiddel.

Het is aangeraden deze methode elke 3 à 4 dagen te volgen gedurende een 3- tal weken. En om helemaal zeker te zijn controleer je na deze periode nog een aantal keer. Er zijn nog chemische bestrijdingsmiddelen maar die hebben dan weer geen beschermende werking, daarom gaan we er hier ook niet dieper op in. Je zou eventueel wel raad aan de apotheker of arts kunnen vragen want die chemische producten zijn zeker niet voor iedereen geschikt. Wat je zeker ook nog moet weten is dat er insecticiden in zitten en dus helemaal niet zo onschadelijk zijn. Daarbij komt nog dat luizen meer en meer resistent worden tegen chemische middelen.

Goed om weten

Het is aangeraden om jassen, beddengoed, kleren, mutsen, sjaals en knuffels te ontsmetten, dit kan je doen door alles te wassen op een 60°. Het kan natuurlijk zijn dat het niet mogelijk is om een knuffel  of speelgoed te wassen, dit kan je oplossen door het niet wasbare in een plastiekzak te steken en op een heel koele plaatst te zetten. Een echte grote schoonmaak is nu ook weer niet nodig, omdat luizen enkel overleven op mensenhaar. Dus mocht je huisdieren hebben dan blijven ze ervan gespaard. Belangrijk ook is dat je best de school of de opvang op de hoogte brengt. Er is immers altijd wel de kans dat andere kinderen ook besmet zijn.

Conclusie

Heeft je kind luizen dan is het raadzaam direckt in te grijpen, de kleren, dekens en knuffels te wassen en ontmetten maar ook de opvang of school verwittigen. De beste behandelingsmethode is de natte kam methode, men kan ook chemische methoden gebruiken maar deze bieden eigenlijk geen bescherming en zijn ook niet zo ongevaarlijk of geschikt voor iedereen. Ook als volwassene kan je luizen krijgen.