Wat is schurft

Schurft

Als je last hebt van schurft, heb je wat aan je fiets! Schurft is immers zeer besmettelijk! Je krijgt het door onprettige seksuele contacten maar ook door kleding van iemand anders te dragen of beddegoed. Schurft wordt ook ervaren als vies. En schurft gaat altijd gepaard met jeuk, heel veel jeuk. Dus niet prettig!

Is schurft een parasiet

Schurft is niets meer dan een huidaandoening als gevolg van kleine mijtebeetjes in de huid over het hele lichaam. De vrouwelijke parasietjes graven doorheen de opperhuid en droppen hun afscheiding om daarna de geïnfecteerde huid op te eten en eitjes in de ontstane openingen te leggen. Na een 2 tot 4-tal dagen komen hun larven te voorschijn die op hun beurt weer groeien tot mijten. Gevolg: jeuk!

Slecht nieuws

Na de tweede wereldoorlog zo goed als verdwenen, duikt schurft helaas weer meer en meer op. Meer bepaald in verzorgingstehuizen, scholen en zelfs in ziekenhuizen.

Klachten

Voornaamste symptoom is jeuk: overal en vooral 's avonds en 's nachts.

  1. Ook kleine blaasjes komen soms voor op enkele plaatsen waar de mijt zich bij voorkeur ophoudt: tussen de vingers, de polsen, voetrand, enkel en wreef, oksel, navel, de binnenkant van de dijen, de penis en rond de tepels.
  2. De kleine gangetjes in de huid zijn met het blote oog te zien, vooral in de lichaamsplooien! Schurft komt vrijwel nooit voor in het gezicht of op het (behaarde) hoofd.

Hoe kom je eraan?

  • Je krijgt alleen maar bezoek van de schurftmijt na intensief menselijk contact. Met intensief wordt niet bedoeld iemand occasioneel een hand geven. Zo kan besmetting gebeuren door te slapen in het bed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen, bijvoorbeeld op vakantie als het beddegoed niet goed gewassen zou zijn.
  • Schurft heeft dus niets te maken met persoonlijke (goede) hygiene.
  • Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten.
  • Schurft is zeer besmettelijk en in die zin een erg onderschatte aandoening!

Hoe geraak je er van verlost?

Gelukkig is schurft gemakkelijk te genezen! Zorgvuldig insmeren met een speciale crème is reeds voldoende. De crème moet 8 tot 12 uur inwerken. Normaal volstaat een enkele behandeling. Vergeet de nagels niet: door het krabben kunnen zij extra besmet zijn. Om herhaalde besmetting te voorkomen, moeten alle huisgenoten worden handeld met de crème.

Uiteraard moet ook de kleding en het beddegoed zo warm mogelijk gewassen worden. Kleding die niet gewassen kan worden moet geruime tijd in de buitenlucht gehangen worden (minimaal 3 dagen). De droogkast is ook een mogelijkheid: een 10-tal minuten bij minstens 50°C.

Het totaal achterwege blijven van de jeuk kan enkele weken duren.

Schurft kan ook voorkomen bij dieren.

Links

NL

, , , 

BE

, , , ,