Atopie

Alles over atoptie

Atopie, of atopische aanleg, misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar weet je wel wat het nou precies is? Of je er aan komt? En wat de symptomen van atopie zijn waaraan je het aan kunt herkennen? En of er iets tegen te doen is? Dit artikel zal onder anderen op al deze vragen een zo duidelijk mogelijk antwoord proberen te geven.

Wat is atopie?

Atopie is afgeleid van het Griekse woord: ατοπία, wat op de verkeerde plaats betekent. Wanneer je atopie hebt, heb je een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van immuunreacties. Dit betekent dat het immuunsysteem van zo'n persoon reageert op stoffen waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren. Vandaar wordt de term allergie ook vaak gebruikt in plaats van atopie. Dat is niet geheel onlogisch, aangezien ook de meeste bekende allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt-allergie, de meeste voedsel-allergieën, astma, atopisch eczeem, allemaal tot de atopische allergieën behoren. De allergische reacties  treden op nadat het lichaam is blootgesteld aan verschillende allergenen zoals bepaalde soorten voedsel, graspollen, huisstofmijt of insectenbeten/steken. Het is dan ook zo dat vrijwel iedereen die last heeft van astma, constitioneel eczeem of hooikoorts heeft, een atopische aanleg heeft, terwijl omgekeerd lang niet iedereen met een atopische aanleg een van deze ziektes ontwikkelt.

Hoe kom je aan atopie?

Zoals eerder vermeld is het krijgen van atopie erfelijk. Zo is uit een studie gebleken dat elke Nederlander die geboren wordt maarliefst eens kans van 7% heeft op het krijgen van een atopische aanleg. Wanneer daarbij ook nog eens één van je ouders astma, hooikoorts of eczeem heeft, dan is de kans op het ontwikkelen van deze atopische aanleg maarliefst 14%. En het spreekt natuurlijk voorzich dat wanneer beide ouders deze aanleg hebben, dat de kans dan nog veel hoger ligt.

Ook is er nog een theorie die suggereert dat een atopische aanleg zou kunnen ontstaan bij kinderen die op een hele jonge leeftijd antibiotica hebben gekregen. Hierdoor verandert namelijk de darmflora en ook dat heeft als resultaat invloed op het immuunsysteem van die kinderen.

De symptomen van atopie

Buiten het ontwikkelen van ziektebeelden zoals constitioneel eczeem, astma en hooikoorts vertonen mensen met atopie ook vaak deze andere symptomen

  • Dubbele plooitjes onder de ogen: zogenaamde Dennie-Morgan plooien
  • Verlies van de buitenkanten van de wenkbrauwen: het teken van Hertoghe
  • Verhorning bij de haarzakjes van de bovenarmen: keratosis pilaris
  • Scheurtjes in de huid onder de oorlel
  • Toegenomen handlijnen
  • Bindvlies ontsteking

De gevolgen van atopie

Iemand die last heeft van atopie heeft een veel grotere kans dat ergens in zijn of haar leven het immuunsysteem op niet schadelijke prikkels gaat reageren dan een persoon die geen atopie heeft. Dat betekent dus dat die persoon een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van hooikoorts, astma of eczeem. Dit is natuurlijk echter niet altijd per se het geval.

Wat kun je aan atopie doen?

Aan de atopische aanleg valt niets te doen. Je bent hier immers mee geboren of je hebt het in de loop van je leven ontwikkeld. Er vanaf komen is op dit moment helaas nog niet mogelijk. De aandoeningen die uit deze atopische aanleg vaak voort vloeien (dus hooikoorts, astma of eczeem) zijn tegenwoordig gelukkig wel stuk voor stuk goed te behandelen.