Hoe komt een baby aan een notenallergie

Verband baby en notenallergie

Het klinkt gek: baby’s van nog geen jaar oud die reeds een allergie voor noten hebben. Een baby kan immers nog geen noten gegeten hebben. Hoe kan hij dan allergisch zijn? Waar komt die allergie vandaan? Hoe komt het dan notenallergie zo vroeg optreedt? Kortom vele vragen maar ook antwoorden voor de ongeruste mama en haar baby.
 

Notenallergie: nieuwe studie

Let wel: in het algemeen komt notenallergie steeds meer voor, ook bij volwassenen. En dit ondanks het vele wetenschappelijke onderzoek, testen en nieuwe geneesmiddelen. In België blijkt maar liefst 1 op 4 mensen een of andere vorm van allergie te hebben. In heel Europa blijkt notenallergie de topper onder de allergieën te zijn. Het meest opvallend is echter dat dit ongemak hoe langer hoe meer baby’s treft. Dat is voor de moeder uiteraard verontrustend…

De boosdoener

Met name is de overgevoeligheid aan specifiek ‘hazel’noten onderzocht.

Eerste vaststelling: hoe jonger de patiënt, hoe feller de allergische reactie. Baby’s reageren ook anders dan volwassenen: felle huiduitslag, gezwollen lippen, gezwollen keel, ademhalingsproblemen, braken, bewustzijnsverlies en in het allerslechtste geval zelfs overlijden.

Tweede vaststelling: zonder ook maar één hazelnoot te eten, reageerden baby’s toch allergisch. Hoe kan dat? Eczeem blijkt het eerste symptoom te zijn van een mogelijke allergie. Dus is men bloedonderzoek gaan doen bij baby’s met eczeem en daaruit blijkt dat deze baby’s (van minder dan één jaar oud) reeds antilichamen hadden aangemaakt: hoe kon dat?

Vroege oorzaken?

Het onderzoek komt tot volgende conclusies:

  • Voor de geboorte krijgen de baby’s hazelnootcomponenten binnen via de placenta. De oorzaak ligt dus in dit geval bij de voeding van de moeder.
  • Tweede oorsprong: borstvoeding. Tijdens de borstvoedingsperiode dient de moeder dus op haar eten te letten (voor het geval ze dat nog niet wist natuurlijk).
  • Insmeren met vette oliën die notenextracten bevatten.
  • Onwetendheid: we weten niet altijd dat er ergens ‘noten’ of ‘nootextracten’ inzitten en dan gaat het natuurlijk mis! Op heel veel verpakkingen staat tegenwoordig de waarschuwing: ‘Kan sporen van noten bevatten’. Wat moet je daarmee?

Overdreven: Pindavrije zones in vliegtuigen?

Vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappij Air Canada zullen moeten worden uitgerust met zones die vrij zijn van pinda's, amandelen, cashews en andere noten. Dit heeft niets te maken met terrorismebestrijding maar met notenallergieën. Passagiers met een dergelijke allergie hadden klachten ingediend bij de Canadian Transportation Agency. Notenallergieën zouden vallen onder de beperkingen waarmee luchtvaartmaatschappijen rekening moeten houden. Of dit in Europa ook het geval is, werd niet vermeld.

Conclusie

Altijd oppassen met noten: niet alleen hazelnoten maar ook walnoten of pistachenoten. En vergeet daarbij niet dat er in chocolade hazelnoten zitten. Ook een punt van aandacht: noten eten is niet alleen de oorzaak: zelfs het aanraken of de geur van noten kan al een reactie geven. Het gaat dus niet alleen om de voeding ook de omgeving (school, vriendjes, goed bedoelende tantes en schoonmoeders) zijn een gevaar voor kinderen met (niet alleen) deze allergie. Lees ook nog het artikel Wat wil je weten over noten en allergie. De inhoud is nog steeds actueel!