Ambrosia veroorzaakt hooikoorts

Ambrosia doet het goed in Nederland, eigenlijk te goed

De ambrosia is een plant die niet van nature in Nederland voorkomt, blijkt het uitermate goed te doen in het Nederlandse klimaat. Dat wil zeggen, in het klimaat dat we de laatste jaren hebben. Iets warmere temperaturen dus als dat er vroeger waren.

Ambrosia de grootste hooikoorts veroorzaker van dit moment.

(Ambrosia artemisiifolia)Deze plant veroorzaakt hooikoorts bij velen. Er wordt gevraagd of je de plant wilt vernietigen indien je deze tegenkomt in je tuin

Raar maar waar. Juist het plantje dat niet van hier komt, blijkt een grote hooikoorst veroorzaker te zijn. Mensen die in het verleden eigenlijk nooit last van hooikoorts hadden, krijgen het nu soms wel. De kans is groot dat deze mensen last hebben van de Ambrosia. De Ambrosia bloeit vanaf eind augustus tot en met oktober. In deze periode geeft dit bij veel mensen klachten. De mensen die vaak al last van hooikoorts hadden, krijgen hiermee dan ook met extra klachten te maken. Het hooikoorts seizoen was normaal gesproken in augustus al flink aan het afbouwen. Door deze Ambrosia wordt het hooikoorts seizoen dus behoorlijk verlengt. Waarbij de groep mensen die er last van hebben ook nog eens vrij groot is.

Warmer klimaat zorgt voor snelle verspreiding van de Ambrosia

De Ambrosia komt in de vorm van zaad voor in vogelvoer voor duiven en ook in kippenvoer. Dit is voer dat gestrooid wordt, waardoor het plantje op kan komen. De kippen en de duiven eten tenslotte nooit elk zaadje op. Dit gaf in het verleden geen problemen. Het plantje kiemde wel, maar kon in het Nederlandse klimaat niet voor zaadvorming zorgen. Inmiddels is het gehele klimaat in Nederland wat warmer geworden. Het gevolg voor deze plant is dat de plant zich nu onbeperkt kan uitzaaien. Het zachte najaar is lang genoeg geworden voor de zaadvorming van de Ambrosia. De Ambrosia stelt ook nog eens weinig eisen aan de grond. Met name braakliggende terreinen en graslanden lenen zich voor de Ambrosia. Plaats genoeg dus om voort te woekeren. Zelfs tussen de straatstenen komt de Ambrosia gewoon op.

De Ambrosia is niet alleen de plant die het hooikoorts seizoen verlengt. De Ambrosia is wereldwijd ook de grootste hooikoorts veroorzaker.

De Ambrosia is familie van de Bijvoet en de Artemisia. De Ambrosisa heet wordt dan ook wel eens Alsemartemisia genoemd. De planten lijken dan ook alledrie behoorlijk op elkaar. Toch is de Ambrosia goed te herkennen. Het blad is veel verder ingekeept dan bij de Bijvoet. De artemimisia heeft een ander kleur. De Artemisia heeft wat zilverkleurig blad. De Ambrosia is gewoon groen.

Verwijderen van de Ambrosia

De Ambrosia is voor mensen met hooikoorts echt een probleem. In sommige jaren kan de Ambrosia het hooikoorts seizoen met 2 maanden verlengen. Er wordt dan ook opgeroepen de Ambrosia te verwijderen waar dat mogelijk is. Om mensen te helpen hoe dat precies moet gebeuren is er een speciale website gemaakt. Wil je dus precies weten wat je met de Ambrosia aan moet, dan kun je dat allemaal vinden op www.ambrosiavrij.nu De site is een onderdeel van de VWA. Je kunt er de wijze van verwijderen downloaden.

De ambrosia dus liever niet in de tuin

Ambrosia zaad zit vaak in vogelvoer. Wil je toch vogels voeren, doe dit dan zoveel mogelijk in het gras. De grasmaaier zal voorkomen dat de ambrosia groot kan worden.