Hoe ontstaat een allergische reactie

Een allergie?

Afb.1. Stuifmeelkorrels veroorzaken bij sommige mensen hooikoorts!

Veel mensen hebben last van allerlei allergieën. Last van hooikoorts, huisstofmijt, katten- en hondenharen, allemaal heel vervelend, maar hoe ontstaat een allergische reactie en wat is het precies?

Wat is een allergie?

Als je een allergie hebt, geeft je lichaam een overdreven reactie op een allergeen. Het allergeen is datgene waar je allergisch voor bent. Voorbeelden van allergenen zijn stuifmeelkorrels (afb.1), kattenharen en schimmels. Op het moment dat je in contact komt met zo'n allergeen, krijg je een allergische reactie.Lang niet iedereen is allergisch voor iets. Ook reageert niet iedereen hetzelfde tijdens een allergische reactie.

Hoe ontstaat een allergische reactie?

Afb.2. Niezen!

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door de stof histamine. Als histamine vrijkomt, zwellen slijmvliezen op en krijgt men rode ogen en gaat men niezen (afb.2).

Daarnaast kan histamine zorgen voor spierverkramping in de longen, waardoor mensen met een allergische reactie benauwd kunnen worden. De spiertjes in de bronchiolen(vertakkingen van de luchtpijp), trekken zich samen, waardoor er minder lucht kan worden ingeademd.

Heb je een  Kijk dan hier verder voor een boek met praktische tips voor ouders en biedt hen handvatten.

Waar komt histamine vandaan?

Voordat de histamine vrijkomt is er al van alles gebeurd in het lichaam. De eerste keer dat je in het contact komt met het allergeen, dan merk je nog niets van je allergie. Dit zal waarschijnlijk vroeg in je leven zijn.Door het allergeen raken bepaalde witte bloedcellen geactiveerd. Het allergeen past precies op de receptor van de desbetreffende witte bloedcel, ook wel B-lymfocyt genoemd.

Normale reactie van het lichaam

De door het allergeen geactiveerde B-lymfocyt gaat zich delen. Hieruit ontstaan twee dochtercellen, ook wel plasmacellen genoemd. De plasmacellen zijn enorm grote cellen die in staat zijn zeer veel antistoffen te produceren. Deze antistoffen passen precies op het allergeen en maken deze onschadelijk en ruimen het op. Bij iemand zonder allergie stopt het hier.Het allergeen wordt opgeruimd (waar je niets van merkt) en je hebt verder nergens last van.

Allergische reactie van het lichaam

Afb.3. Mestcellen bevatten histamine!

Bij mensen die allergisch zijn gebeurd er iets vreemds. De antistoffen die het allergeen onschadelijk maken binden zich aan een zogenaamde mestcel (afb.3).De mestcel bevat blaasjes gevuld met histamine. Normaal komt deze histamine vrij bij een wondje, waardoor er witte bloedcellen op af komen en fungeert het als neurotransmitter in de hersenen.

Een mestcel met daaraan gebonden antistoffen, wordt ook wel een gesensibiliseerde mestcel genoemd. Bij het opnieuw in contact komen met het allergeen, wordt de mestcel met daaraan de antistoffen gebonden, geactiveerd en laat de histamine uit de blaasjes vrij komen. Dit leidt tot de allergische reactie met niezen en rode ogen.

Hoe kun je een allergische reactie voorkomen?

  1. Allereerst kun je zogenaamde antihistaminica slikken. Deze verminderen de weking van de histamine, echter helemaal uitschakelen zal niet gebeuren. De reactie zal hooguit minder heftig zijn.
  2. Daarnaast heb je beschermende middelen. Deze dekken de mestcellen af, waardoor het allergeen niet meer gebonden kan worden en de histamine dus niet wordt losgelaten. Deze middelen moeten ruim van te voren ingenomen worden, om een beschermend effect op te bouwen.
  3. Als laatst heb je nog een zogenaamde hyposensibilisatie ofwel gewenningskuur. Hierbij wordt de persoon met allergie gedurende drie tot vijf jaar in contact gebracht met het allergeen. Om het lichaam zo te laten wennen aan het allergeen, in de hoop dat de allergische reactie minder zal worden in de loop der tijd. Dit hoeft echter niet zo te zijn.

Verder lezen

Wil je meer lezen over hoe cellen werken? Kijk dan eens in; Cellen en hun organellen .

Wil je meer lezen over jeuk en hoe je ervan af kunt komen? Kijk dan eens in; Last van jeukende huid.

Zoek je informatie over schimmelinfectie van de huid? Lees dan verder in: Wat als je een schimmelinfectie van de huid hebt .