Voedselallergie wat is dat?

Voedselallergie

Ons lichaam is uitgerust met een immuunsysteem dat ons beschermt tegen allerlei vreemde stoffen. Het lichaam maakt antistoffen aan en neutraliseert deze stoffen door ze aan zich te binden. Ook bij bepaalde voedselstoffen kan ons lichaam antistoffen aanmaken omdat het imuunsysteem het voedsel als een indringer beschouwt. Ben je allergisch voor bepaalde bestanddelen van voedsel, dan gaat je lichaam antistoffen aanmaken en bij een volgende inname van dit voedsel vertoont je lichaam dit door een reactie te uiten in één of meer symptomen. Dit wordt dan een allergie genoemd.

De meest voorkomende allergie

Bij baby's is de meest voorkomende allergie koemelkallergie. Deze  allergie verdwijnt meestal naarmate de kinderen ouder worden. Ook is er een groot deel van onze voeding die allergiereacties veroorzaken. Van volgende voedingsmiddelen kunnen er allergische reacties optreden: kippeneieren, vis, schelp- en schaaldieren, pinda, noten, gluten en soja.

Allergisch, hoe weet je dat?

De allergische symptomen zijn erg verschillend van elkaar, het hangt eigenlijk af van waar je allergisch aan bent en wat je precies hebt gegeten. Symptomen gaan van ademhalingsproblemen, misselijkheid, buikpijn, diarree, overgeven, uitslag en jeuk. Symptomen verschijnen meestal binnen de 2 uur nadat je gegeten hebt. Men kan van een allergie zelfs een anafylactische shock krijgen. Dan slaagt je hart er niet meer in slaagt om je bloeddruk op peil te houden. Je kan dan zelfs je bewustzijn verliezen en een hartstilstand krijgen. Hoe de reactie op voedsel, hoe heftiger de allergiereactie zal.

Is er een diagnose?

Vermoed je dat je een voedselallergie hebt, dan kan een huidpriktest uitsluitsel geven. Een huidpriktest bestaat uit een druppeltje op de huid van het produkt waarvan men denkt een allergie te hebben. Eens het druppeltje op de huid is aangebracht, prikt men met een naald door het druppeltje heen in de huid. Door het prikken komt er een heel kleine hoeveelheid van het produkt in je huid. Na enkele een dagen is een allergische reactie wél of niet zichtbaar. Er kan ook eventueel een bloedtest gedaan worden. Daarbij gaat men dan na of er een verhoogde activiteit is van je immuunsysteem. Een bloedtest is veel minder betrouwbaar dan een huidpriktest. Een combinatie van beiden geeft het betrouwbaarste resultaat.

Is er een behandeling?

Een allergie is heel moeilijk te genezen, maar een voedselallergie is helemaal niet te genezen. Er is maar 1 juiste behandeling bij een voedselallergie, dat is het voedsel waar je een allergie voor hebt schrappen van je menu. Het is wel zo dat een allergie spontaan kan verminderen, alhoewel er door bepaalde reacties van het lichaam er nieuwe allergieën kunnen ontstaan. Is het geschrapte voedsel een belangrijk voedingsmiddel dan zal je op zoek moeten naar een alternatief om dit voedingsmiddel te vervangen. Een diëtist kan je helpen met de keuze voor een alternatief voedingsmiddel. Wil je nu echt weten of je nog steeds allergisch bent voor bepaalde zaken, dan kan je een test doen. De test zelf is heel éénvoudig en noemt men in de vaktermen desensibilisering, dit wil zeggen in aanraking komen met heel kleine concentraties van het product waar je allergisch voor bent. Je mag na verloop van tijd steeds de concentraties verhogen, op dieze manier kom je te weten of er nog een allergische reactie is of niet. 

Kan men een allergie voorkomen bij baby's?

Behoor je tot een familie waar allergie voorkomt is het raadzaam om zolang mogelijk borstvoeding te geven, aangeraden wordt tussen de 4- en 6 maand. Dus schakel zeker niet te vroeg over op een meer gevarieerde voeding. Probeer ook nieuwe levensmiddelen geleidelijk aan in te schakelen.

Conclusie

Er zijn twee heel belangrijke factoren die een grote rol spelen als het gaat om voedselallergieën, namelijk erfelijkheid en blootstelling aan de stof die een allergie veroorzaakt. Over het algemeen is een allergie erfelijk, maar het kan ook zijn dat je er een natuurlijke aanleg naar hebt om een voedselallergie te ontwikkelen. Maar je moet eerst wel in contact komen met de stof die de allergie ontwikkelt, eens je in contact komt met die allergische stof dan maakt het lichaam een specifiek antilichaam aan, bij een volgend contact met de allergische stof krijg je dan de allergische reactie.