Hoesten, niet tegenhouden

Wat veroorzaakt hoesten

35829.jpegHoesten basis begrip. Hoesten is een algemeen reflex actie dat de keel van slijm of irritanten prikkelingen ontdoet. Hoesten om de keel te ontlasten is meestal een zeldzame werking, hoewel een aantal aandoeningen frequenter hoesten kan veroorzaken. Over het algemeen is een hoest die minder dan drie weken duurt, een acute hoest. Een hoest die tussen 3 en 8 weken duurt, en het verbetert tegen het einde van die periode is een subacute hoest. Een aanhoudende hoest die langer dan acht weken duurt is een chronische hoest. De meeste hoestbuien zullen binnen twee weken stoppen, of in ieder geval significant verbeteren. Als je bloed ophoest of een "blaffende" hoest heeft, spreek dan met je arts. Elke hoest die na een paar weken niet is verbeterd, kan ernstig zijn. 

Wat zorgt voor een hoest

Een hoest kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zowel tijdelijk als permanent. Het zou kunnen om de keel te reinigen. Een hoest is een standaard manier om de keel te reinigen. Wanneer je luchtwegen verstopt raken met slijm of vreemde deeltjes zoals rook of stof, is een hoest een reflexreactie die pogingen maakt om de deeltjes te verwijderen en het ademen makkelijker te maken. Gewoonlijk is dit soort hoesten relatief zeldzaam, maar het hoesten zal toenemen bij blootstelling aan irritanten zoals rook.

Virussen en bacteriën

De meest voorkomende oorzaak van een hoest is een luchtweginfectie, zoals een verkoudheid of griep. Ademhalingswegen infecties worden meestal veroorzaakt door een virus en kunnen van een paar dagen tot een week duren. Infecties veroorzaakt door de griep kunnen een beetje langer duren en kan soms antibiotica vereisen.

Roken

Roken is een andere voorkomende oorzaak van hoesten. Een hoest veroorzaakt door roken is bijna altijd een chronische hoest met een duidelijk geluid. Het is vaak bekend als 'hoest van de roker'.

Astma

Een gemeenschappelijke oorzaak van hoesten bij jonge kinderen is astma. Typisch, astmatische hoesten betreft piepen, waardoor het makkelijk te identificeren is. Astma moet behandelt worden met een inhalator. Het is mogelijk dat kinderen uit astma groeien als ze ouder worden. Dus de astma verdwijnt wanneer de kinderen ouder worden.

Medicijnen

Sommige medicijnen zullen leiden tot hoesten, hoewel dit over het algemeen een zeldzaam bijwerkend effect is. Angiotensine-converting enzyme (ACE) remmers, die vaak gebruikt worden om hoge bloeddruk en hartaandoeningen te behandelen, kunnen leiden tot hoesten. Twee van de meest voorkomende merken zijn Zestril (lisinopril) en Vasotec (enalapril). Het hoesten stopt als de medicatie wordt stopgezet.

Andere omstandigheden die een hoest kunnen veroorzaken zijn

 • Schade aan de stembanden
 • Postnasale druppel
 • Bacteriële infecties zoals longontsteking, kinkhoest en croup
 • Ernstige aandoeningen zoals longembolie en hartfalen

Een andere algemene aandoening die een chronische hoest kan veroorzaken, is gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). In deze toestand vloeien de maaginhoud terug in de slokdarm. Deze terugstroom stimuleert een reflex in de luchtpijp, waardoor de persoon hoest.

Noodgevallen

De meeste hoesten zullen binnen twee weken vanzelf stoppen, of in ieder geval significant verbeteren. Als je een hoest heeft die in deze tijd niet is verbeterd, raadpleeg dan een arts, aangezien het een symptoom kan zijn van een veel ernstiger probleem. Als er extra symptomen optreden, zoals koorts, borstpijn, hoofdpijn, slaperigheid of verwarring, moet u zo spoedig mogelijk contact opnemen met uw arts. Bloed hoesten of moeite hebben met ademhaling, onmiddellijk medische hulp nodig.

Hoe behandel je een hoest 

Een hoest kan op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van de oorzaak. Voor gezonde volwassenen betreffen de meeste behandelingen zelfzorg. Een hoest die het gevolg is van een virus kan niet met antibiotica worden behandeld. Je kan het echter op de volgende manieren aanpakken

Zelf behandelen

 • Verhoog je hoofd met extra kussens bij het slapen.
 • Gebruik hoestdruppels om je keel te kalmeren.
 • Gorgel heet zout water regelmatig om slijm te verwijderen en je keel te verzachten.
 • Vermijd irriterende stoffen, inclusief rook en stof.
 • Voeg honing of gember toe aan hete thee om je hoest te verlichten en je luchtweg te vrij te maken.
 • Gebruik decongestante sprays om je neus te openen en je ademhaling te verlichten.

Medische zorg

De medische zorg ervoor dat je arts naar de binnenkant van je keel kijkt, naar je hoest luistert en om andere symptomen vraagt. Als je hoest waarschijnlijk door bacteriën is, zal je arts orale antibiotica voorschrijven. Je moet meestal de medicatie voor een week nemen om de hoest volledig te genezen. Als je arts geen oorzaak voor je hoest kan vinden, kunnen zij extra testen doen. Dit kan een röntgenstraal van de borst omvatten om te beoordelen of je longen duidelijk zijn, samen met bloed- en huidtesten als ze een allergische reactie vermoeden. In sommige gevallen kan slijm of slijm geanalyseerd worden voor tekenen van bacteriën of tuberculose. Het is erg zeldzaam dat een hoest het enige symptoom van hartproblemen is, maar een arts kan een echocardiogram vragen om ervoor te zorgen dat je hart goed functioneert en de hoest niet veroorzaakt.

Moeilijke gevallen kunnen extra testen vereisen. Een CT-scan biedt een meer diepgaand beeld van de luchtwegen en borst, en het kan handig zijn bij het bepalen van de oorzaak van de hoest. Als de CT scan de oorzaak niet laat zien, kan je arts u verwijzen naar een gastrointestinale (GI) specialist of een longongespecialist. In gevallen waarin de eerdere behandelingen niet mogelijk zijn of zeer onwaarschijnlijk succesvol zijn, of de hoest naar verwachting zal oplossen zonder interventie, kunnen artsen een hoestonderdrukkende middel voorschrijven.

Wat is het resultaat als het niet behandeld moet worden

In de meeste gevallen zal een hoest natuurlijk binnen een week of twee na het opduiken verdwijnen. Een hoest zal meestal geen langdurige schade of symptomen veroorzaken. In sommige gevallen kan een ernstige hoest wel tijdelijke complicaties veroorzaken, zoals:

 • Vermoeidheid
 • uizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Gebroken ribben

Deze zijn complicaties zijn zeer zeldzaam, en ze stoppen normaal gesproken als de hoest verdwijnt. Een hoest die het symptoom van een ernstiger aandoening is, is onwaarschijnlijk dat het vanzelf gaat stoppen. Als het hoesten onbehandeld blijft, kan de aandoening verslechteren en andere symptomen veroorzaken.

Welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen om een hoest te vermijden

Stoppen met roken. Roken is een gemeenschappelijke bijdrage aan een chronische hoest. Het kan heel moeilijk zijn om een 'roker's hoest' te genezen. Er zijn een breed scala aan methoden beschikbaar om je te helpen stoppen met roken, van gadgets zoals elektronische sigaretten naar adviesgroepen en ondersteunende netwerken. Nadat je gestopt bent met roken, zal je veel minder kans hebben om een verkoudheid te krijgen of te lijden aan een chronische hoest.

Dieetveranderingen. Uit een studie in het Amerikaanse Journal of Respiratory and Critical Care Medicine bleek dat mensen die een dieet hoog in fruit, vezels en flavonoïden eten, minder kans hebben op chronische hoesten. Als je hulp nodig hebt bij het aanpassen van je dieet, kan je arts je adviseren of je naar een diëtist doorverwijzen.

Tot slot: Medische omstandigheden

Het is aan te raden om weg te blijven van iedereen die aan besmettelijke ziekten lijdt, zoals bronchitis, om te voorkomen dat je in contact komt met de ziektekiemen. Je moet je handen vaak wassen, en je mag geen bestek, handdoeken of kussens delen. Als je bestaande medische aandoeningen heeft die je kans op het ontwikkelen van een hoest vergroten of astma, raadpleeg je arts over verschillende oplossingen. Zodra de conditie goed is, kan het zijn dat je hoest verdwijnt, of het kan veel minder frequent worden.

Link

Reacties (1)

Reageer
Piet Paulusma reageerde 9 jaar geleden
31 Aug 01:38
Goede site