Medicijnen bij allergie

Overgevoeligheid bij allergie

35776.jpegAllergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Histamine is een stofje in het lichaam dat bloedvaten verwijdt waardoor allergieën een grotere kans krijgen. Het immuunsysteem reageert op die stoffen om ze af te weren. Allergie medicijnen zijn beschikbaar in pilvorm, vloeistoffen, inhalators, neussprays, oogdruppels, huidcrèmes en inspuitingen. Sommige zijn verkrijgbaar zonder voorschrift, anderen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift. 

Allergie via luchtwegen of huid

Die stoffen kunnen bijvoorbeeld zijn: stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, schimmelsporen, uitwerpselen van huisstofmijt, of bestanddelen van voedsel. Zij komen vooral via de luchtwegen of de huid naar binnen, bijvoorbeeld doordat de huid in contact komt met brandnetels, cosmetica, sieraden, schoonmaakmiddelen, huismijt of graspollen en boompollen. Andere mogelijkheden om allergieën te veroorzaken zijn een insectenbeet of iets bepaalds eten of bij bepaald medicijngebruik. Allergie kan jeuk veroorzaken of de huid kan dikker worden bijvoorbeeld bij een insectenbeet of de neus wordt rood en gaat druppelen bij hooikoorts of er kan benauwdheid optreden met een minder makkelijke ademhaling.

Antihistaminica doorgaans afdoende

In veel gevallen wordt bij een allergie bloed afgenomen en onderzocht waarna de huisarts een advies geeft of medicijnen voorschrijft of doorverwijst naar een allergoloog. Afhankelijk van het bloedonderzoek zal de huisarts vaak kiezen voor een behandeling met antihistaminica omdat dit doorgaans afdoende werkt. Die allergiemedicijnen zorgen ervoor dat histamine minder krachtig werkt. Bij last van de neus of de ogen bestaat het medicijn uit neusspray of oogdruppels. In andere gevallen is de vorm van de medicijnen een tablet, een capsule of een drankje.

Korte of lange tijd gebruiken

De duur dat de medicijnen gebruikt moeten worden hangt af van de ernst van de klachten. Bij een insectenbeet of iets eten wat allergie heeft veroorzaakt, moet gebruikt worden totdat de klacht is verdwenen wat meestal betrekkelijk kort is. Bij klachten die een lange tijd duren, bijvoorbeeld een allergie aan de neus of het oog, moeten de geneesmiddelen voor lange tijd worden gebruikt. De medicijnen helpen vaak al binnen een tot twee uur.

Wat te zeggen over bijwerkingen

Zoals bijna alle medicijnen kunnen geneeskundige middelen tegen allergie ook onbedoelde klachten geven wat bijwerkingen wordt genoemd. Maar deze bijwerkingen, zoals vermoeidheid of slapeloosheid, zijn in de regel niet ernstig en gaan binnen een tot twee weken over. Bij het stoppen met het medicijngebruik vanwege bijwerkingen moet altijd de arts worden gewaarschuwd.

Let op bij het besturen van voertuigen

Bij veel medicijnen wordt vermeld dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Bij het gebruik is het van belang om te weten wat de effecten kunnen zijn alvorens op de motor of brommer te stappen of achter het stuur van een auto plaats te nemen. Ongeveer een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Medicijngebruik is wat dit betreft te vergelijken met alcohol in het verkeer. Bij sommige geneeskundige middelen is de uitwerking zeer duidelijk door duizeligheid, slaperigheid of waziger zien. Andere middelen verminderen het reactievermogen zonder dat dit echt gemerkt wordt en er zijn medicamenten die onverschilligheid veroorzaken of de controle over de spieren verminderen.

Oorzaak allergie vinden

Medicijnen bij allergie helpen alleen tegen de klachten van de allergische reactie. Ze lossen de reden waardoor de allergie is ontstaan niet op. Daarom moet altijd in overleg met een arts naar de reden worden gezocht. Alleen bijvoorbeeld bij een insectenbeet is die reden duidelijk maar anders zal moeten worden uitgevonden welke stoffen de klachten veroorzaken. Als je allergene stoffen niet kunt voorkomen, zijn er veel geneesmiddelen die allergie symptomen kunnen helpen controleren. Decongestanten en antihistaminica zijn de meest voorkomende allergische medicijnen. Ze helpen bij het verminderen van een verstopte neus, loopneus, nies en jeuk. Andere medicijnen werken door het voorkomen van de vrijlating van de chemicaliën die allergische reacties veroorzaken. Corticosteroïden zijn effectief bij de behandeling van ontsteking in je neus. Een allergicus zal met je samenwerken om te bepalen welke medicijnen het beste voor je zijn en hoe vaak en hoeveel van je moet innemen. Er wordt ook gekeken voor het elimineren of minimaliseren van bijwerkingen.

Alternatieve behandelingen

Naast behandeling met medicijnen zijn er alternatieve behandelingen, waarvoor echter geen wetenschappelijke bewijzen van de werking bestaan zoals:

  • Acupunctuur
  • Bioresonantie
  • Emotional Freedom Techniques( EFT)
  • Fytotherapie
  • Homeopathie
  • Nambudripad's Allergy Elimination Techniques (NAET)
  • Tapas Acupressure Technique (TAT)
  • Toegepaste kinesiologie (Touch for Health)

Tot slot: Probiotica

Er zijn studies uitgevoerd die het gebruik van probiotica hebben bekeken (levende micro-organismen die voor het lichaam gunstig zijn) om allergieën te behandelen, met name atopische dermatitis bij zuigelingen. Resultaten van een recente meta-analyse werden gemengd en hun effectiviteit is nog niet bewezen. Meer onderzoek is nodig over de rol van probiotica bij het beheer van allergische reacties.