Tien vragen en antwoorden over tendinitis

Tendinitis kort samengevat

Tendinitis is een peesontsteking die erg beperkend en pijnlijk is. Als zo een peesontsteking slecht of in het
geheel niet verzorgd wordt, kan ze bovendien ook nog eens chronisch worden. Het genezingsproces kan dan een langdurige, moeilijke behandeling vormen. Welke zijn de oorzaken van tendinitis? Hoe verloopt een behandeling van tendinitis? In dit artikel geef ik tien vragen en antwoorden, test uw kennis.

Tendinitis in tien vragen en antwoorden

  1. Tendinitis is een peesscheur. Fout!

Tendinitis wordt ook wel eens een peesontsteking genoemd en is dus geen scheur. Wel kan tendinitis een pees op dusdanige manier verzwakken dat er kans bestaat, op al dan niet volledig scheuren. De bekendste scheur is allicht die van de achillispees. Het risico ervan wordt nog verhoogd door het innemen van bepaalde antibiotica. Andere pezen kunnen natuurlijk net zo goed scheuren, denk maar aan schouder, knie, elleboog, enz...

  2.   De computermuis kan aan de oorsprong liggen van tendinitis. Juist!

Tendinitis doet zich voor wanneer een pees zwaar belast wordt, zoals bij repetitieve bewegingen of een slechte houding. Hele dagen achter het toetsenbord zitten en met de muis werken kan de vingers, pols, elleboog en zelfs de schouder vermoeien en tendinitis veroorzaken.

  3.   Een pees is een zenuw. Fout!

Pezen zijn elastische vezels die botten en spieren verbinden. We vinden ze bij elk gewricht en ze zijn onmisbaar om te kunnen bewegen. Ze zijn te vinden bij elk gewricht en zijn onmisbaar om te kunnen bewegen.

  4.  Een tenniselleboog overkomt alleen tennisspelers. Fout!

Een tenniselleboog is een vorm van tendinitis rond de elleboog, aan de buitenkant van de arm en overkomt net zogoed tennisspelers of andere (niet-) sporters. Een tenniselleboog is het gevolg van een verkeerd gebruik of een overbelasting van de spieren van de onderarm of de gewrichten van elleboog, pols en vingers.

   5.   Een hardnekkige en toenemende pijn in een gewricht of een van de ledematen is een reden tot ongerustheid. Juist!

 Dit type pijn is niet onschuldig maar signaleert een disfunctie die uiteenlopende oorzaken kan hebben: tendinitis, een spierprobleem, een gewrichts- of cardiovasculaire stoornis, enz... Het is van belang om snel een diagnose te stellen en de oorzaak van de pijn te behandelen, om complicaties of onomkeerbare schade te voorkomen. Vermijd zelfmedicatie of het onderdrukken van de pijn door te veel pijnstillers te nemen. U consulteert beter meteen een dokter.

   6.  Tendinitis kan veroorzaakt zijn door cariës. Juist!

Alhoewel geen enkel wetenschappelijk onderzoek met zekerheid het verband aantoont tussen cariës en het opduiken van tendinitis, proberen wetenschappers toch de hypothese te verifiëren. Met cariës geassocieerde bacteriën zouden in het bloed kunnen terechtkomen en langs deze weg de pezen bereiken. Een weerstands reactie van die pezen zou dan een ontsteking veroorzaken. Wel aangetoond is dat de ziekte van Lyme (die wordt veroorzaakt door een tekenbeet) onder andere tendinities kan veroorzaken.

  7.   Tendinitis wordt altijd door sportbeoefening veroorzaakt. Fout!   

Tendinitis is doorgaans een gevolg van buitensporige fysieke activiteit of herhaalde foute bewegingen. Tendinitiskan samenhangen met sportbeoefening maar is ook vaak een beroepsaandoening. De tuinman klaagt vaak over de ellebogen, de schilder heeft last van de nek, de schouder of de ellebogen, de kassierster heeft pijnlijke polsen, enz... Soms ligt de schuld zelfs bij huis- tuin- en keuken activiteiten zoals verhuizen en klussen.

  8.   Stretchen helpt tendinitis voorkomen. Juist!

Voor elke intense fysieke activiteit en zeker voor het sporten kunt u best systematisch stretchen om spieren en pezen op te warmen. Hetzelfde doet u achteraf opnieuw, om ze te ontspannen. Naarmate u minder vaak beweegt, moeten de stretchsessies langer duren. Wintersporten en andere sporadische fysieke activiteiten zijn typische gevallen. Wees extra voorzichtig als u het sporten hervat na een onderbreking van enkele weken.

  9.   Rusten verzacht de pijn van tendinitis. Juist

De overbelaste of beschadigde pees zal altijd baat vinden bij een periode van volledige rust. Soms zullen beugels en andere hulpmiddelen nodig zijn om het getroffen lichaamsdeel bewegingsloos te houden. Ook ijs aanbrengen op de pijnlijke plek kan verlichting brengen. In de ernstige gevallen en bij chronische peesontsteking kan de dokter een beroep doen op ontstekingsremmers, injecties, kinesitherapie, enz... Ook de alternatieve geneeswijzen zoals, fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur, Chinese therapeutische massage kunnen goede resultaten geven. Chirurgie wordt maar in uiterste nood overwogen. Een slecht verzorgde tendinitis kan de vezels van de pees blijvend aantasten, waardoor ze hun soepelheid verliezen en gedurende maanden of jarenpijn kunnen doen.

 10.  Tendinitis kan te maken hebben met slecht aangepaste accesoires. Juist!

Onvoldoende aangepast materiaal is een vaak voorkomende oorzaak van tendinitis: joggingschoenen van slechte kwaliteit of een te grote maat van schoeisel, een te hoog of laag fietsstuur, een versleten of slecht afgestelde bureaustoel enz...

Tot slot: belangrijk om te onthouden

Bij een hardnekkige en toenemende pijn in een gewricht, is het van belang om snel een diagnose te stellen en de oorzaak van de pijn te behandelen. Ga dus niet aan de slag met zelfmedicatie en pijnstillers, maar raadpleeg een dokter.

Bron: Het magazine van de Sofiadis apotheker