De Geneeskracht van voeding:Osteoporose

Botontkalking of Osteoporose

Osteoporose is hetzelfde als Botontkalking. Deze botontkalking komt bij veel mensen voor boven de 65 jaar en wordt dan ook door velen gezien als een normaal ouderdomsverschijnsel. In sommige gevallen komt het ook bij jongere mensen voor. De coeliakie patienten zijn hier bijvoorbeeld veel vatbaarder voor.

De afbouw van het weefsel

Botontkaling is het proces , waarin botweefsel begint met afbreken in plaats van opbouwen. Dit proces begint langzaam op een leeftijd van zo rond de 35 jaar. Normaal gesproken gebeurt dit in een vrij traag proces. Bij sommige mensen gebeurt dit veel sneller. De botontkalking wordt vaak gezien als een echt vrouwenprobleem, maar ook mannen kunnen hiermee te maken krijgen. De botontkalking geeft vaak een inzakking van de rug, door ingezakte wervels. Dit heeft dan onder andere een krimping van de lichaamslengte tot gevolg.

Vertragen van het afbouwproces

Het proces van botontkalking kan in veel gevallen, sterk vertraagd worden. Het eerste wat nodig is om de kans op botontkalking te verminderen is het in beweging blijven. In het geval van voeding, is het al belangrijk dat er in de kinderjaren de juiste voedingsmiddelen worden gebruikt. Zodat het groeiproces optimaal kan worden. Hiervoor is het dus nodig te weten, wat wel en wat niet zo goed is voor onze botten.

Roken en alcoholgebruik

Het gebruik van alcohol, kan een negatief effect hebben op de kalkopname van onze botten. Het gaat hier dan om een hoeveelheid van meer dan twee glazen per dag. Het roken is alom bekend dat dit slecht is voor ons, maar het doet de botten ook geen goed op de lange duur.

Structureel veel vlees eten

Het eten van structureel grote hoeveelheden vlees, is niet bepaald een opbouwer van de botten. Dit komt doordat vlees vrij veel fosfaat bevat en maar heel weinig calcium ( benodigd voor de botten) Op het moment dat het teveel aan fosfaat wordt afgevoerd, neemt dit een hoeveelheid calcium mee.

Het zelfde dat er gebeurt met het eten van veel vlees, gebeurt eigenlijk ook bij het eten van veel zure producten. Ons lichaam probeert namelijk het zuur te neutraliseren, waarbij ook calcium nodig is.

Wat is dan wel goed voor de botten

Zoals bekend zit er calcium in melk, en is het goed dat er zuivelproducten binnen komen. Ook is het goed dat er voldoende producten binnen komen, waarin fytinezuur zit. Dit fytinezuur zorg voor een binding van calcium aan het lichaam. Dit is zeer belangrijk, omdat het binnen krijgen van calcium alleen niet voldoende is, daar het anders te snel weer afgevoerd wordt. Dit zuur zit in volkoren producten en in bonen, erwten en peulvruchten

zonlicht

Buiten de voeding is het ook belangrijk dat er voldoende zonlicht het lichaam bereikt. Om calcium op te kunnen nemen, door het lichaam, is het nodig om voldoende vitamine D te hebben. Deze vitamine D vormt ons lichaam voor een groot deel zelf. Dit gebeurt onder invloed van het zonlicht. Het is belangrijk om ook ouder mensen te helpen en te stimuleren om naar buiten te blijven gaan, zodat er voldoende zonlicht gekregen kan worden.