Rugpijn! Tillen met de rug of vanuit de benen

Ook zo'n last van rugpijn? Wat is beter; tillen met de rug of vanuit de benen?

Oe.. aa.. pfoe... gekreun en gepuf is het enige wat je laat horen. Je hebt weer eens last van die lastige stijve onderrug van je. Een constante pijn en moeite met het bewegen van je romp zorgen er voor dat je je niet bepaalt lekker voelt. Eén troost; je bent zeker niet de enige in Nederland met klachten aan de rug. Maarliefst 80% van de bevolking in Nederland heeft wel eens met rugklachten te maken of te maken gehad. Dit kan soms erg hinderlijk zijn en je dagelijkse functioneren belemmeren.

Eén van de risicofactoren voor het krijgen van (lage) rugpijn is tillen.

Tillen kun je op  twee manieren doen; met de rug of vanuit de benen. Van de meeste mensen hoor je vaak dat je door je knieën  moet zakken en dat dat de beste tilmanier is. Maar is dat wel zo? We bekijken het in de volgende alinea's.

Beentechniek vs. Rugtechniek

 

Om nog even duidelijk te maken wat het verschil is tussen de technieken; het middelste plaatje laat het doorzakken met de knieën zien, het rechter plaatje laat het buigen met de rug zien.

We vergelijken de twee tiltechnieken op de volgende criteria:

  • Energetische belasting (arbeid/ vermogen/ energieverbruik)
  • Mechanische belasting (druk op de wervelschijven/ spieractiviteit/ netto moment)
  • Tilgewicht

Energetische Belasting

Bij energetische belasting wordt er gekeken naar de verticale verplaatsing vh lichaamszwaartepunt, oftewel de energie die nodig is voor het tillen van een voorwerp (hoe groter de verplaatsing vh lichaamszwaartepunt hoe meer energie en arbeid je verbruikt).

Volgens Garg & Herrin (1979) in een onderzoek naar het effect van tiltechniek op energieverbruik  is de rugtechniek in het voordeel. Bij het door de knieen zakken moet het lichaam een veel groter stuk worden verplaatst dan wanneer je tilt met een gebogen rug.

Nogmaals: hier is de rugtechniek in het voordeel.

Mechanische belasting

Hierbij wordt er gekeken naar krachten en momenten op de wervels en spieren in de rug.

Andersson e.a. (1976) deden een onderzoek naar de intra-discale druk in de rug en de pieknettomomenten. Oftewel: De compressie tussen de wervelschijven werd gemeten dmv een druknaald. Verder werd de spierkracht gemeten door middel van EMG.WijzigenVerwijderenmove

Bij het kijken naar de spieractiviteit van de spieren rondom de rug werd aangetoond dat wederom de rugtechniek in het voordeel blijkt te zijn. Bij het tillen met de rug nemen andere ligamenten rondom de rug de taken vd spieren over. Denk aan ligamenten om de wervel schijven bijvoorbeeld. Bij het kijken naar intra-discale druk en piek-netto momenten is geen significant verschil gevonden.

Samenvatting

Aan de tabel hierboven te zien, lijkt de rugtechniek licht in het voordeel te zijn. MAAR eigenlijk moet er niet gekeken worden naar beste tiltechniek, maar naar beste tiltactiek!

Dus: kijken naar zaken als; niet te zwaar tillen, de hoeveelheid herhalingen, geen gekke houding aannemen etc, varieren kwa houdingen etc!

Gestandaardiseerde omst: rugtechniek lijkt in het voordeel

 

Normale omst.: geen sprake beste tiltechniek

 

Maar:  kiezen juiste tiltactiek!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden