Spierpijn onder controle krijgen met triggerpoint massage

Inleiding 

triggerpointWaarom maakte Clair Davies een carrière switch op zijn zestigste, terwijl hij een succesvol restaurateur van piano's was? Door zijn zware werk worstelde hij met pijn waardoor hij 's nachts niet kon slapen. Hij vond de oplossing in triggerpoint massage. Omdat hij de ontdekking niet voor zichzelf wilde houden, begon hij een nieuwe carrière als masseur. Met triggerpoint massage wilde hij ook andere mensen helpen. En niet onbelangrijk: Clair Davies schreef het Handboek Triggerpoint-therapie.

Wat zijn triggerpoints en wat is er aan te doen?

Triggerpoints zijn vezels in een spier die zich niet meer ontspannen. Triggerpoints worden ook spierknopen genoemd. Een triggerpoint kan een pijnlijk plekje in de spier zijn. Maar er zijn ook triggerpoints die je alleen voelt als je ze aanraakt. Vaak sturen die triggerpoints de pijn ergens anders heen. Deze uitstralende pijn wordt afgeleide pijn genoemd. Triggerpoints kunnen in het gehele lichaam voorkomen. Je kunt ze voelen en ze kunnen met een electronenmicroscoop worden bekeken.

Triggerpoint massage is een therapie om de continu gespannen spiervezels tot ontspanning te brengen. De behandeling van de triggerpoints bestaat niet uitsluitend uit massages door de therapeut. De therapeut zal ook instructie voor thuisbehandeling geven, want zelfbehandeling van de triggerpoints is een belangrijk onderdeel van de therapie. Alle moeite is niet voor niets, want triggerpoint therapie kan in veel gevallen er voor zorgen dat pijn verdwijnt. Triggerpoint massage is echter geen wondermiddel. Als de pijn een andere oorzaak heeft dan triggerpoints, zal een therapie die op triggerpoints gericht is uiteraard niet baten. Een therapeut verwijst in dat geval door naar de huisarts of een specialist, als dat nodig is.

Waar vind je een therapeut?

Als je veel last van je spieren hebt, wil je nu natuurlijk weten waar je een triggerpoint therapeut kunt vinden.

  • Woon je in België kijk dan op de website trigger.be
  • Woon je in Nederland kijk dan op de website triggerpointcoach.nl 

Triggerpoints en wetenschap

In 2011 is C. Bron gepromoveerd op het proefschrift: “Myofascial trigger points in shoulder pain, prevalence diagnosis and traetment”. Bron heeft onderzocht wat het resultaat was van een behandeling met massage en rekoefeningen. Ondanks deze promotie is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar triggerpoints gedaan.

Hoe is mijn ervaring met triggerpoint massage? 

Pijn bij het lopen is lastig vooral als je graag, zoals ik, lange wandelingen maakt. Omdat ik niet meer zonder pijn naar de hoek van de straat kon lopen, ben op zoek gegaan naar een therapeut. Gelukkig heb ik iemand gevonden die triggerpoint massage in de vingers heeft. De eerste paar keren was de massage heel pijnlijk, want er moesten heel wat triggerpoints tot ontspanning worden gebracht. En ook als er weer nieuwe triggerpoints zijn ontstaan, is de massage beslist niet aangenaam te noemen. Toch heb ik die pijnlijke massages er voor over. Het resultaat van de behandelingen is, dat ik nu veel minder pijn bij het lopen heb. Verder werkt triggerpoint massage ook heel goed bij hoofdpijn, heb ik ondervonden. 

Voor ik met de behandelingen begon, had ik nog nooit van triggerpoint massage gehoord. Ik ben heel blij dat ik triggerpoint massage heb ontdekt en hoop dat dit artikel bijdraagt aan de bekendheid van deze effectieve therapie.

Groeten van Dulcinea