Pas op met nierstenen

Inleiding nierstenen

Als je eenmaal eens iemand over de grond hebt zien kruipen omdat hij een niersteenaanval had, weet je dat een niersteenaanval heel erg pijnlijk kan zijn. Wat zijn nierstenen nu precies? Wat zijn de oorzaken en symptomen van nierstenen en bovenal kun je nog iets doen om nierstenen of een niersteenaanval te voorkomen? Lees meer over nierstenen in dit artikel.

Wat zijn nierstenen nu precies

Om precies te weten wat nierstenen zijn, moet je eerst weten waartoe de nieren dienen. De nieren hebben een aantal functies, waaronder het regelen van de vochtbalans, het verwijderen van afvalstoffen die het lichaam moeten verlaten en de aanmaak van hormonen. Vervolgens wordt er in de nieren als het ware urine aangemaakt. In de afvalstoffen in de nieren kunnen kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen zijn de nierstenen.

Oorzaken nierstenen

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor nierstenen sneller in je lichaam zullen ontstaan. Deze oorzaken zijn:

  • te weinig drinken
  • als je last hebt van langdurige infecties aan de urinewegen
  • sommige stofwisselingsziekten
  • veel zweten
  • bij gebruik van bepaalde medicijnen.

Symptomen van nierstenen

Wat voel je nu precies bij nierstenen. Indien de nierstenen heel erg klein zijn dan voel je er waarschijnlijk niet zoveel van. Die kleine nierstenen worden vanzelf uitgeplast zonder dat je er erg in hebt. Zijn het echter grote nierstenen, dan kunnen deze nogal wat pijn veroorzaken. Deze nierstenen komen dan vast te zitten in de urineleiders van het lichaam. Je kunt pijn in je onderrug krijgen, veel aandrang om te plassen en bovendien ook pijn bij het plassen, want hoe je het ook wendt of keert de niersteen zal toch uitgeplast moeten worden. Andere symptomen zijn misselijkheid, overgeven en bloed in de urine. Nadat de niersteen is uitgeplast zal de pijn heel snel verdwijnen.

Behandeling van nierstenen

Al met al zijn nierstenen een onschuldige maar heel vervelende en pijnlijke kwestie. Wat is er nu te doen aan die nierstenen. In de eerste plaats is het verstandig veel water te drinken, zeker bij kleine nierstenen zullen deze dan snel uitgeplast worden. Het kan echter ook voorkomen dat de nierstenen blijven hangen in delen van de urineleiders. Zijn die nierstenen in de urineleiders blijven steken dan zullen deze verwijderd of eventueel vergruisd moeten worden via de blaas. Je zal medicijnen krijgen om de pijn te verlichten en medicijnen om de urineleiders te verruimen. Op deze wijze zal de niersteen dan sneller het lichaam verlaten. Zijn de stenen echter zo groot dat het bijna onmogelijk is om deze nierstenen uit te plassen dan zullen deze vergruisd moeten worden. Dit vergruizen gebeurt door middel van schokgolven. De nierstenen worden dan als het ware verpulverd en zullen samen met de urine naar buiten komen.

Wat kun je doen om nierstenen te voorkomen

Als je eenmaal grote nierstenen hebt gehad dan wil je er alles aan doen om deze te voorkomen. Het is dan belangrijk om minimaal 2 liter vocht per dag te drinken, zonodig meer. Het liefst gewoon water omdat daar geen suiker in zit. Dranken waaraan veel suikers zijn toegevoegd veroorzaken namelijk nierstenen. Het gebruik van zuivelproducten dient u tot een minimum te beperken en u kunt beter geen maagzuurtabletten gebruiken waarin calcium zit.