Nierkanker

Inleiding

Nierkanker, gelukkig komt het niet zo veel voor, maar elk geval is er één te veel. Lees meer in dit artikel over wat de nieren doen in uw lichaam, wat de klachten zijn bij nierkanker en hoe de diagnose nierkanker wordt gesteld en wat er aan te doen is.

Nieren

De meeste mensen hebben twee nieren. De nieren zijn belangrijke organen in ons lichaam. De taak van de nieren is het zuiveren van het bloed. De nieren zorgen ervoor dat de goede dingen in ons bloed blijven, zoals eiwitten en bloedcellen. Tegelijkertijd zorgen de nieren ervoor dat de afvalstoffen eruit worden gehaald. Omdat alles met elkaar in verbinding staat kunnen andere organen in ons lichaam last krijgen van het feit dat de nieren minder gaan werken. Naast het feit dat de nieren voor zuivering van het bloed zorgen, zorgen de nieren ook voor een juist vochtgehalte in het lichaam en zorgen de nieren ook voor aanmaak van hormonen. De taak van de nieren is dan ook van levensbelang. Zonder nieren kunnen wij niet leven.

Nierkanker

Per jaar wordt bij ongeveer 1500 mensen in Nederland de diagnose nierkanker gesteld. Over het algemeen zijn de mensen die er last van krijgen boven de 60-jarige leeftijd. Overigens krijgen iets meer mannen dan vrouwen nierkanker. Er is nog niet exact bekend waarom iemand nierkanker krijgt. Wel is het zo dat overgewicht en roken risicofactoren zijn, maar dat is bij meer soorten van kanker het geval.

De diagnose nierkanker is niet eenvoudig te stellen. Omdat er genoeg ruimte rond de nier in het lichaam is, zal een tumor op de nier niet zo snel last geven. Domweg omdat de tumor niet zo snel andere organen zal raken of bekneld komt te zitten. Een tumor op de nier zal dan ook in het begin niet zo veel klachten geven. Ook het stellen van de diagnose is dus niet eenvoudig en in de meeste gevallen is het zo dat de tumor bij toeval wordt ontdekt.

Klachten bij nierkanker

Er zijn wel een aantal klachten die kunnen wijzen op een tumor in de nieren. Het moeilijke van deze klachten is echter dat deze klachten ook door andere dingen veroorzaakt kunnen worden en het dus niet eenduidige klachten zijn voor nierkanker. De symptomen voor nierkanker zijn:

  • regelmatig tot vaak moeten plassen
  • bloedverlies in de urine
  • koorts
  • lusteloosheid
  • pijn in rug
  • verlies van gewicht

Mocht u zich niet lekker voelen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan in elk geval de urine nakijken en het bloed laten controleren. Eventueel aanvullende onderzoeken, zoals een CT-scan of een echo kunnen vervolgens in het ziekenhuis worden gedaan. In de meeste gevallen zal een tumor op de nier worden gezien tijdens een echo-onderzoek.

Behandeling nierkanker

Net zoals bij iedere andere vorm van kanker is de kans op genezing groter indien de tumor niet zo groot is en de kanker beperkt blijft tot de tumor, met andere woorden dat er geen uitzaaiingen zijn. Mocht het niet uitgezaaid zijn en beperkt de tumor zich tot de nier, dan is er met verwijdering van die nier een goede kans op genezing. Dit kan als de andere nier gewoon goed werkt. Is de tumor uitgezaaid dan is er eigenlijk geen behandeling die tot een genezing leidt.