Hoe behandel je een prikkelbare darm

Inleiding

De prikkelbare darm!! Je hoort er tegenwoordig zoveel over. maar wat is het nou eigenlijk die prikkelbare darm en vooral hoe kom je erweer vanaf? Hoe beandel je een prikkelbare darm, kun je een prikkelbare darm eigenlijk wel behandelen, of ben je alleen bezig met symptoom bestrijding. Op die vragen over een prikkelbare darm probeer ik in dit artikel antwoord te geven.

Wat is een prikkelbare darm?

Om te beginnen zal ik een korte omschrijving geven van wat een prikkelbare darm nou eigenlijk is. Een prikkelbare darm, ook wel prikkelbare darm syndroom (pds) genoemd, valt onder de zogenaamde functionele buikklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. De klachten van een prikkelbare darm verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen van een prikkelbare darm zijn zeurende, krampende of stekende pijn in de buik, die op verschillende plaatsen in de buik kunnen voorkomen. Vaak gaat een prikkelbare darm gepaard met een afwijkend ontlastingpatroon, wisselend van verstopping tot diarree. Andere vaak voorkomende zijn zuurbranden, slikklachten, een brok in de keel, gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of een opgezette buik.

Mogelijke oorzaken van een prikkelbare darm!

Veel voorkomende oorzaken van een prikkelbare darm kunnen zijn:

 1. Bewegingsstoornissen in het maagdarmkanaal,
 1. Voedingsfactoren,
 1. Verlaagde pijndrempel in het maagdarmkanaal,
 1. Psychosociale factoren,
 1. Afwijkingen in de darmflora,
 1. Mogelijke ontstekingscellen in de darmen.

Een diagnose wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de symptomen zijn te vinden. De symptomen passende bij een prikkelbare darm moeten in ieder geval al langer dan 6 maanden bestaan voordat de diagnose gesteld kan worden en moeten 3 maanden actief aanwezig zijn geweest. Men moet tenminste twee van de symptomen hebben

Hoe kun je een prikkelbare darm behandelen?

Er is nog geen afdoende behandeling gevonden voor PDS, een prikkelbare darm. Veel nadruk wordt gelegd op voeding en leefregels.

Regulieren behandelingen van een prikkelbare darm:

De reguliere zorg biedt vaak de volgende behandelingen aan:

 1. Medicijnen: Meestal gaat het hierbij om sypmtoom bestrijdende

medicijnen, als pijnstillers of kalmerende middelen. Nadeel hiervan is echter dat deze symptoom bestrijders vaak andere negatieve effecten hebben op maag en darmen.

 1. Dieet: Zoals algemeen bekend heeft voeding een grote invloed op het

functioneren van de darmen. Het volgen van een aangepast voedingspatroon lijkt dus een logische vervolg stap. Dit dieet bestaat vaak uit het verminderen van suiker en het vermeerderen van tarwe.

 1. Overige behandelingen: Bulkvormers, laxeermiddelen, anti- diarree

middelen zijn allemaal symptoombestrijders die gebruikt worden. Gedragtherapie is echter ook een behandeling die gevolgt kan worden, leren omgaan met stress bv.

Alternatieve behandelingen voor een prikkelbare darm

Er zijn natuurlijk vele behandel mogelijkheden. Hieronder volgen slechts enkele voorbeelden.

 1. Hypnotherapie Een vrij nieuwe manier om een prikkelbare darm te

behandelen, is hypnotherapie. Onder hypnose leren mensen hun darmen positief te beïnvloeden. Ongeveer 80% van de mensen met een prikkelbare darm lijken baat te hebben bij deze vorm van therapie. Helaas vrgoeden niet alle zorgverzekeraars deze behandeling waardoor kosten hoog kunnen oplopen.

 1. Acupunctuur Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het

lichaam gestoken. Hoewel deze behandeling nog niet officieel erkend is zijn er wel positieve effecten zichtbaar.

 1. Overige behandelingen Enkele andere voorbeelden zijn, Chinese geneeskunde,

kruidentherapie en Ayurveda.

Wat kun je zelf doen bij een prikkelbare darm!

Er zijn bij een prikkelbare darm een aantal dingen waar je zelf aandacht aan kunt besteden om de klachten te verminderen:

 1. Eet gezond en vezelrijk. Klachten worden vaak veroorzaakt door het feit

dat je eet, en meestal niet zozeer door wat je eet. Dus schrap niet te veel voedingsmiddelen.

 1. Drink dagelijks tenminste 1,5 – 2 liter vocht. Bij een erg vezelrijke

voeding is het verstandig om nog meer te drinken. Vezels nemen namelijk vocht op en houden daardoor de ontlasting soepel.

 1. Vermijd stress en zorg voor voldoende beweging. Stress is niet de

oorzaak, maar kan de klachten wel verergeren. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen. Dit kan door yoga of meditatie, maar ook door beweging (wandelen, fietsen, zwemmen) of door te sporten. Beweging is tevens belangrijk voor een goede spijsvertering.

 1. Probiotica kunnen sommige darmklachten verminderen. Probiotica zijn

producten waaraan nuttige bacteriën zijn toegevoegd. Een evenwichtige darmflora is belangrijk voor een goede darmwerking.