Wat wil je weten over probiotica

Inleiding

Probiotica, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Bekende producten met probiotica zijn Vifit, Yakult en Activia. De producten beloven je een betere weerstand, een goede darmwerking en zouden zelfs preventief kunnen werken tegen kanker. Maar is dat ook zo. Moeten we nu allemaal die flesjes gaan gebruiken, en welk flesje is dan beter of zijn alle bacteriën die erin verwerkt zijn hetzelfde? Is het gebruik van probiotica zinvol?

Wat zijn probiotica

Gezonde darmen zijn van levensbelang. Ons immuunsysteem is dan ook afhankelijk van de gezondheid van de darmen. Daarom is het belangrijk om de darmflora, dit zijn alle bacteriën in je darm dus de goede en de slechte bacteriën, in goede conditie te houden. Probiotica zijn goede bacteriestammen die je darmflora kunnen ondersteunen en versterken. Het is belangrijk dat de goede bacteriën in je darmen overheersen zodat je beter beschermd bent tegen allerlei ziektes en infecties.

Helpt het gebruik van probiotica

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van probiotica en daarbij komen steeds meer positieve effecten van probiotica aan het licht. Het blijkt dat probiotica helpt bij de ondersteuning en versterking van je immuunsysteem, maar ook dat het bescherming geeft tegen allergieën, eczeem en darmziekten. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de beste combinaties van de verschillende bacteriestammen.

Welke bacteriestammen worden het meest gebruikt

De meest gebruikte bacteriestammen in probiotica zijn de Lactobacillus en de Bifido.

 • Lactobacillus Acidophilus( in Solgar supplementen)
 • Lactobacillus Casei ( Yakult en Actimel)
 • Lactobacillus Rhamnosus (Solgar en Vifit)
 • Bifido Bacterium (Danone)

Antibiotica en probiotica

Antibiotica wordt vaak voorgeschreven bij bacteriële infecties. Door het gebruik van antibiotica worden bacteriën gedood. Helaas worden niet alleen de schadelijke bacteriën gedood maar krijgen de goede bacteriën het ook zwaar te verduren. Een van de bijwerkingen van antibiotica is diarree. Door tijdens het gebruik van een antibioticakuur ook probiotica te gebruiken zal de balans in de darmen sneller herstellen en zo dus ook je weerstand.

Probiotica, prebiotica en synbiotica

Dan hebben we naast PRObiotica nog PREbiotica en SYNbiotica. Wat hebben deze termen met elkaar te maken en wat is het verschil.

 • PRObiotica: zijn de goede bacteriestammen die in de darmen voorkomen.
 • PREbiotica: dit zijn de voedingsvezels die ervoor zorgen dat de goede bacteriën zich beter ontwikkelen in de darmen, ook hebben ze een gunstig effect op de ontlasting.
 • SYNbiotica: dit zijn produkten die zowel prebiotica als probiotica bevatten.

Wanneer moet je zeker voor probiotica kiezen

 • Gebruik je antibiotica, of heb je het onlangs gebruikt, dan is het zeker raadzaam om een probioticakuur te gebruiken. Het evenwicht in je darmen zal sneller herstellen.
 • Als je merkt dat je weerstand afneemt. Je hebt steeds last van terugkerende infecties als keelpijn, bronchitis, of bijvoorbeeld blaasontsteking. Een probioticakuur zal helpen je weerstand te verhogen.
 • Bij allergische klachten; door een betere darmflora zullen allergische klachten afnemen
 • Bij darmklachten; bij diarree, verstopping, darminfecties (bv ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), door een beter evenwicht in je darmen en een verbeterde darmflora kunnen klachten verminderen.

Welke vorm van probiotica kiezen

Probiotica kun je in verschillende vormen gebruiken. Je kunt kiezen voor een zuivelproduct als Vifit, Yakult of bijvoorbeeld Actimel, maar er zijn ook voedingssupplementen in de handel die probiotica bevatten. De meest bekende supplementen zijn van Orthica, AOV, Natren, Solgar en Vitalis. De supplementen zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm. Je lost een zakje poeder op in een glas water, 15 minuten laten staan, even roeren en opdrinken. De beste tijd om dit te gebruiken is ’s avonds voor je naar bed gaat. Op deze manier heeft de probiotica de hele nacht de tijd om in je darmen te werkzaam te zijn.

Tenslotte

In de supermarkt zijn zuivelproducten te koop met probiotica. Kies je voor voedingssupplementen ga dan eens naar je apotheek en laat je voorlichten over de verschillende soorten en merken die er verkrijgbaar zijn.