Hoe kom je aan een droge mond

Waarom heb ik een droge mond

droge mondSommige dagen heb je het idee dat je mond kurkdroog is en je niet genoeg speeksel ter beschikking hebt. Dat begin je dan ook te merken tijdens het praten. Als de toestand te lang aanhoudt, kan een te droge mond allerlei gevolgen hebben. Welk is de rol van speeksel en wat kun je er tegen doen?
 

Droge mond en de rol van speeksel

  • Kan speekseltekort, dus een (te) droge mond allerlei gevolgen hebben. Speeksel beschermt immers tegen mondinfecties en beschermt de tanden. Speeksel heeft ook een alarmfunctie als je iets te warm of te koud drinkt. En denk hierbij ook aan een slechte adem…
  • Duidelijke symptomen zijn gebarsten lippen, mondzweren, abnormaal tandbederf, te veel tandplak, opvallend veel groeven in de tong tot rode, glanzende wangen toe.

Hoe komt het dat je niet genoeg speeksel aanmaakt?

Er kunnen verschillende onderliggende factoren een rol spelen:

  1. Algemeen bekend is dat het innemen van geneesmiddelen een droge mond kan veroorzaken. Wie dus dagelijks een aantal pillen moet innemen, moet een droge mond er automatisch bijnemen. Uitblinkers hierbij zijn geneesmiddelen tegen verkoudheid, antidepressiva, kalmeermiddelen, pijnstillers en bloeddrukverlagende middelen. Het is dus niet verwonderlijk dat oudere mensen, omwille van hun pillengebruik, meestal ook klagen van een droge mond.
  2. Veel minder bekend is het Sjögrensyndroom. Voluit heet dit het syndroom van Gougerot-Sjögren. Als je lijdt aan dit (eerder zeldzame) syndroom is je immuunsysteem niet goed in orde. Als gevolg hiervan gaan de speekselklieren niet goed werken. Niet alleen de speekselklieren eigenlijk, ook de traanklieren en de patiënt heeft naast een droge mond ook last van droge ogen. Negen op de tien patiënten zijn vrouwen. De aandoening kan op elke leeftijd opduiken maar meestal rond 50 jaar.
  3. Diabetes (suikerziekte). Ook diabetici klagen van een droge mond.
  4. Chemo-/radiotherapie. Heb je om één of andere reden chemo of radiotherapie nodig dan heeft dat wel degelijk invloed op de speekselklieren. Je gaat minder speeksel produceren en in veel gevallen is die daling voor de rest van je leven.

Is er iets aan te doen?

► De handel voorziet vele producten die een droge mond aanpakken. Of ze voor jou werken, is een kwestie van uitproberen. Zo zijn er tandpasta’s, mondsprays, gels en mondspoelmiddelen.

► Nog enkele tips: veel water drinken, cafeïne vermijden evenals alcohol, kauwgom, niet roken, geen zoetigheden eten, vermijd kruiden en zout, op ijsblokjes zuigen, flossen, tong schrapen, na het eten elke keer je tanden poetsen, overleg met de tandarts en eventueel aan je huisarts andere pillen vragen als je vermoedt dat het daaraan ligt.

Conclusie

Samenvattend kun je stellen dat een droge mond hebben vele oorzaken kan hebben. Vooral vanaf zo ongeveer je vijftigste. Ga ook na bij jezelf of je ook last hebt van droge ogen. Het syndroom van Sjögren komt immers zo weinig voor dat de (huis)arts pas heel laat aan dit syndroom als mogelijke oorzaak denkt. Bespreek in elk geval altijd deze klacht met je huisarts als de toestand te lang aansleept. Er kan meer aan de hand zijn dan je zelf vermoedt. Je moet echter niet onmiddellijk het ergste gaan denken maar een droge mond is geen aangenaam gevoel: daarom alleen al!

Shopping

België: