Sterilisatie man en vrouw

Inleiding

Sterilisatie van de man of de vrouw. Sterilisatie is de meest voorkomende vorm van anticonceptie. Lees meer in dit artikel over hoe de sterilisatie precies in zijn werk gaat, wanneer je onvruchtbaar bent en wat de gevolgen van sterilisatie zijn.

Sterilisatie man

Hoe gaat de sterilisatie bij de man in zijn werk?

De sterilisatie bij de man gebeurt in het ziekenhuis in dagbehandeling, oftewel poliklinisch. Deze sterilisatie gebeurt onder plaatselijke narcose. Wat er tijdens de sterilisatie nu precies gebeurt is het navolgende. Het doel van deze operatie is ervoor te zorgen dat er geen sperma meer geëjaculeerd kan worden. Aan beide kanten van het bekken, dus vlak bij de penis, worden sneetjes gemaakt en vervolgens wordt uit beide zaadleiders een stukje weggehaald. Om te zorgen dat de doorgeknipte zaadleiders niet weer aan elkaar zullen groeien, worden de doorgeknipte uiteinden een stukje teruggeslagen en vastgemaakt. Na het hechten van de sneetjes wordt de wond gehecht en is de operatie klaar. Met een mooi wordt een sterilisatie bij de man ook wel een vasectomie genoemd.

Hoeveel tijd na de sterilisatie is de man onvruchtbaar?

Na de sterilisatie is de man niet meteen onvruchtbaar. De man blijft nog gedurende een bepaalde periode vruchtbaar. Dit heeft te maken met het sperma dat voor de operatie nog in de zaadleiders zat. Als dat sperma allemaal weg is of afgestorven, dan is de man onvruchtbaar. Ongeveer drie maanden of na ongeveer 20 zaadlozingen na de sterilisatie moet de man zijn zaadvocht laten onderzoeken. Is er in dat zaadvocht geen sperma meer aanwezig, dan is de man niet meer vruchtbaar.

Is de sterilisatie onomkeerbaar?

Bij een sterilisatie van de man is het zo dat in de helft van alle gevallen de sterilisatie is terug te draaien, dus met andere woorden de sterilisatie wordt dan ongedaan gemaakt.

Gevolgen sterilisatie man

Nogal wat mannen denken dat een sterilisatie van invloed is op hun potentie. Dit is absoluut niet het geval. In 1% van de gevallen kan het zo zijn dat u toch weer sperma gaat produceren omdat de zaadleiders weer aan elkaar vastgroeien. Is dit het geval dan zal de sterilisatie nogmaals moeten plaatsvinden.

Sterilisatie vrouw

Hoe gaat de sterilisatie bij de vrouw in zijn werk?

Een sterilisatie bij de vrouw is een veel grotere ingreep dan een sterilisatie bij de man. De ingreep in het ziekenhuis vindt plaats via de buik. De sterilisatie vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving. De arts zal dit met u bespreken. De sterilisatie van de vrouw vindt plaats via een laparoscopie. Bij een sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgebonden en wordt er een klein stukje eileider weggehaald. Het afbinden van deze eileiders zorgt ervoor dat een eicel de baarmoeder niet kan bereiken. De eicel kan dus niet door de eileider heen. Het is dus zo dat het sperma van de man de eicel niet kan bereiken en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden.

Sinds enige tijd is het in Nederland mogelijk gebruik te maken van de Essure methode. Deze methode houdt in dat een klein veertje wordt geplaatst in de eileider. De eileider groeit dan dicht. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een kijkbuis. Er vindt geen verdoving plaats. Deze methode wordt maar in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Hoeveel tijd na de sterilisatie is de vrouw onvruchtbaar?

Na het afbinden van de eileiders is de vrouw onvruchtbaar. Het kan echter zijn dat er nog een bevruchte eicel voor de operatie zat. Het is dus van belang om even te wachten totdat u weer ongesteld bent geworden.

Is de sterilisatie onomkeerbaar?

Anders dan bij de man het geval is, is een sterilisatie bij de vrouw heel moeilijk om te draaien. Dat is ook de reden dat een arts een sterilisatie zal afraden bij een vrouw die nog niet de 30-jarige leeftijd heeft bereikt.

Gevolgen sterilisatie vrouw

Er zijn geen gevolgen voor de vrouw na een sterilisatie. De menstruatie zal blijven zoals deze eerst was en het heeft ook geen gevolgen voor de overgang.