Wordt het een jongen of een meisje

Inleiding

Veel mensen die kinderen krijgen hebben (stiekem) een voorkeur voor het geslacht. Het allerbelangrijkste is dat het kindje gezond is. Maar zeker als je al meerdere kinderen hebt, wordt het geslacht voor veel ouders ook wel belangrijk. De meeste moeders willen dolgraag een dochter. Het lijkt ze heerlijk om lekker te tutten met een meisje en later te winkelen en te kletsen. De meeste mannen willen graag een zoon. Op die manier wordt de familie naam voortgezet en er kunnen echte mannendingen gedaan worden, zoals lekker stoeien, voetbal kijken en klussen. De meeste mensen vinden het het mooiste als ze en een jongen en een meisje hebben. Ook de omgeving speelt vaak een rol. Wanneer een familie al twee zonen heeft en de moeder is zwanger, komt er al snel de vraag: je hoopt nu toch wel zeker op een dochter.

Het geslacht: jongen of meisje

Of het een jongen of een meisje wordt, wordt al tijdens de bevruchting bepaalt. Er zijn twee soorten chromosomen, namelijk de X en de Y. De eicel van een vrouw is de X en de zaadcel van de man is een X of Y. XX wordt een dochter en XY wordt een zoon. De man bepaalt dus het geslacht. Zo is het niet altijd puur toeval als een gezin alleen maar jongens of meisjes heeft!

De helft van de mensen die zwanger is wilt tijdens de zwangerschap al weten wat het wordt. Met de 20-weken echo kan worden gekeken of het een jongen of een meisje wordt. Het is makkelijk met inkopen doen als je het geslacht weet. Houd er echter wel rekening mee dat de 20 weken echo niet altijd honderd procent betroubaar is!

Feiten en fabels over het geslacht

Er zijn vele feiten en fabels over hoe je het geslacht al voor de bevalling kan bepalen of hoe je tijdens de zwangerschap kan zien wat het wordt.

Feiten

Wanneer een gezin alleen maar jongens of meiden heeft, wordt vaak lachend tegen de vader gezegd of hij alleen maar jongens of meisjes kan maken. Dit is gedeeltelijk waar. Het is ergens ook een deel toeval, maar bijvoorbeeld de X zaadcellen kunnen sterker zijn dan de Y zaadcellen. Op die manier is de kans dat het een dochter wordt groter.

Om de kans op bijvoorbeeld een zoon groter te maken, moet je rekening houden met de ovulatiedatum (dat is het tijdstip waarop de eicel vrij komt). De Y zaadcellen zijn sneller, maar minder sterk dan de X zaadcellen. Probeer je zwanger te worden en je hebt sex net voor of na de ovulatiedatum, dan bereiken de Y zaadcellen als eerste de eicel en is de kans op een jongen groter. Heb je er enkele dagen voor al sex, is de kans groter op een meisje. De X zaadcellen overleven namelijk langer.

Fabels om het geslacht te bepalen voor de zwangerschap

Wanneer de moeder veel zoete dingen eet zoals snoep en chocola, dan wordt het een meisje. Houdt de moeder meer van zoute snacks dan wordt het een jongen. De vader heeft ook nog wat in te brengen. Wanneer de vader veel koffie drinkt is de kans op een jongen groter.

De houding tijdens de sex is ook belangerijk. Bij de missionarenhouding (vrouw onder, man boven) is de kans op een meisje groter. Is het andersom (vrouw boven, man onder) dan is de kans op een jongen groter.

Fabels om het geslacht te bepalen tijdens de zwangerschap

Serieuze fabels of het een jongen of meisje wordt

  • Wanneer je zwanger bent krijg je het hartje van de baby te horen. Van deze hartslag kan je horen of het een jongen of een meisje wordt. De hartslag van een meisje is sneller dan die van een jongen. Wanneer de hartslag onder de 140 is, wordt het een jongen. Is de hartslag boven de 140 wordt het een meisje.
  • Er wordt ook vaak gekeken hoe de moeder de baby draagt. Wordt de kleine hoog gedragen, dan wordt het een meisje. Draagt ze de baby laag, dan wordt het een jongen. Verder moet er ook gekeken worden of de baby van voren wordt gedragen of niet. Kan je van de achterkant zien of iemand zwanger is, wordt het een meisje. Kan je het niet zien wordt het een jongen.

Chinese kalender

Met de Chinese kalender zou je moeten kunnen vaststellen of je baby een jongen of een meisje wordt. De tabel bestaat uit je leeftijd en de maand van conceptie. Zeker vrouwen met een regelmatige cyclus kunnen inschatten in welke maand ze zwanger zijn geworden. Anders moet je wachten tot de 12 weken echo om in te schatten hoe lang je precies zwanger bent. M staat voor meisje en J staat voor jongen. Toeval of niet, bij mijn eigen twee zwangerschappen klopte het geslacht!

Leeftijd Jan Feb Maart April Mei Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
18 M J M J J J J J J J J J
19 J M J M M J J J J J M M
20 M J M J J J J J J M J J
21 J M M M M M M M M M M M
22 M J J M J M M J M M M M
23 J J M J J M J M J J J M
24 M M J J M J J M M M M M
25 M J J M M J M J J J J J
26 J M J M M J M J M M M M
27 M J M J M M J J J J M J
28 J M J M M M J J J J M M
29 M J M M J J J J J M M M
30 J M M M M M M M M M J J
31 J M J M M M M M M M M J
32 J M J M M M M M M M M J
33 M J J J M M M J M M M J
34 J M J M M M M M M M J J
35 J J M J M M M J M M J J
36 M J J M J M M M J J J J
37 J M J J M J M J M J M J
38 M J M J J M J M J M J M
39 J M J J J M M J M J M M
40 M J M J M J J M J M J M

Minder serieuze fabels

  • Verder moeten aanstaande moeders hun benen een tijdje niet scheren. Aan de haargroei op je benen kan je zien of het een jongen of meisje wordt. Groeien de haren minder hard en zijn ze minder dik dan normaal, dan wordt het een meisje. Groeien ze juist harder en zijn ze dikker, wordt het een jongen. De verklaring hiervoor is dat je meer mannelijke hormonen in je lichaam hebt als je zwanger bent van een jongen
  • Nog meer hormonen, zie je er stralend en mooi uit tijdens je zwangerschap, dan krijg je een jongen. Zie je er wat minder uit, dan wordt het een meisje. Het meisje krijgt namelijk al jouw vrouwelijke hormonen, waardoor jij er wat mannelijker en minder mooi uit ziet.
  • Nog een leuke, heb je op straat sjans met kleine jongentjes, dan krijg je een dochter.
  • Hoe je slaapt is ook een manier om te kijken wat het wordt. Lig je op je rechterzij wordt het een meisje, lig je op je linkerzij wordt het jongen. Verder zijn je dromen ook belangerijk. Droom je veel over jongentjes, dan wordt het juist een meisje en andersom.
  • Let verder ook op de kleur van de urine. Is de kleur donker, dan wordt het een jongen. Is het juist licht en zie je het bijna niet, dan krijg je een dochter.
  • Ben je niet te genieten tijdens de zwangerschap, dan krijg je een dochter. Vrouwen zouden namelijk altijd chagerijnig zijn tijdens hun zwangerschap en zijn dat dus met een meisje in hun buik dubbel zo erg. Aan de andere kant, heb je veel last van hoofdpijn, dan wordt het juist een jongen.

Nog meer leuke fabels!

Heb je al een kindje? Let dan eens op het haarkruintje. Heeft de kleine een haarkruintje in het midden, dan wordt het een meisje. Heeft de kleine een haarkruintje aan de zijkant, dan wordt het een jongen! Heeft de kleine twee kruintjes, dan krijg je een tweeling.

Tot slot

Dit zijn natuurlijk allemaal fabels en mocht het wel kloppen, dan is het puur toeval. Geen enkele zwangerschap is hetzelfde. Er zijn vrouwen met twee zonen, die twee tegenovergestelde zwangerschappen hebben gehad. Je weet pas zeker of je een zoon of een dochter hebt na je bevalling! Toch is het grappig om van te voren al te raden, als je het niet op de echo wilt zien of om achteraf te kijken of de fabels misschien wel kloppen bij jou.