Kinderwens hoe werkt een zwangerschapstest

Inleiding

Als je eenmaal bezig bent met zwanger worden, dan is het altijd maar de vraag hoe snel het gaat. Ben je de eerste keer al gelijk zwanger of duurt het een aantal maanden langer? Misschien gaat er wel een aantal jaar over heen en wil het niet op de 'normale' manier lukken. Toch hebben deze vrouwen allemaal 1 ding gemeen, ze moeten allemaal een zwangerschapstest doen om er achter te komen of ze daadwerkelijk zwanger zijn, maar hoe werkt zo'n test nou eigenlijk?

Overtijd

Als je overtijd bent zou het wel eens zo kunnen zijn dat je zwanger bent, een zwangerschapstest kan hier uitsluitsel over geven. Het vrouwelijk lichaam kan soms ook een menstruatie uitstellen door stress waardoor je ook overtijd kunt zijn, als je overtijd bent wil dit dus niet altijd zeggen dat je zwanger bent.

Welke test?

Je hebt tegenwoordig vele verschillende soorten zwangerschapstesten, Clearblue bijvoorbeeld heeft digitale testen, waardoor je dus echt kunt lezen of je zwanger bent en eventueel ook hoe lang je ongeveer al zwanger bent. Je hebt ook zwangerschapstesten waar je door middel van het aantal streepjes op de test kunt zien of je zwanger bent en je hebt ze die een plus-teken geven als je zwanger bent.

Zwangerschapstest

Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden kun je al een zwangerschapstest doen. Er zijn vele verschillende soorten testen, maar het basisprincipe is eigenlijk overal hetzelfde. Het beste kun je 's morgens vroeg wat urine opvangen in een schoon bakje of bekertje, de ochtend urine is het meest geconcentreerd en daardoor is het beter om daar een zwangerschapstest mee uit te voeren. Afhankelijk van wat voor test je gekocht hebt, kun je de wat urine over de teststrip heen doen, ik neem even als voorbeeld een Clearblue test. Deze heeft een soort sponsje aan de test vast zitten. Houd deze een paar seconden (kijk even goed naar de gebruiksaanwijzing van de test die je gebruikt) in de urine, doe het dopje erop en leg de test plat neer. Na 3 tot 5 minuten kun je de uitslag aflezen in het venstertje.

Resultaat van de test

Als je zwanger bent maakt je lichaam vanaf het moment dat het bevruchtte eitje zich innesteld in de baarmoederwand het hCG (humaan ChorionGonadotrofine) hormoon aan, dit noemen we ook wel het zwangerschapshormoon. Dit hormoon verdubbeld zich elke anderhalve dag tot 2 dagen en bereikt zijn piek als je rond de 10 tot 12 weken zwanger bent. We meten dit hormoon ook wel in mU/l, ongeveer 2 weken na de gemeenschap zou dit zo'n 100 mU/l zijn, dit is al voldoende voor een positieve uitslag op een zwangerschapstest. Niet elke zwangere vrouw zal op de eerste dag overtijd een positieve test in handen hebben, mocht de uitslag negatief zijn, kun je altijd 2 of 3 dagen later nog een test doen, de hoeveelheid hCG zou dan vermeerderd moeten zijn (als je zwanger bent) en kan een heel ander beeld geven op de test als deze eerder negatief was.

Negatieve test?

Niet getreurd, misschien heb je toch iets te vroeg getest, probeer het over 2 tot 3 dagen gewoon nog een keer als je nog niet ongesteld bent geworden.

Positieve test?

Gefeliciteerd! Je bent zwanger, nu breekt er een hele spannende tijd aan voor jou (en je partner), geniet er van, want voordat je het weet is de zwangerschap alweer voorbij en geniet je van je kleine uk.

Links