Kinderwens en de zwangerschap

Inleiding

Hoera! Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Nu breekt er een hele spannende tijd aan voor jou (en je partner) er zullen allemaal dingen gaan veranderen in je lijf en in je leven. Maar wat gebeurt er allemaal in je lijf?

Eerste trimester ( 1 tot 12 weken zwangerschap)

Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt is er ongemerkt al een heleboel veranderd in je lijf. Een zaadcel en een eicel zijn versmolten, door deze samensmelting hebben er al duizenden celdelingen plaatsgevonden die nodig zijn voor het ontwikkelen van een klein mensje. Deze cellen delen zich weer in drieën, het eerste groepje cellen gaan je kindje vormen, het tweede groepje vormt de placenta en het laatste groepje vormt de vliezen. De placenta voorziet je kindje negen maanden lang van voldoende voeding om te groeien. Mocht je nog geen foliumzuur slikken, dan is het wel raadzaam om daar nu alsnog mee te beginnen, de eerste drie maanden van je zwangerschap zijn namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Rond de 5 à 6 weken zwangerschap wordt het hartje gevormd en ook de ruggengraat. Sommige vrouwen merken in deze periode dat ze wat vermoeider zijn als normaal en zijn misschien misselijk en moeten overgeven, je hoeft je hierom geen zorgen te maken, dit is volkomen normaal, tenzij je helemaal niets meer binnen kan houden, dan is het wel raadzaam een arts te raadplegen omdat je de kans kan lopen op uitdroging. Nu kun je ook de verloskundige gaan bellen voor een eerste afspraak, de verloskundige zal je de gehele zwangerschap bijstaan en jou en je kindje controleren.

In sommige gevallen wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Als je medicijnen krijgt van de huisarts, of je moet naar de tandarts, meld daar dan even dat je zwanger bent, want tijdens je zwangerschap kun je niet alle medicijnen slikken, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je kindje. Je kindje groeit met een millimeter per dag, en alles zit er al op en aan, al ziet dat er nog niet zo uit als je nu een echo zou laten maken. Zo rond de tiende tot twaalfde week van je zwangerschap zal je voor het eerst naar de verloskundige moeten, de verloskundige zal een gesprek met je aangaan over je gezondheid en die van je kindje, je bloeddruk meten, ze zal je wegen en een eerste echo maken om de zwangerschapsduur te bepalen, deze kan soms wat afwijken van wat je zelf in gedachten had. Waarschijnlijk zal je buik nu ook al wat beginnen te groeien, bij de ene kan je misschien nu al heel goed zien dat ze zwanger is, en bij de ander zie je nu nog helemaal geen buikje, dit komt later in de zwangerschap vanzelf. Als je twaalf weken zwanger bent, is het meeste gevaar op een miskraam geweken, en kan je nu vrienden en familie gaan vertellen dat je zwanger bent.

Links