Wel of niet zwanger de eerste tekenen

Inleiding

Als je graag zwanger wilt worden is iedere maand weer spannend. Ga je wel of niet ongesteld worden? Het uitblijven van de menstruatie is het duidelijkste teken dat je (waarschijnlijk) zwanger bent. Maar het is niet het eerste teken! Veel vrouwen weten al voor ze een zwangerschapstest doen dat ze zwanger zijn. Wanneer je overtijd bent, ben je over het algemeen al zo'n vier of vijf weken zwanger. Maar de eerste paar weken van een zwangerschap kan je ook al veranderingen in je lichaam voelen. Wat zijn de eerste tekenen van een zwangerschap?

Eerste tekenen van een zwangerschap

  • (Veel) meer plassen dan normaal. Dit is voor veel vrouwen een teken dat ze zwanger zijn. Ben je net naar de wc geweest, moet je een uur later alweer. Als het geen pijn doet, zoals bij een blaasontsteking, dan zou het best een teken van een zwangerschap kunnen zijn.
  • Licht bloedverlies en krampen. Wanneer je zwanger bent, moet de embryo zich innestelen in de baarmoederwand. Het kan voorkomen dat je daarbij wat bloed verliest. Je kan dit bloedverlies niet vergelijken met een menstruatie. Je verliest maar een beetje bloed en het is lichter van kleur. Ook kan je krampen voelen, dit zou het samentrekken van de baarmoeder kunnen zijn. Ook is het normaal dat als je zwanger bent dat je meer afscheiding hebt.
  • Gevoelige borsten. Wanneer je zwanger bent, kunnen je borsten al snel gevoelig zijn. Ze worden misschien wel groter of ze voelen gespannen aan. Ook aan je tepels kan je zien dat je zwanger bent. Ze worden donkerder van kleur en de diameter wordt groter.
  • Vermoeidheid. Veel zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid. Wanneer je net zwanger bent, is je bloeddruk een stuk lager. Hierdoor kan je je niet alleen erg moe voelen, je kan er ook duizelig van worden.
  • Misselijkheid. Voor veel vrouwen het ultieme teken dat ze zwanger zijn. De meeste vrouwen zijn in de beginweken alleen in de ochtend zwanger, maar het kan ook heel de dag voorkomen of bijvoorbeeld als ze iets verkeerds ruiken. Ben je normaal niet snel misselijk en ben je niet ziek, dan zou je best eens zwanger kunnen zijn.
  • Traag werkende darmen. Als je zwanger bent, komen er hormonen vrij. Dit gebeurt al in het begin van de zwangerschap. Door de hormonen kunnen de darmen wat trager gaan werken, waardoor je bijvoorbeeld een moeilijke stoelgang kan krijgen.
  • Niet ongesteld worden. Niet ongesteld worden is het duidelijkste teken dat je zwanger bent. Wanneer je niet ongesteld wordt, kan je ook een test halen die je zekerheid kan bieden.

Zwanger of niet

De eerste tekenen of je zwanger bent of niet staan in willekeurige volgorde. De ene vrouw heeft de ene klacht al na 2 weken, terwijl de andere vrouw er misschien pas na 2 maanden zwanger zijn last van heeft. Ook is het per persoon en zwangerschap verschillend of je iets voelt of niet. En als je wel wat tekenen denkt te voelen of ziet, dan betekent het nog steeds niet dat je zwanger bent. Pas na de eerste dag overtijd kan je een zwangerschapstest doen. De eerste tekenen of je zwanger bent bieden dus geen zekerheid of je zwanger bent of niet! Dan moet je echt nog even geduld hebben.