Hoe kan je op de echo zien dat het een jongen of meisje wordt

Inleiding

Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat een kindje gezond is en dat alles goed gaat, maar veel ouders hebben ook een lichte voorkeur voor een jongen of een meisje. Ook kan het met praktische zaken makkelijk zijn om het geslacht al voor de geboorte te weten. Zo kan je bijvoorbeeld rekening houden met de babykamer en het aanschaffen van babykleertjes. Er zijn veel fabeltjes bekend hoe je zou kunnen zien of het een jongen of meisje wordt, zoals de manier van dragen of het uiterlijk van de moeder. Maar zoals gezegd, dit zijn enkel fabels. De enige manier om erachter te komen of het een jongen of meisje is, is door middel van een echo. Hoe kan je op de echo zien of het een jongen of een meisje wordt?

De 20 weken echo

Wanneer je 20 weken zwanger bent, dan heb je recht op een echo. Deze echo wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Maar let op, deze echo is zeker geen pretecho. Veel ouders gaan er heen met het idee van nu kunnen we zien welk geslacht ons kindje heeft. Maar de 20 weken echo is officieel een medische echo. Zo wordt je kindje nagekeken op tal van afwijkingen en wordt bekeken of de belangrijkste organen in orde zijn. Daarna zal de echopist vragen of je wilt weten of het een jongen of een meisje wordt. Soms is dit nog moeilijk te bepalen. De baby kan namelijk net in een verkeerde houding liggen of erg heen en weer bewegen. Voor een echopist kan het al moeilijk zijn, maar voor een leek is het helemaal ingewikkeld om iets duidelijk te zien op een echo.

Hoe kan je zien dat het een jongen of meisje wordt op de echo?

  • Wanneer de baby er goed voor ligt, dan kan je bij een jongen duidelijk het piemeltje en de balletjes zien zitten.
  • Bij een meisje is het vaak een stuk onduidelijker. Wanneer het een meisje wordt, dan zie je drie streepjes. Dit zijn de schaamlippen en het plassertje.

Pretecho

Het komt wel eens voor dat een echopist het geslacht verkeerd ziet. Je hebt dus nooit 100 procent zekerheid. Wanneer je echt zekerheid over het geslacht wilt, dan kan je kiezen voor een pretecho. Deze echo moet je zelf betalen, maar er wordt wel echt de tijd genomen voor het kindje. Het is een pretecho, geen medische echo. De beste tijd voor een pretecho is tussen de 24 en 30 weken. Het kindje is hierbij groter dan bij de 20 weken echo waardoor het geslacht makkelijker te zien zou moeten zijn. Vanaf 30 weken is de baby juist weer te groot, waardoor het moeilijker wordt. Met een pretecho kan je er bijna zeker van zijn dat ze kunnen vertellen of het een jongen of meisje wordt, maar je hebt pas 100 procent zekerheid na de bevalling!

Conclusie

Er is maar één manier om erachter te komen of je een jongen of meisje krijgt tijdens de zwangerschap. Dat is door middel van een echo. De 20 weken echo krijgt in principe iedere vrouw. Dit is een medische echo, maar de echopist zal ook vragen of je wilt weten of het een jongen of meisje wordt. Toch krijg je nooit 100 procent zekerheid. De baby kan namelijk verkeerd liggen of veel draaien. Wanneer een echopist echt twijfels heeft, dan kan je kiezen voor een pretecho. Op een later moment kan je nogmaals een echo laten uitvoeren. De baby is dan groter zodat je het geslacht duidelijker zou moeten zien. Je kan zelf ook proberen of je het geslacht kan ontdekken! Bij een jongentje zou je de geslachtsdelen moeten zien zitten, terwijl je bij een meisje drie streepjes ziet. Toch heb je niet altijd zekerheid bij een echo, pas bij de geboorte zal blijken of het beeld van de echo juist was!