Wat is een 3D echo

Inleiding

Het is een bijzondere ervaring om zwanger te zijn. Er groeit toch een mini mensje in je. Veel vrouwen willen hier zoveel mogelijk van genieten en zich van hun zwangerschap bewust zijn. Je kan op verschillende manieren van je zwangerschap genieten, denk bijvoorbeeld aan je groeiende buik en het getrappel van je kindje. Ook is het leuk om spullen voor de baby te kopen en de geboortekaartjes uit te zoeken. Een andere mogelijkheid is om alvast kennis te maken met je baby. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een echo. Bij een medische echo zal vooral naar de vooruitgang van je baby gekeken worden, maar bij een pretecho zal de nadruk vooral op het uiterlijk liggen. Zo krijg je alvast een duidelijk beeld van je baby! Wat wil je allemaal weten over de 3D echo?

Wat is een 3D echo?

Een medische echo is eigenlijk altijd een 2D echo. Je krijgt bij deze echo een duidelijke doorsnede van je kindje te zien, maar zelf kan je nog niet veel ontdekken. Kenmerken van bijvoorbeeld het gezichtje vallen helemaal niet op. Een nieuwe techniek waarbij dit wel mogelijk is, is bij de 3D echo. In plaats van de doorsnede krijg je je baby nu in 3D te zien. Door 2D foto's achter elkaar te plaatsen, kan er diepte worden gemaakt in het beeld. Zo kan je dus heel duidelijk het lichaampje en het gezichtje zien. Het is vooral erg bijzonder om het gezichtje van de baby te zien! Wat voor uitdrukking heeft hij of zij? Of misschien herken je wel typische familietrekjes! Het maken van een 3D echo is erg bijzonder, want het is het eerste duidelijke beeld wat je van je baby krijgt. Het is heel apart om al van tevoren te zien hoe je baby eruit ziet, maar ook na je zwangerschap is het een leuk aandenken.

Wat moet je nog meer weten over de 3D echo?

  • De beste tijd voor een 3D echo is tussen de 20 en 34 weken. Vanaf 20 weken kan je het lichaampje goed zien. De meeste mensen kiezen er voor om een 3D pretecho vanaf 25 weken te laten maken. Het gezichtje is dan wat voller waardoor je een duidelijker beeld krijgt. Hoe groter het kindje wordt, des te moeilijker wordt het om heel het lichaam in beeld te krijgen, maar de meeste mensen vinden het gezichtje het belangrijkst. Tot 34 weken zwangerschap kan je hele mooie beelden van het gezichtje van je baby krijgen! Vanaf 34 weken gaan de meeste baby's indalen waardoor het gezicht niet meer goed in beeld komt.
  • Een 3D pretecho kost over het algemeen tussen de 75 en 100 euro. Dit is afhankelijk van de kliniek, maar ook van de verschillende mogelijkheden. Hoeveel foto's krijg je bijvoorbeeld mee?

Conclusie

Het is heel bijzonder om een 3D echo te laten maken. Steeds meer aanstaande ouders laten een pretecho maken. Bij een pretecho ben je zelf de baas, je bepaalt zelf wat je wilt zien en waar je je op wilt richten. Bij een 3D echo is het heel bijzonder om op het gezichtje in te zoomen. Zo kan je bijvoorbeeld zien of de baby op papa of mama lijkt! Een 3D echo moet je over het algemeen zelf betalen, maar het is wel een unieke ervaring!