Hoe ziet een fertiliteitskliniek eruit

Wat is fertiliteit

 Wat is fertiliteit? Het is een woord dat niet erg veel wordt gebruikt. Vaker heeft men het over vruchtbaarheid of het vermogen om een vrucht te dragen. Wanneer we het hebben over het dragen van een vrucht dan spreken we van een zwangerschap.

De fertiliteit van een man of vrouw, of misschien wel van een dier kan getest worden. De fertiliteit kan je vertellen of je je voort kunt planten.

Wanneer je niet zwanger raakt kan je laten onderzoeken of er wellicht iets mis is met de fertiliteit van man of vrouw. Om hierachter te komen is een bezoek aan een fertiliteitskliniek misschien wat voor u.

 

Waarom is er een fertiliteitskliniek

Er is een fertiliteitskliniek in het leven geroepen omdat veel mensen te maken hebben met fertiliteitsproblematiek. De fertiliteit moet dan getest worden. Dit wordt gedaan op verschillende manieren. Tevens worden eventuele psychische problemen naar voren gebracht die soms invloed kunnen hebben op de 'vruchtbaarheid'.

Onvruchtbaarheid (subfertiliteit) kan liggen bij de man, maar ook zeker bij de vrouw. De kans is even groot. Het kan ook zijn dat ze beiden aan te wijzen zijn voor het uitblijven van een zwangerschap. Gelukkig kan er vaak met hulp van specialisten naar een oplossing gezocht worden.

Het onderzoeken van 'fertiliteit'

Er zijn vele technieken om de vruchtbaarheid van een man of vrouw te testen. Dit verschilt per geslacht maar ook per persoon. In sommige gevallen weet je bijvoorbeeld al dat het sperma van de man voldoende levende spermacellen bevat om te zorgen voor nageslacht. Of deze spermacellen vervolgens goed aankomen op de plek van bestemming is een andere vraag. 

Wanneer hier sprake van is wordt er onderzoek verricht bij de vrouw. Dit gaat als volgt;

  • Er wordt bloed afgenomen om te kijken hoe de hormoonhuishouding in elkaar zit.
  • Er wordt een echoscopie gemaakt, om te kijken of follikels aanwezig zijn.
  • De temperatuur wordt gemeten gedurende een periode van 1 tot 3 menstruaties. De temperatuur schommelt gedurende de verschillende periodes waardoor je een meer vruchtbare periode kunt aanwijzen.
  • Tevens wordt er gekeken of er geen sprake is van verkleving in de vagina. Dit kan veroorzaakt worden door onder andere Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA).

Het onderzoek dat bij de man in eerste instantie wordt verricht is;

Het onderzoeken van het sperma, zijn er voldoende levende spermacellen aanwezig (semenanalyse)

Hoe kom ik in contact

Via je huisarts kan je een verwijzing vragen naar een fertiliteitskliniek. De huisarts gaat uiteraard eerst met je in gesprek over het hoe en wat. Pas wanneer de huisarts constateert dat er daadwerkelijk problemen zijn rondom het zwanger worden zal hij je verwijzen naar een gespecialiseerde kliniek. Een kliniek die hiervoor de juiste mensen voor in dienst heeft kan een beter advies en onderzoek verrichten.

Wanneer er aanwijsbare redenen hiervoor zijn zal een verwijzing geen probleem opleveren.

Wat zijn de kosten van een behandeling

De kosten worden bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraar, zeker wanneer de huisarts je verwijst naar de kliniek. De kosten van een behandeling of eerste intake kan je vinden op de website van je eigen zorgverzekering aanbieder.

Voorbereiding op eerste afspraak

Ga vooral ontspannen naar de eerste afspraak. Je zult gerust worden gesteld en men zal voornamelijk ingaan op de problematiek die er op dat moment speelt. Men zal niet te hard van stapel lopen. Zeg vooral alles wat je kwijt wilt en vraag vooral alles wat je graag wil weten. Dit voorkomt onduidelijkheden bij u zelf maar ook bij de specialist. 

Tijdens het eerste gesprek zal er hoogstwaarschijnlijk uitleg gegeven worden over de behandelingen die gegeven kunnen worden. Het kan zijn dat er bij de vrouw een eerste inwendig onderzoek plaatsvindt. Dit gebeurt met een apparaat wat je niet tot nauwelijks voelt, dus je hoeft niet bang te zijn voor pijn. De gynaecoloog zal waarschijnlijk ook uitleg geven over de test die bij de man wordt uitgevoerd. De manier van werken is hierbij in elke stad of ziekenhuis weer anders. Vaak kan de man op een afgesproken tijdstip zijn zaad komen inleveren. Dit zaad moet voldoen aan een aantal regels. Denk daarbij aan temperatuur en dergelijken.