Communiceren met je baby

Inleiding

Omdat baby's nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop die worden uitgesproken. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder woorden. De vraag is dan ook is het mogelijk om met je baby te communiceren door middel van gebarentaal? In dit artikel probeer ik hier antwoord op te geven.

Baby's en gebarentaal.

In de jaren 70 ontdekte een doventolk dat kinderen van dove ouders veel sneller met hun ouders konden communiceren dan kinderen van horende ouders. In 1987 startte hij met een onderzoek of het mogelijk was om baby's van horende ouders gebarentaal aan te leren. Het resultaat was erg bijzonder: als je een baby van 6 à 7 maanden regelmatig gebaren toont ter ondersteuning van wat je zegt, zal hij een tweetal maanden later met je beginnen te communiceren via gebaren. Er werd een eenvoudig gebarensysteem ontwikkeld, specifiek voor ouders van kleine baby's.

Gebaren versus praten.

De eerste vraag die ouders zich zullen stellen is of hun kind niet later zal praten als ze gebarentaal aanleren. Onderzoek wijst uit dat het vaak omgekeerd is. Het gebruik van gebarentaal impliceert al een grote communicatieve vaardigheid: je moet beseffen dat één bepaald gebaar bij één bepaald begrip hoort. Maar dat begrip kan in verschillende omstandigheden gebruikt worden. Een appel kan je opeten, maar je kan ook over een appel lezen in een boekje. Deze vaardigheden ontwikkelt een gebarenbaby sneller dan een baby die enkel praat. De overgang van gebaren naar woordjes verloopt dan ook meestal erg vlot. Het is uiteraard belangrijk dat je blijft praten tijdens het communiceren met gebaren, maar dat doe je vaak automatisch.

Wanneer kun je beginnen met gebarentaal?

Je kunt kijken of je baby klaar is voor gebaren door de onderstaande lijst met voorwaarden te gebruiken en zo vast te stellen of je baby met je wil communiceren. Als je één van deze vragen met "ja" kan beantwoorden, dan kan je nu gebaren gaan gebruiken met je baby of peuter, nog voordat deze kan praten. Zodra je baby gaat praten, kun je de gebaren te blijven gebruiken (je kan er nu zelfs ook nog mee beginnen), en nieuwe gebaren te introduceren. Het zal zeker nog een jaar duren voordat je kind alle woorden kan uitspreken die het graag zou willen zeggen.

  • Is je baby tenminste 6 maanden oud?
  • Brengt je baby speelgoed en andere dingen naar je toe en kijkt vragend naar je voor meer informatie?
  • Begint je baby "dag" te zwaaien of met de handen te klappen?
  • Begint je baby "ja" te knikken of "nee" te schudden?
  • Krijgt je baby interesse in plaatjesboeken of vingerspelletjes?

Waarom gebarentaal?

Het gebruik van gebarentaal bij een baby die nog niet kan praten, kan tal van voordelen hebben:

  • Het kan frustratie beperken, van het niet begrepen worden.
  • Driftbuien kunnen voorkomen worden.
  • Het kan de ouder-kind band versterken. . • Het kan de gesproken taalontwikkeling versnellen.
  • Het kan de belangstelling voor boeken stimuleren.
  • Het kan de manier van interactie veranderen.
  • Het kan je baby in staat stellen eerder ( 6-8 maanden) te communiceren, door gevoelens, behoeften en wensen uit te drukken.
  • Het kan de intellectuele ontwikkeling stimuleren.
  • Het kan zelfvertrouwen ontwikkelen en vergroten van je kind.

Wetenschappelijk onderzoek.

Het eerste "Gebaren met je Baby" onderzoek vond plaats in 1987 als deel van het Masters en Doctoraal programma van Joseph Garcia aan de Alaska Pacific Universiteit. Het proces van het leren en aanleren van gebaren maakte deel uit van dit programma. Aanvullend onderzoek op dit vakgebied is nog steeds gaande aan de Ohio State Universiteit. Een recent gepubliceerd langdurig onderzoek werd gehouden aan de Universiteit van Californië door Drs. Linda Acredolo en Susan Goodwyn. Het onderzoek, dat kinderen tot hun achtste jaar volgde, wees uit dat het gebaren met baby's veel voordelen heeft, onder meer het versterken van de ouder-kind band, verhoogde belangstelling voor boeken, verbeterde ontwikkeling van gesproken taal en hogere IQ's.

Ten slotte wil ik nogmaals de opmerking plaatsen dat gebarentaal geen vervanging is van gesproken taal. Het dient ter ondersteuning.