Borstvoeding geven of Flesvoeding geven

Borstvoeding

35867.jpegDe eerste maanden na de geboorte van een baby gaat er niks boven borstvoeding. Dit wil nu natuurlijk niet zeggen dat zuigelingen die geen borstvoeding krijgen, met een achterstand aan het leven starten. Ook vanaf de geboorte is er niks mis met flessenvoeding. Ook flessenvoeding is de dag vandaag oké. Het is nu wel zo dat veel jonge moeders een schuldgevoel krijgen als ze geen borstvoeding "al dan niet ongewild" geven. 

Flesvoeding is zeker oké

Uit een onderzoek aan de universiteit van Liverpool  in Groot-Brittannië blijkt, dat 3 op de 4 jonge moeders druk ervaren als het gaat om de keuze tussen flessenvoeding of borstvoeding. Het onderzoek gebeurde bij meer dan 1600 vrouwen en is gepubliceerd in het vakblad Journal of Maternal and Child Nutricion. Het is zelfs zo dat heel wat jonge moeders die door omstandigheden of bewuste keuze geen borstvoeding geven, denken dat de buitenwereld hen bekijkt als slechte moeders. Zelfs jonge moeders die voor de combinatie van borstvoeding en flessenvoeding gekozen hebben voelen zich schuldig of onder druk gezet.

Bekeken in percentage krijgt men:

  • Schuldig voelen: 15%
  • Gestigmatiseerd: 38%
  • Onder druk gezet om zich te verantwoorden: 55%

Melk die leeft

Er zijn natuurlijk heel wat bekende voordelen bij borstvoeding. Dat moedermelk alles bevat wat een baby nodig heeft, kan je nalezen op de site van Kind & Gezin. Het is een melk die volop leeft, met verschillende afweerstoffen die als bescherming dienen tegen infecties. De baby krijgt ook de voedingstoffen binnen die nodig zijn om gezond te groeien. Er zitten vetten, koolhydraten, eiwitten vitaminnen en mineralen in borstvoeding. Los van de voedingswaarde van borstvoeding, draagt borstvoeding geven bij tot een innige emotionele band tussen moeder en kind. Er zijn ook voordelen voor de mama bij het geven van borstvoeding. Het sneller herstellen van de baarmoeder en het helpt om je oorspronkelijke gewicht van voor de zwangerschap sneller te bekomen. En wat ook wel belangrijk is, borstvoeding is een stuk goedkoper dan flessenvoeding.

Ongemakken 

Natuurlijk zoals met veel zaken, is er ook een nadeel aan borstvoeding geven. Het nadeel weegt soms heel zwaar door op de moeder; het telkens weer klaar staan met de borst en dit verschillende keren per dag en ook nog eens 's nachts, dit vergt toch wel een zwaar engagement voor de jonge moeder. Er moet ook op toegezien worden wat men eet en drinkt, alcohol, pikante kruiden en bepaalde koolsoorten kan men beter laten, want die kunnen je kind behoorlijk wat last bezorgen. Om borstvoeding te geven moet een jonge moeder ook behoorlijk fit zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Is een jonge moeder vermoeid of heeft ze stress, dan kan de melkproductie verminderen en dan krijgt het kind niet genoeg voeding binnen. En nu hebben we nog niet eens gesproken over de pijn die tepelkloven kunnen veroorzaken. Er zijn nog andere ongemakken, daarbij denken we aan stuwing en gezwollen borsten door hormonale reacties in het lichaam. Maar deze ongemakken kunnen wel eenvoudig worden verholpen. Discrete borstvoedingsbeha's maken borstvoeding makkelijker. En toch zijn de nadelen voor heel wat jonge moeders niet te onderschatten.

Doet het meer kwaad dan goed

Laten we nu eens heel eerlijk zijn, de dag vandaag moet flessenvoeding niet echt meer onderdoen voor borstvoeding. Flessenvoeding bevat evenveel kwaliteit dan borstvoeding. Er is op wetenschappelijk gebied al zoveel onderzoek gedaan, dat men als producent heel goed weet wat men in de poedertjes mag steken en wat men niet in de poedertjes mag steken. We weten natuurlijk wel dat er niks gaat boven borstvoeding, maar men mag zeker flessenvoeding niet af doen als zou het slecht zijn voor baby's. Het doet meer kwaad als men zou zeggen dat alle jonge moeders borstvoeding moeten geven. 

Conclusie

We kunnen stellen dat jonge moeders die geen borstvoeding geven zich zeker niet schuldig moeten voelen. Volgens het Britse onderzoek is het maar een kleine meerderheid van jonge moeders die borstvoeding geeft, dus alle anderen mogen zich niet opzadelen met een schuld gevoel.Sterker zelfs, het overgrote deel van jonge moeders die flessenvoeding geven verdienen alle steun en bescherming. Het komt erop neer dat borstvoeding evenwaardig is aan flessenvoeding.

Link