Wat is hooggevoeligheid

Hooggevoelig.jpeg

Hieronder vind je wat hooggevoeligheid is, hoe je het kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan. Om het lezen van het artikel aangenamer te maken, gebruik ik HG als afkorting voor de woorden hooggevoelig/hooggevoeligheid.

Wat HG betreft, zijn er wel meerdere termen in gebruik zoals hoogsensitiviteit en overgevoeligheid.

Eén op vijf is hooggevoelig

De wetenschap staat niet stil en elke dag worden meer en meer dingen die er op onze aarde gebeuren, verklaard. Dit is ook het geval bij HG of overgevoeligheid of High Sensitivity. Het is een eigenschap die terug te vinden is bij ongeveer 1 op 5 mensen. Een minderheidsgroep kan je het dus niet echt noemen. Voor alle duidelijkheid: Omdat we allemaal verschillend zijn, is er geen eenduidig antwoord op de vraag wat hooggevoeligheid juist inhoudt.

Hoe weet je dat je hooggevoelig bent?

HG is een eigenschap die kan slaan op zowel de fysiek of het lichamelijke zijn als de psyche of het geestelijke wezen van een persoon.

Je lichamelijke gewaarwordingen

Fysiek kan het zijn dat je heel intensief pijn ervaart of heel goed je lichaam aanvoelt en als het ware 'intuïtief' aanvoelt als er iets niet pluis is met je fysieke conditie. Het kan ook zijn dat je mensen letterlijk 'aan voelt'. Dit kan gaan tot koude of warme rillingen als er een persoon langs je heen komt, bij je staat of als je iemand aankijkt. Je kan super-gevoelig zijn voor wind. Dit klinkt misschien vreemd maar iemand die HG is, begrijpt meteen wat ik bedoel. Wind wordt in deze context gebruikt voor hetgeen veroorzaakt wordt als iemand langs je heen beweegt. Ook wind die buiten waait, wordt harder aangevoeld door HG. Ook kan het zijn dat je lichamelijk de sfeer in een huis aanvoelt en goede- of slechtaanvoelende spanningen ervaart. Het is mogelijk dat je ziek wordt van electro-magnetische velden als je ermee in aanraking komt... Nogmaals reageert elke medemens anders indien ie HG is.

Hoe stelt je psyche het?

Psychisch kan het zijn dat je zaken diep ondervindt. Diep moet begrepen worden als intens. Een geluid, licht, geweld, iets wat iemand zegt, hoe iemand naar iemand anders kijkt, kan aanleiding geven tot een overweldigend gevoel dat zich over de persoon meester maakt. Muziek is een helend middel dat vaak troost biedt. Uiteraard is de muze niet exquis voor HG mensen maar ze gaan daar anders mee om. De intensiteit van de toon, de sfeer die een lied oproept, kan hen danig in de war brengen, zowel positief als eerder negatief. Het in de knoei zitten met jezelf en naasten ongelukkig zien zijn of aanvoelen dat ze ongelukkig zijn, kan je emotioneel van de kaart brengen. Terwijl niet-HG er bijna niet bij stilstaan is het mogelijk dat het je ganse doen en laten bepaalt.

Wat kan je er aan of er mee doen?

Wat kan je er aan doen?

Hieronder begrijp je toch hoe je het kan verhelpen niet? Hoe je er het beste mee omgaat. Dat je HG bent, kan je immers niet terugdraaien. Dat is een feit zoals de aarde rond is.

Deze mensen wordt vaak heel moe omdat ze teveel impulsen krijgen in het dagelijkse leven. Alhoewel deze impulsen door zogezegde niet-HG personen niet of nauwelijks worden ervaren. Vaak hebben HG mensen de neiging om zichzelf in twijfel te trekken. Ze voelen zich vaak alleen in hetgeen ze ervaren, doen, zeggen of menen als antwoord of waarheid te aanzien. Geruggesteund worden ze bijna niet. Eer iemand werkelijk voor zichzelf en naasten (h)erkent HG te zijn, passeerden waarschijnlijk tal van ervaringen de revue. Het is best mogelijk dat je een laag zelfbeeld hebt of mettertijd hebt gekregen. Dat is ook niet moeilijk als je je telkens zo alleen en niet begrepen voelt. Iemand zou zich voor minder slecht voelen. Er zijn tal van sites waar je op terecht kunt en je aan een test kunt onderwerpen om te kijken of je werkelijk HG bent. Nogmaals, ik maak hier de nuance maar testen zijn statistisch en dus weinig genuanceerd. Hoogstwaarschijnlijk moet je zelfs de test niet doen. Als je dit artikel leest en bijna steeds een 'Aha-erlebnis' hebt, weet je al genoeg.

Ik zou zeggen: Kijk in en naar jezelf en onderzoek. Boeken en wetenschappelijke praatjes kunnen wel verduidelijken en helderheid brengen in je hoofd. Toch kan je best jezelf helpen. Je bent niet ziek! Je bent niet half gestoord! Hou je geld bij en geef het niet aan een therapeut!

Hier komt ie: het verhelpingskuurtje: Het belangrijkste om HG te beperken, is jezelf afsluiten. Je kunt dit letterlijk nemen maar dan lijkt het alsof ik quarantaine adviseer. Neen! In je hoofd moet je je ervan vergewissen dat er allerlei signalen op je afkomen. En je kan je zelf trainen om die (te proberen) te negeren. Dit gaat stapje voor stapje. Het kan niet zo zijn dat je op je 50 jaar merkt van: He, ik ben HG. En dat je dan meteen een kantklare oplossing hebt. Zo gaat dat uiteraard niet. Het is een langzaam mentaal proces. Er zijn oefeningen voorhanden in de yoga die je je energieveld helpen te beschermen. OK, voor sommigen klinkt dit wellicht te esotherisch maar het kan soelaas brengen hoor.

Wat kan je er mee doen?

Erken het voor jezelf. Da's al een goed begin. En geniet ervan want je leeft in een speciale extra dimensie. Hooggevoelige mensen zijn, doordat ze de medemens zo goed aanvoelen, enorm goed geschikt voor sociale functies. Het is wel moeilijk voor een HG persoon maar eens je je leert afschermen, kan je het wel aan. Er bestaan speciale afscherm- of beschermoefeningen om je energie niet te verspillen aan mensen die die energie opslorpen.

Na de erkenning van HG, begin je te leren hoe je er mee kan omgaan. Als je jezelf aanvoelt en vooral (volledig of bijna volledig) verstaat en voor jezelf kunt verklaren wat er in je lijf, leden en koppie omgaat, word je je eigen dikste vriend... En dan ben je nooit meer 'alleen'. Geloof me als ik zeg dat er weinigen zich niet alleen voelen op deze planeet.

Om even af te sluiten met een persoonlijke noot (als ik even mag, moderator?) ben ik blij dat zulks bestaat als HG. Een mens is hier waarschijnlijk toch maar eenmaal dan kan ie het beter in alle intensiteit ervaren.

Succes met je afwijking!