Waarom sommige mensen het verschil tussen links en rechts niet onthouden

Links en rechts

Voor sommige mensen is het verschil tussen links en rechts zo vanzelfsprekend dat zij er niet eens bij na hoeven te denken. Andere mensen kunnen hier soms veel moeite hebben. Zij kunnen maar niet onthouden welke kant links is. Hoe komt het toch dat het voor deze mensen zo'n probleem is?

Onhandig en gevaarlijk

Fiets jij regelmatig je vriend(in) omver omdat jij rechts afslaat terwijl je de linkerafslag had moeten nemen? Klinkt de opmerking "Nee, je andere links" je bekend in de oren? Dan heb jij waarschijnlijk ook een probleem met onthouden welke kant links en rechts is. In het dagelijkse leven kan het voor vervelende situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een routebeschrijving die je verkeerd opvolgt. Het kan echter ook voor gevaarlijke situaties zorgen als je bijvoorbeeld midden in het verkeer in verwarring raakt. Ook tijdens je rijlessen of rijexamen kan het extra vervelend zijn. Niet kunnen onthouden wat links en rechts is, kan dus een storend probleem vormen.

Waarom het zo moeilijk kan zijn

Het zijn vaak niet alleen kinderen die het verschil tussen links en rechts niet kunnen onthouden. Veel volwassenen hebben last van hetzelfde probleem. Sterker nog, een groot aantal van deze mensen komen er gedurende hun leven niet meer vanaf. Er zijn verschillende theorieën die uitleggen waarom sommige mensen dit probleem hebben.

Beelddenken

Moeite hebben met het verschil tussen links en rechts kan met je manier van denken te maken hebben. Globaal gezien zijn er twee manieren van denken: beelddenken en taaldenken. Als jij beelddenkt, bestaat een groot deel van je gedachten uit beelden. Bij taaldenken bestaan je gedachten grotendeels uit woorden. Beelddenkers hebben bepaalde eigenschappen waar je ze aan kunt herkennen. Zo kunnen ze vaak even niet op een woord komen en zijn ze slecht in het onthouden van namen. Ook zijn ze creatief in het bedenken van nieuwe woorden als het juiste woord hen niet te binnen wil schieten. Het verschil tussen links en rechts niet kunnen onthouden, is ook een belangrijk kenmerk van beelddenken.

Als je links bent

Als je van nature links bent maar je bent gedwongen om veel met rechts te doen, kan dit ook wel eens voor verwarring zorgen. Op de een of andere manier kunnen je hersenen dit dan maar moeilijk verwerken. Dit komt doordat je voorkeurshand eigenlijk niet ten volle gebruikt wordt. Hier gebruik je namelijk rechts voor. Hoe deze verwarring in je hersenen werkt, is eigenlijk nog niet helemaal duidelijk.

Ruimtelijk inzicht

Mensen die moeite hebben om links en rechts uit elkaar te houden, kunnen ook een slecht ruimtelijk inzicht hebben. Om het onderscheid tussen links en rechts te kunnen maken, heb je een bepaalde mate van coördinatie nodig. Sommige mensen missen deze mate van coördinatie en zijn dus ook niet zo goed in het onthouden wat links of rechts is. Het feit dat de richting afhankelijk is van waar jij staat, is voor deze mensen extra verwarrend. Sta je ergens met je rug naar toe dan kan het zuiden rechts zijn. Draai je een half slag, dan is het precies andersom. Het is dus een veranderlijke waarde wat bij sommige mensen voor veel verwarring kan zorgen.

Tips en trucs

Er zijn een aantal tips en trucs die je kunt gebruiken om te onthouden wat links en rechts is. Het makkelijkste is om hierbij naar je handen te kijken.

  • Je weet van jezelf of je links of rechts bent. Je weet ook met welke hand je schrijft. Als je wilt weten wat links en rechts is, hoef je alleen even naar je handen te kijken.
  • Een andere manier om je handen hiervoor te gebruiken, is door je handen recht voor je uit te steken met je duimen naar elkaar toe. De hand die met de wijsvinger en duim een L vormt, is links.
  • Probeer een hand te onthouden in plaats van allebei. Dan weet je dat de ene hand rechts is. Degene die je niet weet, is links. Dit vergt enige oefening maar na een tijdje zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat.  

Tot slot

Het niet uit elkaar kunnen houden van richtingen kan soms schaamte opwekken. Begrijpelijk, want het lijkt zo simpel maar het gaat elke keer weer fout. In sommige gevallen kun je er echter weinig aan doen. Accepteer het dus van jezelf. Iedereen heeft wel aparte eigenschappen en dit is er een van jou. Maak je geen zorgen, er zijn ergere dingen die je zou kunnen hebben.