Wat is nachtblindheid
Mensen zeggen snel dat ze nachtblind zijn. Ze zien in het donker even niet goed en roepen ik ben nachtblind. Iedereen heeft echter moeite met het aanpassen van de ogen van licht naar donker of andersom, maar dan ben je niet meteen nachtblind.
Wat is nachtblindheid nu precies en wat kun je ertegen doen?
Wat is nachtblindheid
Je bent altijd nachtblind aan beide ogen. Iemand die nachtblind is ziet niets in de schemering of in het donker. Ook passen de ogen zich maar moeilijk aan van fel licht naar duisternis. Iedereen ziet altijd even minder in zo’n situatie maar bij nachtblinde mensen passen de ogen zich niet aan en blijft het zicht slecht.
Je kunt testen of je nachtblind bent door naar de bioscoop te gaan. Als je in het donker de persoon naast binnen vijf minuten ziet is er niets aan de hand. Overigens wordt het zicht in donker ongeveer een half uur lang steeds beter. Daarna heb je je beste zicht in het donker bereikt.
Wat zijn de oorzaken van nachtblindheid
Meestal is nachtblindheid erfelijk bepaald, maar een tekort aan vitamine A kan ook een oorzaak zijn.
In het netvlies van het oog heb je twee typen zintuigcellen; de staafjes en de kegeltjes (zie afbeelding hieronder). De staafjes nemen licht waar, en de kegeltjes zorgen voor de kleurwaarneming. De kegeltjes zijn veel specifieker en gevoeliger dan de staafjes.
Bij nachtblindheid werken de staafjes minder goed. Vitamine A is de voorloperstof van het zogenaamde staafjesrood dat aanwezig is in de staafjes. Staafjesrood wordt ook wel rodopsine genoemd.
Als er licht wordt waargenomen valt staafjesrood uit elkaar wat een impuls veroorzaakt naar de hersenen. Op deze manier wordt licht waargenomen. Hierna wordt het staafjesrood weer opgebouwd en kan het staafje opnieuw licht waarnemen. Dit is ook de reden waarom je na een overdosis licht even niets ziet. Al je staafjesrood is afgebroken en moet weer opnieuw opgebouwd worden, tot die tijd zie je sterretjes of een vlek voor de ogen.
Als je een tekort hebt aan vitamine A kan er geen rodopsine gevormd worden. Hierdoor kunnen de staafjes minder licht waarnemen en heb je last van nachtblindheid. Vitamine A tekorten kun je ook krijgen als je een ziekte hebt waardoor je lichaam geen vitamine A opneemt, zoals chronische gastritis of chronische leveraandoeningen.
Kun je nachtblindheid voorkomen
Nachtblindheid kun je niet voorkomen. Alleen in het geval dat je een tekort aan vitamine A hebt zou je dit tekort kunnen aanvullen. Doe dit niet alleen met worteltjes, maar kies eventueel andere bronnen zoals fruit em groene groenten. Een overdosis vitamine A tot je nemen kan echter ook schadelijk zijn.
Als de nachtblindheid wordt veroorzaakt doordat het lichaam geen vitamine A op kan nemen dan heb je er niets aan om vitamine A op te nemen. Dan moet eerst de andere oorzaak worden weggenomen.
Wil je meer weten over welke voedingssupplementen gezond zijn voor het lichaam? Dan kan ik aanraden, met daarin antwoorden over de zin en onzin van het extra nemen van vitaminen en mineralen. Maar ook welke voedingssupplementen van pas komen bij een allergische reactie. Vind hier meer informatie over
De gevolgen van nachtblindheid
Nachtblindheid heeft in principe weinig gevolgen. Alleen autorijden in het donker wordt gevaarlijker en ook ’s nachts kunnen mensen met nachtblindheid hun weg minder goed vinden.
Als je hierop inspeelt door te zorgen dat je niet in het donker weg hoeft of als je iemand anders hebt die je vervoert dan valt er prima met nachtblindheid te leven.
De behandeling van nachtblindheid
Als je last hebt van nachtblindheid moet je altijd naar de oogarts. Deze onderzoekt eerst of de aandoening erfelijk is en of de nachtblindheid wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld netvliesloslating. Als dit niet het geval is dan kunnen er vitamine A preparaten worden voorgeschreven.
Vaak dient echter aanvullend onderzoek te worden gedaan, omdat vitamine A tekorten nu eenmaal niet zo snel optreden in Nederland.
Tot slot
Nachtblindheid is een vervelende aandoening, maar er valt mee te leven. Merk je dat je last hebt van nachtblindheid ga dan naar de oogarts en laat jezelf onderzoeken.
Wil je meer weten over andere oogziekten? Lees dan verder in; Wat is keratitis voor oogziekte?