Wat te doen tegen vergeetachtigheid

Vergeetachtig

Vergeetachtigheid is vaak een onschuldig probleem maar ook een lastig probleem. Vooral bij het ouder worden, krijgen veel mensen last van vergeetachtigheid. Vergeetachtigheid door ouderdom kun je nooit helemaal voorkomen maar gelukkig kun je het proces wel degelijk vertragen.

Vergeetachtigheid verminderen

Je kunt een aantal dingen doen om je geheugen te verbeteren en zo je vergeetachtigheid te verminderen. Let wel, het verbeteren van je geheugen gaat niet van de een op de andere dag. Het is een proces dat tijd kost en langzaam vordert. Om je vergeetachtigheid te verminderen, moet je eigenlijk kleine aanpassingen in je dagelijks leven maken en deze aanpassingen goed blijven volhouden. Je kunt de volgende dingen doen om je vergeetachtigheid te verminderen:

  1. Vermijd stress en zorg voor voldoende rust. Je hersenen hebben tijd nodig om binnengekomen prikkels te verwerken. Een goede nachtrust is daarom erg belangrijk voor een goed geheugen. Gebeurtenissen of andere informatie wordt in je langetermijn geheugen opgeslagen. Bij te weinig slaap verloopt dit proces niet optimaal. Vermijd ook teveel stress. Bij stress krijgt je lichaam een overvloed aan prikkels te verwerken waardoor niet alles binnenkomt of goed verwerkt wordt.
  2. Hersengymnastiek. Je hersenen hebben oefening nodig om in conditie te blijven. Juist als je wat ouder wordt, is het erg belangrijk om je hersenen voldoende uitdaging te bieden. Regelmatig gebruik houdt je hersenen namelijk fit. Puzzel dus eens wat vaker, lees informatieve boeken of geef je hersenen een grotere uitdaging door een nieuwe taal te leren.
  3. Kom in beweging. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding in je hersenen en houdt je hersenen dus langer in topconditie. Ga dus wat vaker sporten, fietsen of wandelen.
  4. Rode wijn. Rode wijn kan je hersenen goed doen doordat het zorgt voor een betere doorbloeding. Af en toe een glas rode wijn is dus goed voor je geheugen. Overdrijf het echter niet. Overmatig alcoholgebruik kan de hersenen beschadigen waardoor het drinken van rode wijn juist een averechts effect heeft.
  5. Eet gezond en gevarieerd. Door gezonde en gevarieerde voeding krijg je de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een goed functionerend brein. Omega 3 vetzuren hebben bijvoorbeeld een goede werking op de hersenen. Deze vetzuren vind je veel in vis. Ook fosfor stimuleert het denkvermogen. Fosfor komt veel voor in groente en fruit.
  6. Vul tekorten aan. Krijg je in je dagelijkse voeding niet voldoende goede voedingsstoffen binnen? Vul je tekorten aan met voedingssupplementen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B of ijzer. Ginko Biloba is overigens ook een voedingssupplement dat je geheugen positief kan beïnvloeden.
  7. Blijf onder de mensen. Als je wat ouder wordt, kan het zijn dat de contacten met andere mensen afnemen. Deze contacten kunnen je echter wel helpen bij het functioneren van je hersenen. Door gesprekken te voeren, worden je hersenen ook uitgedaagd. Onderhoud dus sociale contacten en verminder zo je vergeetachtigheid.

Ingehaald door de tijd

Tot op zeker hoogte kunnen we vergeetachtigheid uitstellen of verminderen. Er komt echter voor vrijwel iedereen die een respectabele leeftijd mag bereiken een moment dat de vergeetachtigheid toch toeslaat. Helaas hoort dit gewoon bij het ouder worden. Accepteer het dan ook en probeer er niet te gefrustreerd over te raken.

Lees ook: Is jouw vergeetachtigheid zorgwekkend .