Is jouw vergeetachtigheid zorgwekkend

Vergeten

Iedereen vergeet wel eens waar hij zijn sleutels heeft gelegd. Op wat tijdverlies na, vormt dit meestal geen probleem. Maar soms kan vergeetachtigheid plotseling erger worden. Je vergeet namen en afspraken en weet soms opeens niet meer wat je ook al weer ging doen. In veel gevallen is een verergerde mate van vergeetachtigheid volstrekt onschuldig. Soms kan het echter een symptoom zijn van ergere problemen. Wanneer is vergeetachtigheid zo erg dat je je zorgen moeten gaan maken?

Oorzaken van vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid kan vele oorzaken hebben. In het overgrote deel van de gevallen wordt vergeetachtigheid veroorzaakt door een van de volgende oorzaken:

  1. Stress of spanning. Bij veel stress en spanning kunnen je hersenen overbelast raken. Er komt meer informatie binnen dan tijdig verwerkt kan worden. Je hersenen draaien overuren en laten hierdoor soms steekjes vallen. Dit kan leiden tot een verhoogde mate van vergeetachtigheid. Als de stress en spanning afnemen, zal deze vergeetachtigheid ook verdwijnen.
  2. Oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan al heel snel tot vergeetachtigheid leiden. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om te herstellen en alle indrukken van de dag te verwerken. Bij onvoldoende nachtrust functioneert je lichaam niet meer optimaal. Prikkels van buiten dringen niet goed meer door. Prikkels die wel binnenkomen, worden niet altijd goed verwerkt. Hierdoor raak je bij oververmoeidheid vaak wat vergeetachtig. Een paar nachten goed slapen kan deze vorm van vergeetachtigheid gemakkelijk verhelpen.
  3. Neerslachtigheid of depressie. Bij neerslachtigheid en depressie wordt je denkproces vertraagd. Alles gaat net even wat langzamer. Hierdoor mis je regelmatig informatie. Ook ben je vaak wat meer op jezelf gericht en heb je minder aandacht voor je omgeving. Je sluit prikkels als het ware buiten. Hierdoor kun je kleine dingen vaak totaal missen en krijg je last van vergeetachtigheid.
  4. Overgang. Tijdens de overgang schommelen de hoeveelheden hormonen in je lichaam nogal. Deze hormoonschommelingen hebben invloed op de hersenen. Hierdoor kun je tijdens de overgang last hebben van vergeetachtigheid.
  5. Ouderdom. Ouderdom komt met gebreken. Helaas is vergeetachtigheid er hier een van. Door de jaren heen wordt de doorbloeding in je hersenen iets minder. Ook functioneren je hersenen wat minder snel. Dit resulteert vergeetachtigheid. Ouderdom is wellicht de meest voorkomende oorzaak van vergeetachtigheid.
  6. Dementie. Dementie is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die het geestelijk functioneren verstoren. Een voorbeeld van een van deze aandoeningen is de ziekte van Alzheimer. Als het geestelijk functioneren wordt verstoord, is vergeetachtigheid een van de eerste symptomen. Dementie wordt nog wel eens verward met ouderdomsvergeetachtigheid. Dementie gaat echter veel verder dan wat vergeetachtigheid.
  7. Het syndroom van Korsakov. Het syndroom van Korsakov wordt veroorzaakt door een langere tijd van overmatig alcoholgebruik. De hersenen raken beschadigd en als gevolg hiervan treden geheugenproblemen op. Overigens kan het syndroom van Korsakov ook veroorzaakt worden door ondervoeding en overmatig drugsgebruik.

Wanneer is vergeetachtigheid zorgwekkend?

Er zijn dus verschillende oorzaken van vergeetachtigheid. In de meeste gevallen is vergeetachtigheid volstrekt onschuldig. Soms is het echter een symptoom van een serieuzer probleem. Wanneer is vergeetachtigheid echt zorgwekkend?

  • Als vergeetachtigheid je dagelijkse activiteiten flink verstoort , is er wellicht meer aan de hand. Als je woorden of namen vergeet, is er niets mis. Als er echter hele gebeurtenissen uit je geheugen verdwijnen, is het een groter probleem.
  • Een andere aanwijzing voor ernstig geheugenverlies is als je bepaalde informatie totaal kwijt bent. Als je iets vergeet, heb je meestal nog een vaag idee. Je kunt je het wel vaag herinneren maar je kunt er net niet bij. Heel frustrerend maar wel een teken dat je hersenen goed genoeg reageren. Als er iets echter in zijn geheel uit je geheugen verdwijnt, is het een ernstigere zaak.
  • Als je naast vergeetachtigheid last krijgt van andere geestelijke problemen zoals problemen met je oriëntatievermogen, taalgebruik of emotionaliteit, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Bij twijfel

Twijfel je of je vergeetachtigheid wel onschuldig is? Het kan je veel gemoedsrust geven om even langs de huisarts te gaan om het na te laten kijken. Als je je veel zorgen maakt, kan dit leiden tot een verergering van een probleem. Een arts kan je uitsluitsel geven waardoor je in ieder geval zeker weet waar je aan toe bent.

Lees ook: Wat te doen tegen vergeetachtigheid