Financiën Automatiseren = ontzorgen

Introductie

Op een gegeven moment kan je het overzicht in je geldzaken kwijtraken. Zaken beginnen door elkaar heen te lopen, geld gaat van rekening naar rekening zonder dat je weet wat er precies gebeurt. Ook speelt in je achterhoofd mee dat je geld apart wilt zetten voor je vakantie en je wilt wat geld sparen. Of je genoeg geld per maand beschibkaar hebt weet je niet. Tijd om wat geldstromen te automatiseren om te zorgen dat dit gaat lukken. Op deze pagina staat uitleg over hoe je met een paar automatische overboekingen gemakkelijk je geldstromen kan automatiseren.

Automatisch sparen

Hiermee wordt bedoelt: iedere maand automatisch geld overmaken naar een bepaalde rekening. Om een voorbeeld te noemen: je maakt iedere maand automatisch geld over naar je spaarrekening. Op die manier weet je zeker dat je spaart. Hoeveel je spaart hangt van je spaardoel af. Wil je op vakantie en weet je ongeveer hoeveel je daar voor nodig gaat hebben dan deel je het bedrag dat je nodig hebt door het aantal maanden dat je nog hebt tot je vakantie. Is het oktober en wil je in april weg, dan heb je 6 maanden om te sparen. Het te sparen bedrag per maand wordt dus delen door 6 maanden.

Om geldstromen te automatiseren werkt het het beste om meerdere rekeningen te hebben. Hoe dat precies werkt wordt op deze pagina uitgelegd: Geld op Orde - Verdeel en heers.

In dit geval ga ik er vanuit dat je tenminste drie rekeningen hebt:

  • Een normale uitgavenrekening waarmee je de dagelijkse uitgaven doet
  • Een spaarrekening
  • Een rekening waarop je spaart voor je vakantie

Automatiseren starten

Je hebt nu dus 3 rekeningen. Op de uitgavenrekening komt ook geld binnen. Een deel van dit geld ga je automatisch overmaken naar je vakantierekening, en een deel naar je spaarrekening. Het is hiervoor erg gemakkelijk als je kan internetbankieren. Voor wat de spaarrekening betreft raad ik een rekening aan waar je alleen vanaf internet bij kunt. Op die manier zorg je dat je niet in een opwelling iets gaat kopen; je kunt het geld alleen bij internetbankieren overmaken op een andere rekening.

  1. Log in op internetbankieren van je eigen bank.
  2. Ga naar Betalen of Overschrijven om een nieuwe opdracht te plannen. Afhankelijk van je bank heet dit net weer anders. In ieder geval gaat het om een betalingsopdracht waar je kan instellen dat je een opdracht iedere maand wilt laten herhalen.
  3. Neem nu de uitgavenrekening als “donorrekening”: de rekening waar je automatisch geld van afschrijft naar de spaarrekening of de vakantierekening. # Vul een bedrag in dat je wekelijks/maandelijks wilt laten afschrijven en vul in wanneer de opdracht moet worden uitgevoerd (welke datum).
  4. Opslaan en/of Verzenden en je opdracht staat gepland.

Nu spaar je dus iedere maand automatisch het door jou vastgestelde bedrag. Geen zorgen meer of je spaarrekening wel wordt aangevuld: gaat vanaf nu automatisch.

Automatiseren = ontzorgen

Het voordeel van het automatiseren van sparen, het sparen voor vakantie, of door instellen van automatische incasso's is dat je er niet meer aan hoeft te denken: het gebeurt iedere maand op een vast moment. Je hoeft je dus niet meer zorgen te maken over de vraag of je wel genoeg geld spaart. Het enige dat je moet doen is zorgen dat er genoeg geld op je rekening staat. Hierover verschijnt binnenkort een ander artikel van me. Een ander voordeel is dat je het niet vergeet: de computer "onthoudt" voor je om geld over te maken. Op die manier spaar je in een regelmatig tempo zonder dat je opeens een grote uitgave moet doen om je spaarrekening/vakantierekening op peil te krijgen.

Tips & Trucs

Als je op tijd begint met sparen, bijvoorbeeld 9 maanden van tevoren, dan kan je kijken of je bank een spaarrekening heeft die ieder kwartaal (iedere 3 maanden dus) rente uitkeert. Op die manier spaar je dus voor je vakantie én krijg je rente over wat je al gespaard hebt. Let er wel op dat je het geld vrij kan opnemen want sommige vakantie hebben een aanbesteding of voorschot nodig. Een handige site om alle spaarrekeningen te vergelijken is Independer.