De geneeskracht van voeding:Stress

Voedingsmiddelen kunnen stress veroorzaken

Wie had dat gedacht, dat stress, letterlijk uit onze voeding vandaan kon komen. Als je er even over nadenkt, dan weten we dit zelfs eigenlijk wel. Want wie kent niet iemand, die zo nu en dan hartkloppingen heeft, na het drinken van een kopje koffie. Duidelijk hierin is dus eigenlijk wel dat het om de stimulerende voedingsmiddelen gaat. Deze stimulering komt niet altijd op een even gewenst tijdstip. Ga je na de koffie direct hardlopen of een andere aktieve sport doen, dan zul je geen last ervan hebben. Dit komt dan omdat de stimulerende werking van de koffie ook direct wordt gebruikt. Vaak drinken wij juist koffie, waarna we stil blijven zitten, achter de computer of op de bank. De stimulerende werking kan dan geen kant op, en kan dan een veroorzaker van stress worden. Uiteraard is de ene persoon hier gevoeliger voor dan de andere.

Alcohol vermeerderd stress

Hoewel veel mensen alcohol denken te drinken voor wat ontspanning, behoort deze tot de stressverhogers. Alcohol stimuleert namelijk de adrenaline afscheiding. Dit geeft gevolgen zoals gespannenheid, slapeloosheid, geiriteerdheid. Uiteraard geld dit nog meer , voor het overmatige alchohol gebruik. Bij overmatig gebruik, is er ook nog eens een keer een vetafscheiding, naar het hart, waarbij het immuunsysteem van het hele lichaam veel meer te lijden heeft. De lever moet zo hard werken, dat deze het bij overmatig gebruik op den duur ook niet meer aan kan. Het gevolg is dan, dat gifstoffen niet meer goed worden weggevoerd. Terwijl deze juist in bij stress, meer worden geproduceerd.

Suiker

In de geraffineerde suikers, zitten totaal geen voedingsstoffen. Wel geven suikers een snelle stimulatie op ons lichaam. Suiker wordt zeer snel opgenomen in het bloed, waardoor de werking heel snel is. De energiestimulans die verkregen wordt, is echter van zeer korte duur. Het uiteindelijke resultaat is een uitputting van de bijnieren. Het gevolg op ons humeur is meestal niet zo heel fijn. Het geeft een snellere geiriteerdheid en een slechter concentratievermogen. Als het helemaal te ver gaat, kan suiker zelfs een depressie veroorzaken. Ook neemt de kans diabetes te krijgen toe, wanneer er (teveel) suiker gegeten wordt, wat eigenlijk al geld voor alle mensen met westerse leefgewoontes.

Zout

Het gebruik van zout verhoogd de bloeddruk, daarvan weet iedereen, dat dit invloed heeft op ons stressniveau. De bijnieren worden uitgeput. Deze twee dingen samen zorgen ervoor dat er een emotionele onstabiliteit ontstaat. Beter is het om Natrium ( zout ) te vervangen voor Kalium. Waarbij de voedingsmiddelen die veel zout bevatten in zijn geheel gemeden zouden moeten worden.

Koemelk en zuivelproducten Van koemelk kun je niet zeggen dat het bij iedereen stress verhogend werkt, maar wel bij veel mensen. De koemelk geeft bij meer mensen allergische reacties dan dat men vaak aanneemt. Het komt omdat de eiwitcaseine die koemelk bevat, een slecht voor de mens verteerbare stof is. Waarbij er wel een verschil is van mens tot mens en sommige mensen deze stof in zijn geheel niet verteren. Bij deze mensen kan ook het humeur er door beinvloed worden.

Rood vlees

In rood vlees, zit een grote hoeveelheid dierlijk eiwit, dat bij de mens het effect heeft, de dopamine en norepinephrine in ons lichaam te verhogen in de hersenen. Beide stoffen laten gevoelens van angst en spanning toenemen.

Geraffineerde voedingsmiddelen

Hiermee wordt bedoeld, wit brood of andere dingen die van wit meel zijn gemaakt, zoals koek, cake etc. Het probleem in deze producten is, dat er ( bijna) geen voedingswaarde meer in zit. Daardoor zal het lichaam de voorraden van het lichaam zelf aanspreken, om deze voedingsmiddelen te kunnen verbranden. Hierdoor wordt het lichaam dus uitgeput.

De Geneeskracht van Voeding, zit hier dus niet zozeer, in producten die stress verlagen, maar in het weglaten van voedingsmiddelen die stress verhogend werken. Er zijn wel wat voedingsmiddelen, die een gunstige werking op stress hebben. lees hiervoor De geneeskracht van voeding:Zenuwen