De effecten van stress op je huid

Stress

Door de hoge werkdruk van tegenwoordig ervaren steeds meer mensen stress. Dat stress slecht is voor je gezondheid is algemeen bekend. Stress heeft echter ook meerdere negatieve effecten op je huid. Als je langere tijd last hebt van stress, is dat al snel aan je huid te zien.

Effecten op je huid

Stress werkt op meerdere manieren op de huid in. Er wordt wel eens gezegd dat je huid de spiegel van je gezondheid is. In het geval van stress klopt dit. De effecten van stress zijn namelijk al snel zichtbaar op je huid. Bij langdurige stress kunnen sommige van deze effecten zelfs blijvend zijn. Stress kan je huid op de volgende manieren beïnvloeden:

  • Als je last hebt van stress vermindert de doorbloeding van je huid. Als gevolg van een verminderde doorbloeding krijgt je huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen. Ook kun je hierdoor meer last krijgen van wallen en donkere kringen onder je ogen. Als je door de stress slecht slaapt, verergeren deze wallen en donkere kringen ook nog eens.
  • Door aanhoudende stress kan de werking van je afweersysteem verminderen. Onder andere de afweer van je huid tegen bacteriën verslechterd. Je maakt hierdoor meer kans op bacteriële infecties. Ook heb je meer risico op puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden in je huid. Een verminderde weerstand kan bovendien voor diverse huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem zorgen. Ook rode vlekken in het gezicht en op andere plekken van het lichaam kunnen voorkomen.
  • Door chronische stress zijn er meer vrije radicalen in je lichaam aanwezig. Deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Je krijgt meer rimpels en je huid gaat verslappen. Ook frons je vaker als je stress hebt. Deze onbewuste gezichtsuitdrukking zorgt voor fronsrimpels die je gezicht een norse, ongelukkige uitstraling kunnen geven.
  • Stress heeft vaak een effect op je eetlust. Je gaat minder eten en grijpt sneller naar snacks met veel vet en suiker. Je lichaam loopt hierdoor essentiële voedingsstoffen mis. Op een gegeven moment ontstaan er van bepaalde stoffen tekorten in je lichaam. Deze tekorten weerspiegelen in je huid die er dor en droog uit gaat zien. Je huid kan ook gaan schilferen. Een ander vervelend bijkomend effect is dat je last kunt krijgen van haaruitval.

Beperk de effecten op je huid

De beste manier om de hierboven beschreven effecten op de huid te vermijden, is door stress te  voorkomen. Dit is helaas lang niet altijd mogelijk. Soms gebeuren er dingen in privéleven of op het werk waardoor je periodes van stress meemaakt. Stress is dus niet altijd te vermijden. Wel kun je proberen om de effecten van stress op je huid te beperken. Neem af en toe tijd om je huid goed te reinigen en te verzorgen. Maak er een relaxt ritueel van zodat je geest ook wat ontspant. Probeer zo goed mogelijk te eten en zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Stress is niet altijd te vermijden. Op een gegeven moment moet stress echter wel weer afnemen. Gebeurt dit niet? Dan is het tijd om eens kritisch naar je leven te kijken. Hoe wordt je stress veroorzaakt en hoe kun je het verminderen? Chronische stress is zeer ongezond en moet dus altijd aangepakt worden.