Wat je tegen heimwee kunt doen

Heimwee

Heimwee is een lastige aandoening die niet alleen kinderen maar ook volwassen treft. Heimwee is een gevoel van hevige stress als de vertrouwde omgeving wordt verlaten. Dit kan spelen tijdens vakanties, zakenreizen of tijdens het bezoeken van verre vrienden of familie. Soms kan ook na een verhuizing een sterk gevoel van heimwee ontstaan. Je kunt je door heimwee behoorlijk ziek voelen. Wat kun je doen om gevoelens van heimwee te verminderen?

Wat te doen tegen heimwee

Heimwee is erg vervelend want je kunt nooit eens op vakantie. Daarom kan het goed zijn om te leren hoe je met heimwee om kunt gaan. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  • Oefen in het langer van huis weg zijn. Ga eerst een nachtje ergens vlak bij huis slapen. Ga hierna eens een weekendje wat verder van huis. Probeer langzaamaan wat langer weg te blijven en wat verder weg te gaan. Door te oefenen kun je op den duur leren om met heimwee om te gaan.
  • Neem wat vertrouwde spullen van huis mee. Denk bijvoorbeeld aan je eigen hoofdkussen of misschien wat foto's van je geliefden of van je huisdieren. Zo zul je wat sneller op je gemak voelen in een nieuwe omgeving.
  • Zorg voor een volle agenda. Als je het de hele dag druk hebt, heb je geen tijd om aan je thuis te denken. Zorg ervoor dat je de hele dag actief bent. Bijkomend voordeel is dat je 's avonds van vermoeidheid snel in slaap valt en dan dus ook geen tijd hebt om te piekeren.
  • Ga met andere mensen mee. Zorg dat het mensen zijn die je graag mag en die je vertrouwt. Zorg dat ze op de hoogte zijn van je probleem. Deze mensen kunnen je een gevoel van veiligheid geven. Als je even een dipje hebt, kun je met deze mensen praten en kunnen ze ervoor zorgen dat je er weer bovenop komt.
  • Herken wanneer je heimwee begint op te spelen. Heb je er vooral last van als je moe bent? Probeer dan goed uit te rusten. Als je weet wanneer je snel last krijgt van heimwee, kun je stappen ondernemen om dit te voorkomen.
  • Accepteer je heimwee. Het is nu eenmaal iets dat bij jou hoort. Jij houdt zoveel van je vrienden, familie en naaste omgeving dat je niet graag zonder bent. Heimwee is dus iets wat bij jou hoort. Om er zo min mogelijk last van te hebben, moet je heimwee een plekje kunnen geven. Accepteer dus dat het er is maar zorg dat het je leven niet te negatief beïnvloedt.
  • Als je voor een langere tijd in een nieuwe omgeving bent, kun je heimwee het beste tegengaan door zo snel mogelijk een nieuw leven op te bouwen. Ga sporten of word lid van verenigingen en zorg dat je zoveel mogelijk nieuwe mensen leert kennen.

Tot slot

Heimwee gaat niet van de een op de andere dag over. Vaak heb je wat tijd en moeite nodig om je heimwee te verslaan. Met voldoende doorzettingsvermogen en wilskracht is het echter heel goed mogelijk. Focus op de positieve dingen in je omgeving en laat je heimwee jou er niet onder krijgen.