Syndroom van Asperger: diagnose

Inleiding

Syndroom van Asperger: je vermoedt dat je kind dit heeft. Aan welke kenmerken moet je voldoen om het syndroom van Asperger te hebben en bovenal hoe wordt er een diagnose gesteld? Lees verder.

Kenmerken van het syndroom van Asperger

Als ouder ken je je kind als geen ander. Door middel van het stellen van een aantal vragen betreffende je kind kom je al een heel eind. Heeft je kind moeite met het inschatten van sociale situaties op een manier die niet bij haar of zijn leeftijd past? Houd je kind heel erg vast aan bepaalde routines en is het een groot drama als ervan af wordt geweken? Heeft je kind een hekel aan veranderingen en moet alles zoveel mogelijk bij het oude blijven (dus ook bijvoorbeeld het veranderen van meubels in zijn of haar slaapkamer)? In dit soort gevallen en als jezelf het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, kan het verstandig zijn om ernaar te laten kijken. Wil je meer lezen over de kenmerken die horen bij het syndroom van Asperger lees dan het artikel Syndroom van Asperger: kenmerken

Diagnose van het syndroom van Asperger

Wanneer je als ouders het gevoel hebt dat je kind anders dan andere kinderen is en je bovenstaande kenmerken in je kind herkent, schroom dan niet om een diagnose te laten uitvoeren. Dat is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Zorg ervoor dat deze diagnose genuanceerd de mogelijkheden en beperkingen van je kind in beeld brengt. Dat is heel belangrijk voor de eventuele behandeling; achter de diagnose 'Asperger' gaat immers een grote variatie van mogelijkheden en beperkingen schuil. Bedenk dat je niet alleen naar de beperkingen moet kijken, maar ook naar de mogelijkheden, zoals goed kunnen onthouden, goed technisch kunnen lezen, oog voor detail, doorgaan tot iets perfect af is, objectief zijn. Hobby's of interessegebieden kunnen mogelijk een aangrijpingspunt bieden voor een loopbaan.

Een kinder- en jeugdpsychiater of GZ-psycholoog stelt de diagnose, meestal na verwijzing door het Bureau Jeugdzorg/GGZ of de huisarts. Dit is belangrijk voor de vergoeding van de kosten door de ziektekostenverzekeraar. Informeer vooraf goed naar de kosten van de diagnose en naar de vergoeding hiervan, om niet voor verrassingen te komen staan. Houd er rekening mee dat de diagnose een beperkte geldigheidsduur heeft; je kind met het syndroom van Asperger blijft zich ontwikkelen, waardoor de beperkingen en mogelijkheden in de tijd kunnen veranderen.

Verder is het zo dat het beter is om op een zo vroeg mogelijke leeftijd een diagnose te hebben, zodat je je kind kan helpen en begeleiden bij alle veranderingen die er nog zullen komen in zijn of haar leven.

Tips

Heeft jouw kind autisme of het syndroom van Asperger en wil je weten waar je allemaal mee te maken krijgt in de toekomst, dan is het verstandig om veel over dit onderwerp te lezen. Een handige site op internet is de site balansdigitaal.nl, waar veel informatie over het syndroom van Asperger te vinden is.

Een duidelijk en makkelijk geschreven boek over het syndroom van Asperger is het boek van Peter Vermeulen en Steven Degrieck, met de titel "Mijn kind heeft autisme, Gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners". Dit boek geeft een duidelijk handleiding om effectief te kunnen communiceren met een kind met autisme. Verder staan er in dit boek tal van nuttige adressen en links naar websites.