Kan men een gewoonte aanleren

21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren

Het is waar, goede gewoonten zijn moeilijk vast te houden. Soms is het een strijd om consequent te trainen, of vasthouden aan je gezonde voeding?  Discipline, moed en hard werken zijn nodig zijn om op een dagelijkse basis aan je gewoonten vast te houden. Maar wat als ik je vertel dat het harde deel van het proberen om een gewoonte te leren en om te zetten in een routine slechts 21 dagen duurt.  Daarna wordt het een automatisch deel van je dagelijks leven. Is dit te mooi om waar zijn? Misschien. Er is veel controverse rond de 21 dagen gewoonte theorie. Sommigen zeggen dat het een mythe is, anderen beweren dat het de reden voor hun succes is. Laten we een beetje dieper graven en er meer over te weten komen.

De theorie

De "21 Day Habit Theory" werd voor het eerst geïntroduceerd door Maxwell Maltz, een plastisch chirurg in de jaren 1950. Hij ontdekte dat een patiënt die bijvoorbeeld een gezichtsoperatie ondergaan had, 21 dagen nodig had om te wennen aan het zien van zijn nieuwe gezicht. Evenals wanneer een patiënt een been was geamputeerd, zou deze persoon een fantoompijn voor ongeveer 21 dagen voelen voordat hij gewend is aan de nieuwe situatie. Hij kwam tot de conclusie dat deze, en vele andere waargenomen verschijnselen de neiging hebben om aan te tonen dat het vereist minimum ongeveer 21 dagen is om een oud mentaal beeld te lossen en een nieuw te mentaal beeld te aanvaarden. Vandaar de naam "21 Day Habit Theory"

Is het de waarheid

Dus, is de theorie juist en moet je het geloven? Wij kunnen je niet vertellen dat na 21 dagen werken aan een nieuwe gewoonte, het ingebed zal zijn in je dagelijkse routine. Een studie in het European Journal of Social Psychology analyseerde de nieuwe gewoonten van 96 mensen die meer dan 12 weken duurde. Ze kwamen op een gemiddelde van ongeveer 2 maanden. Deze 2 maanden zou dan de duurtijd zijn om een nieuwe gewoonte om te zetten naar automatisch gedrag, 66 dagen om precies te zijn. En voor sommige kan het dan weer acht maanden duren voor de nieuwe gewoonte is aangeleerd.

Moet je het dan totaal negeren

Ja en nee. Aan de ene kant is het een goede manier om voortdurend hard te werken aan je nieuwe gewoonte en het in je dagelijkse routine op te nemen. En wie weet, misschien blijft je nieuwe gewoonte wel plakken na 21 dagen. Het is ook goed om weten dat gewoonten routines worden na verloop van tijd., Echter, je moet je niet baseren dat je ongetwijfeld succes zal hebben op dag 22. Het vormen van nieuwe gewoonten is niet een alles-of-niets-proces,  er is niks mis mee als je zo nu en dan de mist ingaat, Zolang je blijft proberen, hoe meer kans je maakt om te slagen. Het aanleren van een nieuwe gewoonte is afhankelijk van hoe moeilijk de nieuwe gewoonte is, en het soort persoon je bent.

Hoe moet je het nu gebruiken

De start om een nieuwe gewoonte aan te leren is vaak het moeilijkst. Probeer vast te houden aan je nieuwe gewoonte de eerste 3 weken. Echter, als je op dag 22 nog steeds het gevoel hebt dat je moeite hebt om je nieuwe gewoonte vol te houden, maak je dan geen zorgen, maar geef het zeker niet op. Het kan zijn dat je iemand bent die meer tijd nodig heeft en dat het dan langer duurt voor je om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar uiteindelijk zal ook jij erin slagen om die nieuwe gewoonte vast te houden. Nieuwe gewoonten aanleren heeft  tijd nodig en komt neer op een dagelijkse inzet en hard werken. Maar uiteindelijk zal je fier zijn eens de gewoonte een routine is geworden in je dagelijkse leven.

Conclusie

Een nieuwe gewoonte aanleren is heel moeilijk, er is tijd voor nodig. De tijd dat het duurt zal voor die ene persoon 21 dagen zijn, maar voor een andere persoon kan het dan ongeveer 2 maanden zijn. Zelfs voor nog anderen mensen zal het heel wat langer duren om die nieuwe gewoonte aan te leren. Men moet proberen vast houden aan de nieuwe gewoonte die dan uiteindelijk een routine zal worden in je dagelijkse leven. Het kan ook geen kwaad als je eens niet aan je nieuwe gewoonte kan vast houden, als je maar doorzet. Uiteindelijk zal je toch slagen om die nieuwe gewoonte aan te leren. We hebben discipline nodig, moeten consequent zijn, moed hebben en hard werken om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Meer lezen over gewoonten aanleren