Hoe stoppen met roken

Hoe stoppen met roken?

Roep je al een paar weken, maanden of zelfs jaren dat je wilt stoppen met roken? Met onderstaande tips gaat dit eindelijk eens gebeuren! Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken? Heel simpel gezegd komt het door de lichamelijke verslaving aan nicotine en de psychologische verslaving van roken: het gewend zijn om een sigaret in je hand te hebben. De meeste mensen hebben ook een soort ‘patroon’. De één staat altijd in de pauze te roken, de ander vlak voor het eten.

Nicotineverslaving:

De nicotine heeft slechts 7 seconden nodig om effect in uw hersenen te hebben. Het zorgt voor een energiek en ontspannen gevoel. Geen wonder dat je aan nicotine verslaafd kunt raken. Na een uur daalt het nicotineniveau ongeveer de helft, daardoor krijg je een naar gevoel en wil je weer een sigaret opsteken. Hier zit ook een voordeel aan. Als je nicotine zo snel daalt dan hou je maar een paar dagen ontwenningsverschijnselen als je wilt stoppen met roken.

Psychologische verslaving:

Het is moeilijker om van de psychologische verslaving af te komen dan van de nicotine. Dit komt omdat je gewend bent om in verschillende situaties te roken zoals op je werk, wat ik al had genoemd, of met vrienden in de kroeg. De eerste 3 maanden zijn het zwaarst om door te komen als je besluit om te stoppen met roken. Je moet van die gewenning af zien te komen. Hieronder geef ik een aantal tips.

1. Prik een datum Stel een datum vast wanneer jij wilt stoppen met roken. Binnen nu en 4 weken is haalbaar. Voor vrouwen is het een geschikt moment om te stoppen aan het einde van de menstruatie, dit is wetenschappelijk bewezen.

2. Vertel aan je familie, vrienden en collega’s dat je gaat stoppen Dit werkt motiverend. Vertel hun de datum wanneer je wilt stoppen, als iedereen het weet zul je wel moeten.

3. Gooi alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg Zo wordt de verleiding minder groot om het nog eens te gaan proberen.

4. Zorg voor afleiding Plan de eerste week dat je gaat stoppen met roken veel leuke uitjes. Ga uit eten, naar de film of ga bij vrienden langs. Zorg dat iedereen het weet zodat ze jouw stimuleren om niet te gaan roken.

5. Verander je gewoontes Ging je in je werkpauze altijd roken met je collega’s? Vraag of een niet-rokende collega een rondje mee gaat wandelen. Iedere keer als je een sigaret op wilt steken, neem je een slok water. Op een keer wordt dit een gewoonte.

6. Ga sporten Sporten zorgt voor afleiding en zo wordt de kans kleiner dat je een aantal kilo aankomt.

7. Eet gezond De leegte die je normaal vult met roken, vul je nu met eten. Dit kan tot gewichtstoename leiden. Eet veel groenten, fruit en water. Na een aantal maanden krijg je weer je oude gewicht terug.

8. Leg ‘sigarettengeld’ apart Het geld dat je normaal aan roken uitgeeft, leg je nu apart. Na 2 weken koop je iets leuks voor jezelf als beloning. Als je eenmaal gestopt bent, kun je van dit geld op vakantie gaan.

Heb je nog een extra motivatie nodig na deze tips? Lees dan het volgende lijstje.

Roken:

  • veroudert je huid
  • maakt je tanden geel
  • maakt je nagels geel
  • verkort de levensduur
  • kan invloed hebben op de vruchtbaarheid
  • heeft invloed op je conditie
  • zorgt ervoor dat je haar er minder glanzend en gezond uit ziet
  • is duur
  • zorgt ervoor dat je minder fris ruikt
  • kan cellulitis verergeren