Pompelmoes gezond en aanbevolen voor dieet

Pompelmoes is gezond

Vooral dames zijn er gek op. Pompelmoezen scoren prima in een dieetschema. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine C. Smaken verschillen dus je moet er wel van houden. Alhoewel: de ene vrucht is al minder zuur dan de andere. Er zijn namelijk veel varianten. Niet alleen op basis van de zoetheid, ook qua type vrucht en kleur. Slik je medicijnen dan moet je wel rekening houden met het feit dat deze vrucht niet altijd te combineren is.

Soorten pompelmoes

Er worden tegenwoordig zoveel soorten van dit fruit verkocht dat ze het hele jaar verkrijgbaar zijn. Pak een pompelmoes altijd in je hand voor aankoop. De schil moet stevig en onbeschadigd zijn. Soms zie je roze plekjes op de schil. Dat is geen nadeel. Integendeel: het betekent sappig vruchtvlees en een sterke smaak.

Qua soort worden pompelmoezen in 3 categorieën ingedeeld. Dit onderscheid wordt gemaakt op basis van de kleur van het vruchtvlees en hoe de vrucht er uitziet. Een algemene tip: hoe roder de kleur, hoe zoeter de vrucht!

  1. Roze (oranje) pompelmoezen zijn verbazend zacht en bitterzoet van smaak. Ze worden ook ‘grapefruit’ genoemd. De roze  variant is sappiger en veel zoeter dan de gele. Landen van herkomst: Zuid-Afrika,      VS (Jamaica), Spanje en Turkije. De roze pompelmoes zit eigenlijk qua smaak tussen de witte en rode variant.
  2. De witte (ook gewoon) gele pompelmoes is iets  vaster van fruitvlees maar de smaak is meer bitter dan de roze. De witte vrucht geldt als de minst zoete vrucht.
  3. Rode pompelmoes: de wat met noemt ‘normale' variant.

Bewaren

Leg je ze in de fruitmand op kamertemperatuur dan blijft een pompelmoes ongeveer een week goed. In de koelkast kun je ze tot een maand bewaren.

Pompelmoes en dieet

Een pompelmoes is caloriearm. Dat betekent dat het een prima dorstlesser is als je een dieet volgt. Temeer omdat er ook nog eens veel vitamine C en vezels in zitten. In de jaren ’70 ontstond een ‘pompelmoes-hype’ omdat in Amerika heel veel reclame werd gemaakt voor het ‘grapefruit dieet’. Achteraf bleek dat dit dieet niet aan te bevelen was omdat de dagelijkse energietoevoer veel te laag was.

Pompelmoes is heel gezond

Wel is het vandaag de dag wèl zo dat het gezond is om een elke dag een halve pompelmoes te eten of te drinken. De vrucht (net zoals andere citrusvruchten) zit bomvol vitamine C. Dat bevordert de opname van ijzer in het lichaam. Naast vitamine C zit er ook vitamines A, B1 en B6, kalium en een belangrijke stof ‘lycopeen’. Lycopeen zorgt voor het herstellen van cellen die beschadigd zijn door blootstelling aan vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan in normale processen in het lichaam maar worden extra geproduceerd bij o.a. roken, alcoholgebruik, stress en luchtvervuiling.

Pompelmoes en medicijnen

Wat veel mensen niet weten, is dat sommige medicijnen niet gecombineerd mogen worden met pompelmoes. De reden? Pompelmoezen versterken de werking van sommige medicijnen. In sommige gevallen kan het effect van een geneesmiddel dat u inneemt samen met een glas pompelmoes 5 tot 10 keer sterker zijn dan hetzelfde geneesmiddel met een glas water.

Welke medicijnen? Een eerste voorbeeld is sommige pillen die de bloeddruk verlagen. Een tweede voorbeeld zijn de cholesterolverlagers. In deze opsomming horen ook nog thuis: sommige kankergeneesmiddelen, sommige anti-depressiva, medicatie tegen sommige infecties en sommige middelen tegen hart- en vaatziekten. Let wel: de nadruk ligt hierbij op ‘sommige’ pillen.

De algemene regel: als u geneesmiddelen neemt, eet u beter geen pompelmoes. Anderzijds is er geen reden tot paniek: de kans op bijwerkingen is klein als u 1 of 2 dagen per week een glas pompelmoessap drinkt of 1 of 2 pompelmoezen eet. Deze waarschuwing geldt niet voor citroenen, sinaasappels, sinaasappelsap, mandarijnen of mandarijnensap.

De oplossing? Die mag duidelijk zijn:

  1. Lees de bijsluiter: normaal wordt vermeld dat er problemen kunnen zijn met pompelmoes. Zowel in Nederland als in België staat vermeld: ‘Bij dit middel geen grapefruitsap drinken’ of ‘Pas op met grapefruitsap’.
  2. Als u na het drinken of het eten last van klachten krijgt die u niet eerder heeft gehad, is het verstandig contact op te nemen met uw apotheker of arts.

 Conclusie

In het algemeen is de conclusie dat pompelmoezen gezond zijn voor de mensheid. Eet dus regelmatig dit fruit. Gebruik je echter geneesmiddelen? Lees dan goed de bijsluiter hiervan of nog beter: vraag advies aan je huisarts. Soms is pompelmoes niet combineerbaar met de pillen die je slikt. Maar deze waarschuwing is geen reden voor paniek. Vraag daarom raad aan je huisarts: die zal wel zeggen of je dit fruit al of niet mag eten bij je pillen. Feit is dat pompelmoezen veel vitaminen bevatten.