Hoe kan ik verstandig afslanken zonder stress

Lukt het jou ook niet om makkelijk af te slanken? Ik had veel problemen met mijn gewicht. Ik ben 1 m 80 lang en ik woog een jaar geleden bijna 100 kg. Afslanken en een ideaal gewicht bereiken en behouden. Dat was mijn droom. Mijn droomgewicht is 80 kg. Dat betekent dat ik bij aanvang van mijn voornemen tot afslanken, 20 kg moest afvallen. Dat is 25% van mijn totale lichaamsgewicht! Het leek mij een onmogelijke opgave. Toch is het mij gelukt een eerste stap te zetten. Op een dag heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik heb besloten mijn eetpatroon te wijzigen. Daarbij heb ik bedacht dat het verstandig kan zijn verschillende afslankproducten te proberen. Ondertussen weet ik welke afslank producten voor mij werken en welke afslankproducten voor mij niet werken. Hieronder deel ik graag mijn ervaring.

Energiebehoefte

Hoeveel energie heeft je lichaam nodig? De meeste mensen weten niet precies hoeveel energie het eigen lichaam nodig heeft. De meeste mensen weten wel dat ze hardnekkig vet op hun lichaam hebben. Met name mannen hebben last van buikvet. De meeste vrouwen klagen over te veel vet op de heupen. Doordat we allemaal teveel eten worden we allemaal te dik. Voor mij begon het bewustwordingsproces nadat ik de schijf van vijf had bestudeerd van het Nationaal voeding centrum. De schijf van vijf bestaat uit de volgende aandachtspunten:

 1. eet gevarieerd
 2. eet niet te veel
 3. eten minder verzadigd vet
 4. eet veel groenten fruit en brood
 5. eet veilig

Een gevarieerd menu betekent dat je dagelijks andere producten probeert te eten. Met name bij het tweede aandachtspunt: "Eet niet te veel", gaat het bij de meeste mensen mis. We weten niet hoeveel ons lichaam dagelijks nodig heeft. En een lekker koekje of een lekker snoepje eten we graag. De meeste mensen zullen denken dat dat ene koekje of dat in een snoepje niet zal leiden tot het overgewicht. In de afgelopen zeven jaren ben ik echter meer dan 20 kg te dik geworden. In al die jaren heb ik (ongemerkt) elke dag een koekje of een snoepje te veel gegeten. En daar ging het bij mij mis. Het derde aandachtspunt van het Nationaal voeding centrum besteedt aandacht aan: "eet minder verzadigd vet". Een van de producten waar veel verzadigd vet inzit, zijn dierlijke producten zoals varkens vlees. Het is mij daarna pas opgevallen dat in erg veel producten varkensvlees zit verwerkt. Mijn advies voordat je straks een stukje vlees koopt in de winkel: lees eerst het etiket met ingrediënten. De kans is groot dat er varkensvlees in is verwerkt, zoals in:

 • slavink
 • karbonade
 • gehakt
 • cordon bleu
 • saucijzenbroodje
 • knakworst

De lijst is te lang om op te noemen.

Eet veel groenten en fruit

Iedereen kent de slogan: "eet twee ons groente en fruit per dag". Daar houd ik mij strikt aan. Ik ben overigens gestopt met het eten van brood. Tarwe is naar mijn overtuiging niet goed voor mijn lichaam. Ondanks de bekende slogan: "brood, daar zit wat in!". Naar mijn overtuiging is het eten van brood met name goed voor de producent van brood.

Veilig eten

Het voedingcentrum geeft graag voorlichting om voedselvergiftiging te voorkomen. Ik heb dit advies anders geïnterpreteerd. Je kan namelijk ook kijken naar onveilige producten in producten die veilig lijken. Een snoepje lijkt veilig. Een snoepje bevat echter veel suiker en kleurstoffen en geurstoffen. Echt veel voeding zit er niet in. En je lichaam kan echt definitief zonder snoep. Dat scheelt voor mijn lichaam elk jaar vele tientallen kilo's snoepgoed. En dat scheelt dus ook vele kilo's kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen en andere ongezonde stoffen.

Biologisch verantwoord afslank middel

Bovenstaande adviezen lijken wellicht eenvoudig door te voeren in het dagelijks voedingspatroon. In eerste instantie viel het mij echter erg tegen. Daarom heb ik hulp gezocht bij biologisch verantwoorde afslankmiddelen zoals:

 • Dr Vogel
 • Sense bio hcg
 • Floradix
 • Etos huismerk dieet
 • Kruidvat huismerk afslankproducten

Het is mij opgevallen dat met name huismerk producten van Nederlandse drogisterijen een gezond assortiment afslank middelen biedt. Ik ga hier niet adviseren welke voor jou het beste is. Je kan dat het beste zelf onderzoeken door het gewoon te proberen. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar ik weet wel dat jezelf voelt welk product goed bij jou past. Zo is het mij opgevallen dat ik van Sense bio hcg geen hongergevoel kreeg. Andere producten gaven mij wel een hongergevoel. Het leek mij niet verstandig om de hele dag met honger rond te lopen. Dat houdt geen mens vol. Floradix bevat veel ijzer en dat gaf mij veel energie.

Tot slot: bewegen

Ik heb ervoor gekozen om elke dag een uur te gaan fietsen. Die tijd heb ik gevonden doordat ik de auto laat staan en in plaats daarvan op de fiets naar mijn werkgever ga. Ook als het regent. Ik neem wat droge kleren mee en kleed mij gauw om op het toilet als ik erg nat ben geregend. Ondertussen ben ik meer dan 8 kg kwijt, dus bovenstaande regel's en richtlijnen hebben mij geholpen. Ik denk dat ik op een verstandige manier aan het afslanken ben. Op deze wijze heb ik geen stress van het te dik zijn. Ook heb ik geen stress van de snelheid waarmee moet afvallen. Ik neem alle tijd om af te vallen en volgend jaar heb ik hopelijk mijn ideale streefgewicht bereikt! En als dat dan niet is gelukt kan ik altijd nog hcg spray gebruiken. Ik ga dan wel eerst uitzoeken of de kosten worden gedekt door mijn ziektekostenverzekering studenten.

ziektekostenverzekering studenten