Eiwitten - Een kijkje achter de schermen

Eiwitten

35837.jpegEiwit is een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding van veel bodyweight trainers. Of het nu voor vetverbrandende, spieropbouwende of prestatieverhogende doeleinden is, ze zijn een must. Maar er is meer voor een bodyweight trainer dan alleen maar het selecteren van voedsel  op basis van cijfers en ingrediënten. Als bodyweight trainer heb je nood aan extra eiwitten omdat er op trainingsgebied veel van je lichaam gevraagd wordt. Het gaat om het krijgen van een goed begrip en inzicht wat onze dagelijkse inname van extra eiwitten betreft. Om deze reden wil ik je een kort inzicht in de structuur en de functie van eiwitten meegeven.

Welke taken vervullen eiwitten

Eiwit is één van de macronutriënten omdat het energie levert zoals vetten en koolhydraten dit doen. De functie van eiwit in het leveren van energie is van ondergeschikt belang. Deze taak wordt grotendeels uitgevoerd "maar niet uitsluitend" bij koolhydraten en vetzuren. Eiwit is vooral bekend als bouwsteen van spierweefsel, maar ook om te herstellen, beschermen en verbetering van alle soorten weefsel. Andere functies omvatten het transport van stoffen als een katalysator voor lichamelijke reacties, het regelen van processen, het verzenden van signalen en het bestrijden van ziekteverwekkers.

Hoe is de structuur van eiwitten

Simpel gezegd, eiwitten worden gevormd uit een reeks aminozuren, het zijn organische verbindingen die net zoals vetten en koolhydraten koolstof gebaseerd zijn. Er zijn talloze aminozuren die voorkomen in de natuur en in het lichaam, maar het lichaam bouwt alleen eiwitten of peptiden uit 20 daarvan. Vanaf nu wanneer we verwijzen naar aminozuren, is het meestal alleen deze proteïnogene aminozuren die wij bedoelen.

Eiwitten en peptiden

Ketens met minder dan 50 aminozuren worden peptiden genoemd , mini-proteïnen bij wijze van spreken. Het precieze onderscheid tussen peptiden en volledige eiwitten is niet geheel duidelijk, hoewel sommige maar beginnen te spreken van eiwitten bij het verwijzen naar ketens van meer dan 100 aminozuren. Dat komt omdat er ook verbindingen bestaan uit meer dan 100 aminozuren die worden aangeduid als peptiden. Peptiden voeren ook een zeer divers scala aan taken uit in het lichaam. Voor het grootste deel zijn peptiden onderdelen van hormonen of enzymen, samen vormen ze proteïnen.

Hoe wordt eiwit gebruikt om spierweefsel te vormen

Eiwit wordt afgebroken met behulp van enzymen in aminozuren, die dan via de darmwand geabsorbeerd worden. Deze worden dan gecombineerd en gevormd tot de eiwitten die het lichaam nodig heeft. Stel je voor dat je een huis gekregen hebt die gebouwd is van vele gekleurde bouwstenen. Het huis zelf is niet precies wat je in gedachten had, maar de stenen zijn een perfecte match met wat je al hebt. Dus je ontmantelt, sorteert de blokken en je gebruikt ze om een nieuw huis te bouwen en uit te breiden,  of je gebruikt ze om te repareren aan andere bestaande huizen. Sommige stenen worden ook gebruikt om gereedschappen en vervoermiddelen te bouwen. Terwijl ons lichaam de meerderheid van aminozuren produceert door aanpassing van andere stoffen, zijn er negen aminozuren die het lichaam zelf niet kan produceren. Deze worden aangeduid als "essentiële" of "semi-essentiële" aminozuren en worden opgenomen via de voeding.

Wat je moet weten over eiwitten

Omdat eiwitten hun functie zouden kunnen uitvoeren als ketens van aminozuren, moeten ze eerst een specifieke structuur vormen. De opstelling van de aminozuren in een bepaalde volgorde is slechts de eerste stap. Stelt u zich een lang multi-gekleurd lint voor, met horizontale strepen die op de grond valt, waardoor de vorming van een soort bal ontstaat. Iets dergelijks gebeurt bij aminozuren als ze een functioneel eiwit beginnen vormen, behalve dat hier de formatie niet bij toeval plaatsvindt, ze rangschikken zichzelf in een driedimensionale formatie, als een bal van lint dat door de lucht zweeft. Echter, op dit moment zijn sommige eiwitten nog steeds niet functioneel en moeten nog combineren met andere linten of gedeelten van het lint, dit gebeurt wederom in een vooraf bepaalde opstelling, om hun taken te kunnen uitvoeren. Dit proces heet dan eiwitvouwing.

Structuur verliezen

Als een eiwit zijn structuur verliest, kan het zijn taak niet meer vervullen. Deze werkwijze wordt aangeduid als denaturatie. De aminozuren zijn uiteraard nog steeds aanwezig en kan worden gebruikt, maar het eiwit moet in staat zijn haar functie te vervullen. Gewoonlijk kan denaturatie niet worden omgekeerd, vooral bij grotere eiwitten. Het is vergelijkbaar met het lint: het zal nooit meer vallen op precies dezelfde manier, maar de opstelling en de kleur van de strepen blijft intact.

Denaturatie

Een optie om eiwitten te denatureren is door blootstelling aan hitte. Ons lichaam gebruikt deze methode bijvoorbeeld bij ziekte, gemanifesteerd in de vorm van koorts om de eiwitten in ziekteverwekkers die over het algemeen weinig hittebestendig zijn onschadelijk te maken, terwijl eiwitten met een iets hogere hittebestendigheid antilichamen of tegengif worden. Een ander voorbeeld van de denaturatie van eiwitten is het koken van een ei of de stolling van kaas. Eens het is gestold, kan de oorspronkelijke vorm niet meer worden hersteld.

Wat is het voordeel van eiwitshakes

Er moet altijd een evenwicht zijn tussen de verschillende aminozuren in het lichaam. Bij een tekort aan aminozuren, zullen de meeste eiwitcombinaties niet meer mogelijk worden, waardoor ook de beschikbare aminozuren niet effectief kunnen worden gebruikt. Om balans te creëren, moet je dan een variatie nemen bij het selecteren en voorbereiden van voedsel. Veel mensen richten zich op eiwitrijke voedingsproducten zoals vlees, vis en zuivelproducten, vooral als het gaat om het opbouwen van spieren. Echter, noten, zaden, peulvruchten en verschillende soorten groenten bevatten ook hoge niveaus van waardevolle eiwitten, alsook waardevolle microvoedingsstoffen, zonder welk eiwit niet optimaal kan presteren.

Het principe

Dus in principe zijn eiwitshakes (of eiwitpoeder) niet nodig aangezien de reeks levensmiddelen die momenteel beschikbaar zijn ruimschoots voldoende zijn. In het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding kan het echter wel de moeite waard zijn om gebruik te maken van eiwitpoeder of eiwitshakes.  Zeker als het gaat om te weinig tijd of als je gehaast bent is het een praktische oplossing. Dit betekent echter niet dat eiwitpoeder of eiwitshake een vervanging voor evenwichtige voeding is.

Tot slot: Een weetje

De chemisch correcte naam voor het langste eiwit in de wereld is, op grond van haar lange reeks van aminozuren, ook het langste woord in de wereld en bestaat uit iets minder dan 190.000 letters. Vanwege de beperkte ruimte ga ik het hier niet voluit schrijven. Om het voor te lezen zou het 3,5 uur duren. Maar, en dit wordt veel vaker gebruikt , je kan ook dit eiwit met behulp van slechts vijf letters beschrijven: namelijk het woord titin. Titin is zeer belangrijk voor de beweging van de spieren. Titin gaat aan de slag in onze spiervezels, waar het verantwoordelijk is voor het samenspel van actine en myosine, het ontspant de spieren na contractie en geeft stabiliteit.

Link

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden