De Eetbare tuinRode bieten

Het kweken van Rode bieten (Beta vulgaris)

De rode biet, is een makkelijke groente om te kweken, en zeker een handige groente om langer te kunnen bewaren.

Zaaien van de Rode bieten

Rode Bieten (Beta vulgaris)

In de volle grond kan gezaaid worden vanaf eind maart begin april. De bieten mogen gezaaid worden op een afstand van ongeveer 10 cm uit elkaar in rijen van ongeveer 15 cm uit elkaar. Om de kieming te bevorderen is het verstandig om de zaden een uurtje te weken voordat ze gezaaid worden. Om ook in een latere periode ook nog te kunnen oogsten, kan er in mei en juni nogmaals gezaaid worden. Het bietenzaad is een soort doosje, waarin het zaad zit. Dit zaad kiemt niet onder de 7 graden, dus er is een beetje lekker voorjaarsweer voor nodig en zeker bij dit zaad is voorweken gewenst. Tegenwoordig is er ook geschoond zaad, daar is het kurkachtige doosje vanaf en deze hoeft niet te worden voorgeweekt.

Verpotten, uitplanten of verspenen van de Rode bieten

Rode bieten worden doorgaans op de goed plaats gezaaid, en niet meer verspeent. Ze mogen wel verspeent worden, als je het fijner vind, om ze eerst in een zaaibed te zaaien.

Standplaats voor de Rode bieten

Een zonnige plek wordt door de Rode bieten zeker gewaardeerd, waardoor een open standplaats het beste is. De rode bieten hebben een goed waterdoorlatende grond nodig, dit om rotten van de bieten te voorkomen, als de grond te nat blijft.

Groei en verzorging van de Rode bieten Rondom de rode bieten moet het onkruid goed weg gehouden. Als het erg droog is, moet er wat water bij gegeven worden. De rode bieten kunnen wel wat droogte verdragen. Het water geven moet bij de Rode bieten ook geen verwennen worden. De rode bieten, krijgen dan erg veel blad, wat ze niet meer aan energie in de biet gaan stoppen.

Bemesting voor de Rode Bieten De rode bieten vragen niet zo heel veel van de grond. Het is goed als de grond enigszins vruchtbaar is, maar deze mag niet net vers bemest zijn. Mest van een jaar ervoor erin is beter.

Oogst van de Rode bieten De rode bieten kunnen zo rond augustus geoogst worden. Het makkelijkste gaat dat, door met een schop of greep de grond iets op te lichten, waarna de biet er makkelijk uit te pakken is. Bieten kunnen vrij lang in de grond blijven, dus ze kunnen in de eerste plaats geoogst worden als ze nodig zijn. De rode bieten worden dan wel steeds groter. Als de bieten de gewenste maat hebben gekregen en je wilt ze nog niet eten. Dan kunnen ze in de grond zelf nog een tijd bewaard worden. De biet moet dan uit de grond worden gehaald en het loof worden afgesneden, waarna de rode biet gewoon weer terug de grond in kan. De rode bieten blijven dan nog lange tijd geod

Combinatieteelt voor de Rode Bieten Gewassen die goed in de buurt van de Rode bieten kunnen staan zijn:

Beter is het wel om de Bieten niet in de buurt te zetten van de aardappels, mais, spinazie of prei. Daar houden de rode bieten niet echt van.