Wat is aromatherapie

Wat is aromatherapie

De hele dag ruiken we allerlei verschillende geuren en iedere geur vertelt ons een eigen verhaal: sommige verfrissen ons, andere ontspannen. De ene geur maakt ons blij, voor een volgend luchtje halen we juist verongelijkt onze neus op. Geuren brengen ons direct bij ons gevoel en onze emoties. Het is misschien daarom wel dat aromatherapie al zo oud en ook zo populair is. Dat aromatherapie werkt en in onze hedendaagse wereld, zijn er tekenen te vinden dat men de theorie erachter ondersteunt. Het is tegenwoordig al doorgedrongen tot de supermarkt ketens. Loop een supermarkt binnen en je begint of bij de brood afdeling of direct bij een etenswarenshop. Zelfs het koffieapparaat speelt een rol in de aromatherapie die bij supermarkten moet zorg dragen voor onder andere meer verkoop.

Geschiedenis

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt de etherische olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van allerlei klachten op lichamelijk en geestelijk gebied. De term ‘aromatherapie’ is in het jaar 1937 voor het eerst gebruikt door een franse scheikundige uit een bekende parfumeurfamilie. Maar zelfs eerder in de geschiedenis kun je al verhalen terug vinden dat aromatherapie werd toegepast. Zoals Cleopatra die een iedere dag zich baadde in melk en zich daarna liet insmeren met honing. Of in diverse opgravingen waarin men resten van stuifmeel is terug te vinden.

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie en sommige andere natuurlijke geurextracten. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben.

Werking

Aromatherapie schrijft een geneeskrachtige werking toe aan een groot aantal etherische oliën. De olie werkt bij lichamelijke en bij psychologische klachten en ondersteunt het lichaam en de psyche op een holistische manier bij haar zelfgenezend vermogen. Iedere olie heeft namelijk een bepaalde heilzame vibratie en deze vibratie helpt de mens om zijn innerlijke disbalans te corrigeren. De essences van de planten ontstaan in de uiterst kleine vetkliertjes in de stam, de stengel, de bladeren, bloemen, zaden en vruchten, in het hout, de bast en de hars van bomen en planten. Iedere essence heeft haar eigen karakteristieke kleur en geur. Deze essences kunnen uit de planten worden geoogst door ze uit te persen of door ze te verhitten. De zuivere etherische olie ontstaat uit destillatie. Bij behandeling is het deze unieke vibrerende energie en medicinale werking die overgebracht wordt op de te behandelen persoon.

Toepassingsgebieden

Aromatherapie kun je op veel orgaansystemen van het lichaam en de geest toepassen. De meest geschikte behandelgebieden zijn de huid en het haar, de spieren en gewrichten, het hart en vaatstelsel, de luchtwegen en het zenuwstelsel.

Toepassingsmethoden

Etherische oliën kunnen op een groot aantal verschillende manieren worden toegepast. De meest bekende zijn verstuiven en verdampen, massage, huidoliën, lotions, zalven en crèmes, kompressen, of in bad of douche.

Een belangrijke waarschuwing: neem nooit etherische oliën in!!!! Dit kan gevaarlijk zijn.

Zelftherapie

Aromatherapie een eenvoudig zelf toe te passen therapie, waarmee je het word therapie niet te hoog moet waarderen. Het is een alternatieve geneeswijze ofwel een alternatieve manier om met geur jezelf in een bepaalde stemming te krijgen. Ondersteunend wel te verstaan, want het ‘echte’ werk moet je zelf doen.