Optimale darmreinigingskuur voor het reinigen en ontgiften van darmen

Vermoeidheid

Stel je voor dat je af en toe het idee hebt dat je gezondheid te wensen overlaat en dat je redelijk vaak vermoeid bent. Verschillende oorzaken kunnen daaraan ten grondslag liggen. Jouw gezondheid en je weerstand zijn erg belangrijk. Zolang je je goed voelt sta je er waarschijnlijk niet vaak bij stil. Je lichaam is een complex organisme dat beïnvloed wordt door jouw eetpatroon. Stel je daarnaast nog eens voor dat je wellicht overgewicht hebt. Een mogelijke oorzaak van jou verzwakte weerstand kan zijn dat jouw darmen niet goed functioneren. Hieronder wordt uitgelegd welke symptomen je kan herkennen indien je darmen niet goed werken. Een vraag die menigeen zich stelt is: Hoe kan ik mijn darmen reinigen en ontgiften?

Ontslakken

Onze voedingsgewoonten zijn niet altijd gunstig voor het lichaam. Veel stoffen hebben een negatieve invloed op de weerstand en de gezondheid van het lichaam. Denk aan de volgende voedingsgewoonten:

 • veel koffie drinken
 • veel theedrinken
 • veel alcohol drinken
 • veel roken
 • veel kant en klaar voedsel eten
 • veel vlees eten
 • onregelmatig eten
 • regelmatig te veel eten
 • veel suiker eten

Slechts weinig mensen weten dat erg veel producten over matige hoeveelheden suiker bevatten. Denk aan een glas cola, daar zit enorm veel suiker in. Het smaakt wellicht lekker, het is niet echt gezond voor je lichaam. Ook veel producten die ogenschijnlijk gezond lijken bevatten veel suiker. Denk aan mueslirepen.

Ontslakken in kuuroord

Het lichaam heeft al deze suikers niet nodig en zal een deel van de suiker gaan opslaan in je lichaam in de vorm van vet. Je kan er dus dik van worden. Ook alcohol bevat erg veel suiker en calorieën. De lever breekt het af en zet het om in vet. Deze ongezonde stoffen wil het lichaam afvoeren. Dat moet via de darmen en een deel van deze stoffen zullen blijven kleven in je darmen. Deze afvalstoffen kunnen ook bestaan uit niet verteerde voedselresten. Of half verteerde voedsel resten. Dit kan je deels voorkomen door je eten goed te kauwen. Afvalstoffen die zich ophopen in je darmen kan je kwijtraken door te ontslakken. Ontslakken kan je thuis doen of in een kuuroord. Het voordeel van een kuuroord is dat er deskundig personeel is om jou te begeleiden bij het eten. Je krijgt dan een verantwoord dieet waar alle voedingsstoffen inzitten. Zeer populair is en sap vastenkuur. Een sapvastenkuur in een kuuroord is zeer ontspannend en je kan er ook nog mee af vallen.

Ontgiften

Zodra je een sap vasten kuur gaat volgen ga je je lichaam meteen van gif ontdoen. Populaire producten hebben namen waarin het woord Detox voorkomt. Detox is het Engelse woord voor ontgiften. Een bekende fabrikant van deze producten is de firma Avogel. Deze producten zuiveren je lichaam. Een klysma is een manier om je darmen te reinigen. Het zuivert je lichaam en je knapt er zienderogen van op. Welke manier jij ook kiest om je darmen te reinigen, zorg ervoor dat je altijd veel water of bronwater drinkt. Dan kan je lichaam ook via het plassen afvalstoffen uit je lichaam laten afvloeien. Je voelt je daarna weer fit, slanker, energiek en je kan waarschijnlijk ook weer goed slapen.

Symptomen ziekte van Crohn

Heb jij regelmatig last van een moeilijke stoelgang? Komt het regelmatig voor dat je moeilijk naar het toilet kan? Vooral mensen met een zittend beroep kunnen last hebben van harde ontlasting. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Jouw ontlasting is dan veel te dun. Als jouw ontlasting regelmatig te dun is veel je je regelmatig slap voelen. Ook zal je vaak dorst hebben omdat je veel vocht verliest. Herken jij de volgende symptomen:

 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • rugpijn
 • gebrek aan energie
 • pijn bij het poepen
 • verkleurde ontlasting
 • vreemd ruikende ontlasting

Dit kan duiden op de ziekte van Crohn. Ga dan zo snel mogelijk langs jouw huisarts. Jouw huisarts kan op basis van jouw klachten een verwijsbriefje schrijven voor een uroloog of maag-lever-darm arts. Een maag lever darm arts is een arts die gespecialiseerd is in het maagdarmstelsel.