Roos voorkomen of verminderen

Roos in je haar

Roos kan een vervelend en helaas zeer hardnekkig probleem zijn. De huidschilfertjes uit je haar komen al snel op je schouders terecht. Roos ziet er vaak onaantrekkelijk uit en is dan ook voor veel mensen een reden tot schaamte of onzekerheid. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om roos te voorkomen of te verminderen.

Wat is roos?

Roos bestaat uit kleine huidschilfertjes op de hoofdhuid. Deze schilfertjes ontstaan als de cellen van je hoofdhuid te snel delen. Hierdoor kunnen de dode cellen niet snel genoeg op de gewoonlijke, onzichtbare manier worden afgevoerd en ontstaan kleine, zichtbare huidschilfertjes. Vaak is de talgproductie ook nog eens verhoogd waardoor de hoofdhuid vetter is. Hierdoor klonteren de schilfertjes wat meer aan elkaar en zijn zo nog beter zichtbaar. Roos wordt vaak ook veroorzaakt door een allergische reactie voor de gist Pityrosporon ovale. Deze allergie is vaak genetisch bepaald.

Roos voorkomen

Je kunt een aantal acties ondernemen om roos in je haar te voorkomen. Hiervoor kun je het volgende doen:

  • Vermijd periodes van langdurige stress. Je huid lijdt onder stress waardoor het vatbaarder is voor aandoeningen. Ook vermindert stress je weerstand waardoor de gist die roos kan veroorzaken gemakkelijker de overhand krijgt.
  • Droge lucht kan een oorzaak van roos in je haar zijn. Vooral in de winter is de lucht binnenshuis vaak droog. Dit komt doordat wij dan veel gebruik maken van de verwarming. Je kunt droge lucht voorkomen door een luchtbevochtiger in huis te zetten. Ook een nat laken over de verwarming hangen, kan helpen om het vochtgehalte in de lucht te doen stijgen.
  • Kies de juiste shampoo voor je haar. Als je normaal of droog haar hebt en je gebruikt shampoo voor vet haar, kan je hoofdhuid uitdrogen waardoor er schilfertjes ontstaan. Vervolgens reageert je hoofdhuid door meer talg aan te maken om je huid toch soepel te houden. Deze vorm van roos kan worden voorkomen door te kiezen voor de juiste shampoo.

Roos behandelen

Roos is vaak goed te behandelen. Je kunt een aantal dingen doen om de schade zoveel mogelijk te beperken en de roos te verminderen of te laten verdwijnen. Hiervoor kun je het volgende doen:

  • Ga een antiroos shampoo gebruiken. Goede antiroos shampoos zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Gebruik deze shampoo tenminste nog een paar weken nadat de roos is verdwenen. Zo voorkom je dat de roos snel weer terugkeert.
  • Spoel je haar na het wassen altijd heel goed uit. Restjes shampoo die achter blijven kunnen roos verergeren. Gebruik ook niet teveel shampoo per wasbeurt.
  • Gebruik geen producten die alcohol bevatten voor je haar. Alcohol droogt je hoofdhuid heel snel uit waardoor roos verergert.

Extreme gevallen

In principe is roos een hinderlijk maar wel onschuldig probleem. Soms kan het echter zo storend worden dat je even langs de huisarts moet voor een behandeling. Dit is alleen nodig als je de roos goed hebt behandeld en er is na zes weken nog steeds geen verbetering te zien. Ook in het geval van wondjes op je hoofdhuid of als je last hebt van extreem haaruitval is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan.